Σελίδες

22 Μαΐ 2012

Κορυφώνονται τα παζάρια στην «κεντροδεξιά»


Επιταχύνει τις διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού η χτεσινή συμφωνία με τη ΔΗΣΥ
Στη συγκρότηση ενός «ισχυρού μεταρρυθμιστικού και φιλοευρωπαϊκού μετώπου», που θα αναλάβει από τη μια να οξύνει τα προεκλογικά ψευτοδιλήμματα στο λαό και από την άλλη να στηρίξει διά πυρός και σιδήρου την υλοποίηση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, αποσκοπεί η συνεργασία της ΝΔ με τη Δημοκρατική Συμμαχία, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα περίτρανα ότι η επιχειρούμενη συγκρότηση της κεντροδεξιάς, γίνεται σε σαφώς πιο αντιδραστική βάση.
Από το «πολιτικό πλαίσιο» της συμφωνίας προκύπτει ξεκάθαρα ότι υπέρτατος στόχος του «κοινού πατριωτικού μετώπου για την Ευρώπη και την ανάπτυξη» όπως το χαρακτήρισε ο Α. Σαμαράς, είναι το τσάκισμα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων και η κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργατικών και λαϊκών αγώνων, προκειμένου να θωρακιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως αποσαφηνίζεται στο κείμενο του «πολιτικού πλαισίου», βασικοί πυλώνες του σχεδίου για διακυβέρνηση είναι πρώτα απ' όλα «οι σαρωτικές αλλαγές στο κράτος, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».Επίσης, υπάρχει σαφής δέσμευση για άμεση εφαρμογή των αντιδραστικών νόμων στην παιδεία και την υγεία, ταυτόχρονα με μέτρα που αποσκοπούν στην αυταρχική θωράκιση του αστικού συστήματος. Παράλληλα μπαίνει και το ζήτημα της «επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου», αλλά «με φερεγγυότητα, αξιοπιστία και ρεαλισμό».
«Στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση αλλά να την κρατήσουμε μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ»,τόνισε ο Α. Σαμαράς κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκαναν χθες το απόγευμα με την Ντ. Μπακογιάννη, η οποία ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του κόμματός της, προκειμένου να διεκδικήσει η ΝΔ το μπόνους των 50 εδρών.
Η συμφωνία για την εκλογική συνεργασία προβλέπει ότι η Ντ. Μπακογιάννη θα τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ, ενώ σε εκλόγιμη θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια θα μπουν τρεις πρώην βουλευτές της ΔΗΣΥ (Γ. Κοντογιάννης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Λ. Αυγενάκης). Τη διαφωνία του με την κίνηση αυτή εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ Θ. Σκυλακάκης.
Η ηγεσία της ΝΔ αποφάσισε να συγκαλέσει το Σάββατο την εθνική εκλογική Συνδιάσκεψη προκειμένου να σηματοδοτήσει την έναρξη της εκλογικής εκστρατείας, αλλά και να ενισχύσει την εικόνα της «συσπείρωσης της παράταξης». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Α. Σαμαράς υποδέχθηκε χτες στα γραφεία της ΝΔ τους πρώην βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Θ. Πλεύρη και Γ. Ανατολάκη οι οποίοι δεν θα μπουν σε εκλόγιμες θέσεις στις λίστες, αλλά θα τοποθετηθούν ως επιλαχόντες στα ψηφοδέλτια της ΝΔ σε Α΄Αθήνας και Β΄Πειραιά, αντίστοιχα. Σήμερα αναμένεται να ακολουθήσει ο Κυρ. Βελόπουλος.
Παράλληλα με τη φραστική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο έχει αναγορεύσει σε βολικό εκλογικό αντίπαλο, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του, προκειμένου να υπηρετηθεί το νέο αστικό δίπολο «κεντροδεξιά - κεντροαριστερά», η ηγεσία της ΝΔ επιμένει να προσδίδει στις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος, ανάμεσα στο «ευρώ ή δραχμή», επιβεβαιώνοντας ότι η φραστική αποδοκιμασία του ωμού εκβιασμού από τους εκπροσώπους των μονοπωλίων ήταν υποκριτική.
«Η Ευρώπη μας στέλνει ένα ξεκάθαρο και απλό μήνυμα ότι ή θα επιλέξετε να προσπαθήσετε μέσα από την τήρηση των συμφωνηθέντων να επιτύχετε τους στόχους ή διαφορετικά βλέπετε την έξοδο, αυτό μας λέει η Ευρώπη, αν δεν το καταλαβαίνουμε, τότε εθελοτυφλούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος προγράμματος Ευρ. Στυλιανίδης.

Φυλλορροεί το κόμμα του Καρατζαφέρη
Με δηλώσεις εναντίον του Α. Σαμαρά, αντέδρασε και χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, μετά το «φυλλορρόημα» στελεχών του κόμματός του, με προορισμό την ΝΔ, που μεσολάβησε το Σαββατοκύριακο. Εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο Α. Σαμαράς «δεν αλλάζει μυαλά και πως η Ελλάδα θέλει πατριώτες και όχι το DNA των προδοτών».
Το περασμένο Σάββατο, υπήρξε ένταση στην κοινή συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας και της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας του ΛΑ.Ο.Σ., αφού συζητήθηκε το θέμα της αυτόνομης καθόδου του κόμματος στις εκλογές. Με την επίσημη θέση του κόμματος για αυτόνομη κάθοδο διαφοροποιήθηκε ο πρώην βουλευτής Αθ. Πλεύρης, σημειώνοντας ότι αναμένει πρωτοβουλία από την πλευρά της ΝΔ, προκειμένου να είναι υποψήφιος στους συνδυασμούς της.
Δήλωση διαφοροποίησης υπήρξε παράλληλα από τον πρώην βουλευτή Κ. Βελόπουλο καθώς και από τον Κ. Κιλτίδη, για τους οποίους φημολογείται ότι επίσης βρίσκονται σε διαδικασία επαφών με την ΝΔ. Πάντως, επισήμως ο ΛΑ.Ο.Σ. ανακοίνωσε την αυτόνομη κάθοδό του, κατηγορώντας τον Α. Σαμαρά για προσπάθειες υπόγειου προσεταιρισμού στελεχών του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου