Σελίδες

17 Μαΐ 2012

Τα κόμματα της ΕΕ μπορούν να ασκήσουν φιλολαϊκή πολιτική;


-- ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λένε ότι με επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου μπορούν να δώσουν φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. 
Το ίδιο ισχυρίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κάνει μια κυβέρνηση της αριστεράς. 
Τι πραγματικά ισχύει;
Λένε ψέματα στο λαό όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να του εξασφαλίσουν ευημερία, με τη χώρα στην ΕΕ και τα μονοπώλια ακλόνητα στην παραγωγή. Τι υπόσχονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Οτι η περίοδος της λιτότητας φτάνει στο τέλος της και ότι τώρα αρχίζει η ανάπτυξη που θα δώσει δουλειές και θα ανακόψει τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Λένε ψέματα. Η ανάπτυξη, που υπόσχονται, πάει χέρι χέρι με τη λιτότητα και αφορά τα μονοπώλια, όχι το λαό. Αυτά θα βγουν κερδισμένα από τους μισθούς των 300 και 400 ευρώ, από το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, από την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας. Πάνω εκεί θα οικοδομηθεί η ανάπτυξη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της ΕΕ, είτε έχουν μνημόνια, είτε όχι.
Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΕΕ βασίζεται στη στρατηγική «ΕΕ 2020», το ένα σκέλος της οποίας είναι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και το άλλο τα αντεργατικά μέτρα και οι χρηματικές ενισχύσεις στο κεφάλαιο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από κοντά και η ΔΗΜΑΡ λένε τώρα ότι η Ευρώπη αλλάζει και ότι οι ηγέτες της είναι έτοιμοι να επανεξετάσουν στρατηγικές κατευθύνσεις. Τίποτα δεν έχει να περιμένει ο λαός από τέτοιες εξαγγελίες. Η κρίση είναι βαθιά και οι μεταξύ τους συμβιβασμοί αποσκοπούν στην ελεγχόμενη διαχείρισή της, για λογαριασμό των μονοπωλίων, όχι των λαών. Ακόμα και αν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών, αυτή θα έχει για κριτήριο την καλύτερη προσαρμογή των μέτρων στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι το λαό που πτωχεύει.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει αυταπάτες ότι μια δική του κυβέρνηση μπορεί να έχει και το σκύλο χορτάτο και την πίτα άγγιχτη. Λέει δηλαδή ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να εξασφαλίσει και την κατάργηση των μνημονίων, και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, και την κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, αφού αυτές αντιλαμβάνεται σαν μοχλό της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται. Πρόκειται για έωλες υποσχέσεις, που παραπέμπουν στην κυριολεξία στη δευτέρα παρουσία, αφού δε γίνεται να ευημερούν τα μονοπώλια και ο λαός μαζί. Καλλιεργεί κάλπικες ελπίδες στο λαό ότι μπορεί η Ελλάδα να παραμένει στην ΕΕ των μονοπωλίων, να εφαρμόζει τις στρατηγικές υπέρ του κεφαλαίου κατευθύνσεις της και να ασκείται φιλολαϊκή πολιτική. 'Η του λέει να περιμένει μέχρι να αλλάξει στρατηγική η ΕΕ (πράγμα αδύνατο, αφού είναι των μονοπωλίων) και τότε θα φάει και αυτός με χρυσά κουτάλια.
Το ΚΚΕ λέει την αλήθεια στο λαό. Ανάπτυξη για τα μονοπώλια σημαίνει κρίσεις και δυστυχία για το λαό, που θα μεγαλώνει όσο δυναμώνει και ο ανταγωνισμός με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανάπτυξη και ευημερία για το λαό σημαίνει τα μέσα παραγωγής και η εξουσία στα χέρια του. Σημαίνει αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων που διαθέτει η χώρα, για την κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών και όχι καπιταλιστικές επενδύσεις μόνο σε κλάδους που αποφέρουν κέρδη στα μονοπώλια. Ανάπτυξη για το λαό σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους, που είναι της πλουτοκρατίας και όχι του λαού. Το ΚΚΕ θέλει και μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας, του μοναδικού ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου