Σελίδες

29 Μαΐ 2012

Πρώτα θύματα της λιτότητας τα παιδιά


Οι επιπτώσεις που έχει η επιβολή των μέτρων λιτότητας και των περικοπών από την κυβέρνηση της Ρουμανίας με πρόφαση τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος έχει καταστροφικές συνέπειες στην πλειοψηφία του λαού. Από τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν ήταν η μείωση των μισθών κατά 25%, η μείωση κατά 15% των παροχών κοινωνικής ασφάλισης, πάνω από 200.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση του ΦΠΑ από το 19% στο 24%, αύξηση στις τιμές των βασικών αγαθών, καθώς και σωρεία ιδιωτικοποιήσεων.
Οι συνέπειες της κρίσης και τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε το κεφάλαιο να την ξεπεράσει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, έχουν άμεση επίπτωση και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τους γονείς και τους δασκάλους τους. Ολοένα και πιο δύσκολα καταφέρνουν οι γονείς να βρουν μια ...θέση στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία της χώρας, παρά την αισθητή μείωση των γεννήσεων την τελευταία 20ετία.

Με τη μείωση των δαπανών για την παιδεία, την κατάργηση πολλών κτιρίων που στέγαζαν νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, ο αριθμός των μικρών παιδιών ανά τάξη ξεπερνά τα 30, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον απαιτούμενο 20. Επιπλέον, το ημερήσιο πρόγραμμα μειώθηκε από τις 10 ώρες σε μόλις 4, θέτοντας έτσι νέες δυσκολίες σε όσους γονείς έχουν ακόμα δουλειά, καθώς είναι αναγκασμένοι, είτε να φεύγουν από τη δουλειά το μεσημέρι για να παραλάβουν τα παιδιά τους, είτε - το πιο συνηθισμένο - να μην τα στέλνουν καθόλου.
Λίγα είναι τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί που χτίστηκαν στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ η πλειοψηφία τους αφορούν κτίρια που δημιουργήθηκαν επί σοσιαλισμού, αρκετά εκ των οποίων, μετά τις ανατροπές, πέρασαν στα χέρια ιδιωτών που είτε άνοιξαν μπαρ, χαρτοπαικτικές λέσχες ή τα πούλησαν.
Με δεδομένο πως το 41,4% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, αρκετοί γονείς αναγκάζονται να αφήνουν τα παιδιά τους σε συγγενείς, γείτονες ή και μόνα τους, ώστε να πάνε στη δουλειά στην επαρχία ή και στο εξωτερικό. Εξαιτίας αυτής της ανάγκης, και με απουσία κάθε άλλης μέριμνας, υπάρχει και σημαντική αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας στη χώρα.
Προεκλογικές υποσχέσεις...
Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 7 Μάη μετά τις παραιτήσεις των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων - του Εμίλ Μποκ αλλά και του Μιχάι Ράζβαν Ουγκουρεάνου - εξαιτίας των μαζικών αντιδράσεων του λαού ενάντια στην πολιτική λιτότητας, εξήγγειλε, μόλις την Παρασκευή, προεκλογικές υποσχέσεις. Ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη υποσχέθηκε «χαλάρωση της φορολογικής επιβάρυνσης και ενίσχυση των δεσμών με την επιχειρηματική κοινότητα» για την «προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης», αλλά και τήρηση των δεσμεύσεων προς τους δανειστές (δηλαδή και άλλη λιτότητα). Υπενθυμίζεται πως το 2009, η τότε κυβέρνηση του Εμιλ Μποκ είχε συναποφασίσει με την «τρόικα» τη διάθεση δανείου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ εξασφάλισε άλλα 5 δισεκατομμύρια ευρώ το Μάρτη του 2011, για να τα χρησιμοποιήσει μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου