Σελίδες

29 Ιουν 2012

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ : Παζάρια για τον επόμενο αντιδραστικό συμβιβασμό

Παρά την πρόσκαιρη εκτόνωση που μεθοδεύεται, η όξυνση των ανταγωνισμών είναι δεδομένη, καθώς η κρίση βαθαίνει

Σε έναν ακόμα ενδοκαπιταλιστικό συμβιβασμό, που παρά την πρόσκαιρη εκτόνωση οδηγεί σε πιο βαθιά όξυνση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών για τον επιμερισμό των βαρών της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει, οδηγούνται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ταυτόχρονα, προωθούν το«συνολικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση» προς όφελος των μονοπωλίων, που προβλέπει ενίσχυση της τραπεζικής, δημοσιονομικής, οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση και με εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Κομισιόν και τα όργανα της ΕΕ.
Στην αιχμή του δόρατος της νέας αντιλαϊκής επίθεσης, βρίσκεται η δραστική μείωση των μισθών για χάρη της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, καθώς και
τα άγρια μέτρα λιτότητας και περικοπής των κοινωνικών δαπανών, προκειμένου να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Βάση για τις αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ αποτελεί το προσχέδιο για τη«δημιουργία μιας ουσιαστικής οικονομικής Ενωσης προκειμένου να σωθεί το ευρώ», που συνέταξε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τη συνεργασία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, του προέδρου της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκικαι του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη» για την έγκριση αυτού του σχεδίου μέχρι το Δεκέμβρη.
Παράλληλα, επεξεργάζονταν ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για τη διαχείριση της κρίσης χρέους σε Ισπανία και Ιταλία. Με δεδομένη την κατηγορηματική αντίθεση της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγων ή άλλων μέτρων «αμοιβαιοποίησης του χρέους», το σχέδιο επικέντρωνε στο πώς τα κεφάλαια των «μηχανισμών στήριξης» - ΕΤΧΣ και ΕΜΣ - θα μπορέσουν να διατεθούν κατά τρόπο ώστε να οδηγήσουν σε χαμηλά επιτόκια, υποφερτά από τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να δανειστούν από τις καπιταλιστικές αγορές.
Νωρίτερα πάντως, πηγή της γερμανικής κυβέρνησης δήλωνε ότι υπάρχουν εργαλεία, όπως η πώληση ομολόγων στην πρωτογενή και στη δευτερογενή αγορά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία.
Ανταγωνισμοί και συγκλίσεις
Τον τόνο του προωθούμενου νέου ενδοκαπιταλιστικού συμβιβασμού έδωσαν με δηλώσεις τους πριν από τη σύνοδο οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομικά κρατών της ΕΕ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ επέλεξε να αναδείξει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί για το περιβόητο «πακέτο ανάπτυξης», που ανέρχεται μόλις στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ (120-130 δισ. ευρώ) και αποτελεί ανακύκλωση υπαρχόντων πόρων σε νέα πεδία κερδοφορίας.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας και της άγριας λιτότητας. «Σήμερα θα μιλήσουμε για το σύμφωνο ανάπτυξης και εργασίας. Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε αυτό σήμερα και επίσης στο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, ότι χρειαζόμαστε στέρεους προϋπολογισμούς από τη μία πλευρά και από την άλλη ανάπτυξη και απασχόληση»,είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ δήλωσε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν καταλήξει σε μια ευρεία επί της αρχής συμφωνία για τη λήψη μέτρων με στόχο«την τόνωση της ανάπτυξης», αλλά δεν έχουν ακόμα διασαφηνίσει τα άμεσα, βραχυπρόθεσμα βήματα για τη σταθεροποίηση των πιο εύθραυστων οικονομιών της Ευρωζώνης.
«Υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνούμε για την ανάπτυξη, ευτυχώς η Μέρκελ κινήθηκε προς την κατεύθυνση που ήθελα», είπε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 2» πριν επιβιβαστεί στο τρένο για τις Βρυξέλλες. «Απαιτείται να δράσουμε για να υποστηρίξουμε τις χώρες οι οποίες το χρειάζονται: την Ισπανία και την Ιταλία», πρόσθεσε.
«Τα πράγματα πάνε καλά ανάμεσα στους Γάλλους και τους Γερμανούς, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε έναν στέρεο συμβιβασμό, ο οποίος δεν μπορεί να στηριχτεί σε αμφιβολίες», δήλωσε λίγο νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζνέβ, αποτυπώνοντας το κλίμα συμβιβασμού μεταξύ του γαλλογερμανικού άξονα. «Υπάρχουν σημεία σύγκλισης, έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο, υπάρχουν ακόμα θέματα προς συζήτηση, τα έθιξαν χθες ο πρόεδρος της δημοκρατίας και η καγκελάριος και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα στους 27», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Πάρε - δώσε για το χρέος
Από την πλευρά του ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει με κάποιας μορφής αμοιβαιοποίηση του χρέους, εφόσον όμως το Βερολίνο πειστεί ότι ο δρόμος προς την εγκαθίδρυση ευρωπαϊκού ελέγχου στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές είναι μη αντιστρέψιμος.
Ο Σόιμπλε επανέλαβε την πρότασή του για το διορισμό ενός Επιτρόπου της οικονομίας στις Βρυξέλλες, ο οποίος θα διαθέτει ευρύτερες εξουσίες στα δημοσιονομικά θέματα κάθε χώρας και θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα ή να απορρίπτει τους προϋπολογισμούς τους αν δεν συμφωνούν με τους κανονισμούς της Ενωσης. Μέχρι να συμφωνηθούν αυτά, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν υπόλογες για τα χρέη η μία της άλλης, κατέληξε ο Σόιμπλε.
Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι «πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους διότι όλες αυτές οι συναντήσεις θα γίνουν άχρηστες αν δεν μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τους εαυτούς μας». Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Eλιο Ντι Ρούπο, δήλωσε με τη σειρά του ότι «η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία. Αν δεν τους βοηθήσουμε, θα υπάρξει ένα "ντόμινο" σ' όλη την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μέτρα έκτακτης ανάγκης».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον μίλησε για «σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τις χώρες της Ευρωζώνης και χρειάζεται να τις ενθαρρύνουμε» και ότι «αυτό που λέμε είναι ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα πράγματα για να ενδυναμώσουν το νόμισμά τους. Ωστόσο η Βρετανία θα μείνει έξω από αυτή τη διαδικασία».


Στην ΕΕ αλληλοσφάζονται και τσακίζουν τους λαούς
Σε σχόλιο για τη Σύνοδο της ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Τίποτα καλό δεν πρέπει να περιμένει ο λαός από τη Σύνοδο της ΕΕ, όπου συζητούνται οι υπερεξουσίες της Κομισιόν, που θα ισχυροποιήσουν τη δικτατορία των μονοπωλίων. Τα περί "καλής" και "κακής" επαναδιαπραγμάτευσης αποτελούν κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων. Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, που οι εταίροι της αλληλοσφάζονται για την κυριαρχία, όμως όλοι μαζί τσακίζουν τους λαούς. Δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική όσο κυριαρχούν τα μονοπώλια και η εξουσία τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου