Σελίδες

11 Μαΐ 2012

Ο Αλ. Τσίπρας άφησε ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσέγγισης με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, υπό προϋποθέσεις


Με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη, που πιθανολογεί ότι θα είναι η κατάληξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έστησε ένα ακόμα σόου χτες στη Βουλή, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους «κοινωνικών φορέων», όπως ανακοίνωσε. Στο κάλεσμά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΚΕΔΕ, θεωρώντας άκαιρη τη συνάντηση με ένα κόμμα που διερευνά τη συγκρότηση κυβέρνησης. Αμέσως μετά, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με πρυτάνεις.
Απ' τις τοποθετήσεις στη χτεσινή σύναξη, ξεχώρισαν αυτές των προέδρων της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ Δ. Ασημακόπουλου και Β. Κορκίδη, οι οποίοι ζήτησαν άμεσα να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς «η αγορά δεν μπορεί να περιμένει». Ο Δ. Ασημακόπουλος επικέντρωσε και στο ζήτημα της διαχείρισης του χρέους, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στα χέρια κρατών και άρα χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική προσέγγιση.
Ξεχώρισε όμως και η προκλητική παρέμβαση του Θ. Βασιλόπουλου, στελέχους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο οποίος, την ίδια ώρα που παζαρεύει με την εργοδοσία πάγωμα (και ουσιαστικά μειώσεις) μισθών στον κλάδο, χτες φόρεσε για την περίσταση αγωνιστική λεοντή, «απειλώντας» με αγώνες ενάντια σε όλα αυτά που, χάρη και στη στάση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ,
αποτελούν κανόνα στον κλάδο, όπως η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, οι απολύσεις που οργιάζουν, η εργοδοτική αυθαιρεσία.
Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας ήταν σαφής όταν δήλωνε ενώπιον των πρυτάνεων πως η πρωτοβουλία του να συναντηθεί με τους «κοινωνικούς φορείς», ξεδιπλώνεται επειδή οποιαδήποτε κυβέρνηση χρειάζεται τη συναίνεση της κοινωνίας «για να μπορέσει να (...) έχει σταθερότητα» και να «επιβάλλει την κοινωνική συνοχή». Ζητάει δηλαδή κι αυτός ταξική συνεργασία.
Προηγούμενα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι στόχος του κόμματός του είναι η υγιής επιχειρηματικότητα, καταγγέλλοντας στους «εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας» -όπως τους αποκάλεσε- ότι οι υγιείς επιχειρήσεις δέχτηκαν συντριπτικά χτυπήματα. Πρόκειται για τον εύσχημο τρόπο, με τον οποίο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την καπιταλιστική οικονομία που γέννησε την κρίση και τα μνημόνια, και την οποία θέλει να ανασυγκροτήσει σε «υγιή»(!) βάση, με «κοινωνική συνοχή», δηλαδή σιγή νεκροταφείου στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Το επιβεβαίωσε, άλλωστε, χτες, καταθέτοντας το ενδιαφέρον του για «κοινωνική, πολιτική και οικονομική σταθερότητα».
Καλά λόγια είχε να πει και στους πρυτάνεις, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα αξιοποιήσει τις προτάσεις τους για το δημόσιο πανεπιστήμιο και για το νόμο πλαίσιο. Στους εκπροσώπους των σωματείων που πήγαν στη συνάντηση, ισχυρίστηκε ότι αυτό που επιδιώκει είναι «μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την ίδια την κοινωνία, με τον κόσμο της εργασίας, με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς», χωρίς βέβαια να πει κουβέντα για το πώς μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της αριστεράς θα επιβάλλει στους εργοδότες να αυξήσουν μισθούς και να βελτιώσουν τις συνθήκες δουλειάς, όταν αντιμετωπίζει τους καπιταλιστές σαν μοχλό ανάπτυξης.
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ζήτημα της επαναπροσέγγισης με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σε κοινή φιλοευρωενωσιακή βάση, λέγοντας ότι «χθες καταθέσαμε μια δέσμη προτάσεων, αν αποδέχονται τις προτάσεις αυτές ως βάση διαλόγου, αν μας διαβεβαιώσουν ότι δεν ισχύουν πια οι δεσμεύσεις τους προς την κα Μέρκελ και τη κα Λαγκάρντ, τότε, ενδεχομένως να έχει νόημα η συζήτηση».
Χτες τέλος, υπήρχαν πληροφορίες ότι αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί σήμερα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της οικονομίας. Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία συνάντησης με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Φ. Ολάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου