Σελίδες

18 Μαΐ 2012

Η ΟΡΘΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ 6ης ΜΑΗ

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζω λοιπόν με τον δικό μου τρόπο τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων και τα συγκρίνω. Κατατάσσω τα κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο μας σε τέσσερες ομάδες. 

Στην πρώτη βρίσκεται μονάχο του το ΚΚΕ, ως ανάδελφο κόμμα. Κι επειδή ο χαρακτηρισμός ενός κόμματος συνιστά σοβαρή πράξη, την οποία το «ανάδελφο» απειλεί να ακυρώσει, ας ακριβολογήσω: είναι το μοναδικό αντισυστημικό κόμμα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, άρα δικαιούται ξεχωριστή κατηγορία. 

Στη δεύτερη, την «μπλε» ομάδα, έχω συμπεριλάβει τη Ν.Δ., τον ΛΑΟΣ, τη Χρυσή Αυγή και τα δύο θραύσματα της σχάσης της Ν.Δ., δηλαδή το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες και το κόμμα Δημοκρατική Συμμαχία. 
Εξυπακούεται ότι η ομαδοποίηση αυτή δεν παραγνωρίζει την ιδιαίτερη ταυτότητα κάθε σχηματισμού, όπως και η ομαδοποίηση του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ στην τρίτη ομάδα, την «πράσινη». 
Οι ομαδοποιήσεις αυτές υπακούουν στον συμβατικό εν πολλοίς διαχωρισμό, αν και όχι πάντοτε εύστοχο (γι' αυτό κι εμείς οι κομμουνιστές τον αποφεύγουμε), σε «δεξιούς» (μπλε ομάδα) και «αριστερούς» ή «ΠΑΣΟΚ και αριστερούς», αν προτιμάτε, (πράσινη ομάδα). 
Όπως αντιλαμβάνεστε, οι δύο αυτές ομάδες αντιστοιχούν λίγο-πολύ στους δύο παραδοσιακούς πυλώνες του δικοματισμού: στη Ν.Δ. η μπλε ομάδα, και στο ΠΑΣΟΚ (ή ΠΑΣΟΚ συν κοινοβουλευτική «αριστερά», αν προτιμάτε) η πράσινη ομάδα. 
Εγώ θα προτιμούσα την πράσινη ομάδα να την προσδιορίσω για μεν τις εκλογές του 2009 ως «ΠΑΣΟΚ συν κοινοβουλευτική αριστερά», για δε τις εκλογές του 2012 ως «ΠΑΣΟΚ συν γενόσημά του». Τέλος πάντων. 
Η τέταρτη και τελευταία ομάδα περιλαμβάνει αδιακρίτως… αριστεροσύνης όλα τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Κόμμα/Ομάδα κομμάτωνΒουλευτικές εκλογές 2009Βουλευτικές εκλογές 2012Διαφορά
ΚΚΕ7,548,48+0,94
Ν.Δ.+ΛΑΟΣ+Χ.Α.+Αν.Ελλ.+Δ.Σ.33,48+5,63+0,29+0,00+0,00=39,4018,85+2,90+6,97+10,60+2,55=41,87+2,47
ΠΑΣΟΚ+ΣΥΡΙΖΑ+ΔΗΜΑΡ43,92+4,60+0,00=48,5213,18+16,78+6,11=36,07-12,45
ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ4,5413,58+9,04


Τι προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα;

1. Ο δικομματισμός (είτε ο παραδοσιακός συν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2009 είτε ο μετασχηματισμένος του 2012) δεν ηττήθηκε. Ουσιωδώς διατήρησε τις δυνάμεις του, αφού έχασε μονάχα 10 περίπου ποσοστίαίες μονάδες (από 87,92% το 2009 σε 77,94% το 2012).

2. Τις απώλειες του δικομματισμού δεν τις καρπώθηκε το ΚΚΕ, το οποίο εμφάνισε άνοδο της εκλογικής του δύναμης κατά ποσοστό 0,94%. Το υπόλοιπο ποσοστό απωλειών του δικομματισμού (9,04%) σκόρπισε στη θολούρα ως επί το πλείστον (λέγεται για την πλειονότητα, όχι για όλα) των «λοιπών κομμάτων». Δεν υπήρξε επομένως ριζοσπαστική στροφή των ψηφοφόρων.

3. Αντίθετα σημειώθηκε συντηρητική στροφή, όπως δείχνει, αφενός, η πτώση κατά 12,45% του πόλου της πράσινης ομάδας με ταυτόχρονη άνοδο κατά 2,45% του πόλου της μπλε ομάδας και, αφετέρου, η εντυπωσιακή άνοδος της φασιστικής Χ.Α.

4. Τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα, που εναλλάσσονταν στην εξουσία από τη μεταπολίτευση κι ύστερα, το ΠΑΣΟΚ και η Ν,Δ., καταβαραθρώθηκαν, άλλα γενόσημά τους, είτε νέα (Αν.Ελλ., ΔΗΜΑΡ) είτε παλαιότερα (ΣΥΡΙΖΑ), εκτινάχθηκαν, αλλά μέχρις εκεί. Στροφή υπήρξε στην επιλογή των πολιτικών φορέων, αλλά όχι και της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Αποδοκιμάστηκαν οι μέχρι τώρα εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής που υπαγορεύεται από το κεφάλαιο και τα ευρωενωσιακά κέντρα, αλλά δεν αποδοκιμάστηκε η ίδια αυτή η πολιτική. 

Δόθηκε εντολή, δυστυχώς, να παραμείνουμε στον λάκκο των λεόντων της Ε.Ε. 

Με τ'ς υγείες μας!… Πάντως γλυτώσαμε να γίνουμε Βόρεια Κορέα, ευτυχώς!

ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

4 σχόλια:

  1. Γιώργος Περαμίκης18/5/12, 10:08 μ.μ.

    Αγαπητέ φίλε

    Δεν νομίζεις,ότι εθελοτυφλείς;
    Το να προτάσσεις το " κομματικό καθήκον " προκειμένου να ερμηνεύσεις την " επί της ουσίας " ήττα του Κ.Κ.Ε στις πρόσφατες εκλογές σε καθιστά όχι μόνον αναξιόπιστο,αλλά και μετά λύπης μου, καταγέλαστο.
    Η κατάταξη δε του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο φιλοπασοκικό μπλοκ δεν είναι απλά αυθαίρετη μα προκαλεί θυμηδία για το σκεπτικό της.
    Το Κ.Κ.Ε έχει επιλέξει έναν ιδιαίτερα ολισθηρό δρόμο,που δυστυχώς δεν έχει τέρμα.
    Η σημερινή δε συνέντευξη τύπου της Α.Παπαρήγα με τα συνθήματα του τύπου " ΠΑ.ΣΟ.Κ και Ν.Δ δεν αλλάζουν " και το εξωφρενικό " Δεν ψηφίζουμε ΣΥ.ΡΙΖ.Α " ήταν η γροθιά στο στομάχι κάθε δημοκρατικού πολίτη και του αριστερού ειδικότερα.
    Δεν είναι τυχαίο που οι σόφρωνες ψηφοφόροι της 6 Μάη του Κ.Κ.Ε εγκαταλείπουν αηδιασμένοι το Κ.Κ.Ε και εντάσσονται,σύμφωνα με έρευνα, μαζικά στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
    Είναι πολύ θλιβερό το κατάντημα του ιστορικού αυτού κόμματος που μας θλίβει όλους μας,σε υπέρτατο βαθμό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΤ' ΑΡΧΑΣ δεν είμαι φίλος σου.
      Δεύτερον, ή δεν διάβασες όλη την ανάρτηση ή δεν καταλαβαίνεις..., το άρθρο είναι απο το "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ" (υπάρχει link στο τέλος της ανάρτησης).
      Τρίτο, η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται με θέσεις τεκμηριωμένες και όχι κραυγές χουλιγκάνων.
      Τέταρτο, τις επιθυμίες σου για το ΚΚΕ μην τις κάνεις και δεδομένα, αφού βέβαια δεν μπορείς να τις αποδείξεις και να τις τεκμηριώσεις.
      Τελευταίο, θα είναι καλό να ξυπνήσετε απο τον λήθαργο της νεοπαπανδρεικής μέθης, ακόμα είναι νωρίς, προλαβαίνετε..., αύριο θά είναι αργά και τότε θα ζητάτε την βοήθεια του ΚΚΕ...

      Διαγραφή
  2. Τάσο, το σχήμα σου είναι εντελώς λάθος. Όχι μόνο γιατί κινείται επίτηδες σε γνωστούς διπολικούς άξονες, αλλά κυρίως γιατί δε θες να δεις τις επιμέρους εσωτερικές διαφορές των κομμάτων (δε σε ενδιαφέρει προφανώς). Ωστόσο, αν θες να θέσεις σχηματικά τα κόμματα μάλλον πρέπει να υιοθετήσεις ένα σχήμα σταυροειδές, όπου ο άξονας Χ θα είναι το δίπολο αριστερά-δεξιά και ο άξονας Υ το δίπολο ΕΕ-αντιΕΕ. Και κανονικά θα έπρεπε να προσθέσεις κι έναν άξονα για το ρόλο του κράτους-φιλελευθερισμός. Μόνο έτσι θα είχες μία σωστή σχηματική απεικόνιση, αφού τα κόμματα με το σικό σου σχήμα ταυτίζονται πλήρως.

    Πχ είναι σα να λες ότι το "πατριωτικο-λαϊκό" (σσ χρησιμοποιώ τη δόκιμη ορολογία, μην εκνευριστείς) κόμμα των ΑΝΕΛ ταυτίζεται με τη ΧΑ που υιοθετεί άμεσα την προβοκατόρικη βία κλπ. Φυσικά και η ΝΔ δεν είναι ίδια με τους ΑΝΕΛ ή τη ΧΑ ή το ΛΑΟΣ και τους μικρούς φιλελεύθερους για πολλούς λόγους, ανάλογους με εκείνους που το ΚΚΕ δεν είναι ίδιο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή τους ΜΛούδες ιδεολογικά και πολιτικά.

    Αν κάνεις ένα άλλο σχήμα και λάβεις υπόψη τις επιμέρους διαφορές θα δεις ότι ο δικομματισμός όπως των μάθαμε μετά το 1956 ηττήθηκε και ίσως διαλυθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πάμε σε ένα νέο δικομματικό σχήμα. Αλλά εσύ το υπεραπλουστεύεις χωρίς καν να ορίσεις τα κριτήριά σου. Κι επειδή μίλησες για "συμβατικό διαχωρισμό" να σου θυμίσω ότι οι πολιτικές επιστήμες έχουν πληθώρα σχημάτων. Ο άξονας που κινείσαι έχει απορριφθεί εδώ και δεκαετίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δείμο θα επαναλάβω πάλι, όπως έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο μου, αυτή η ανάρτηση είναι αναδημοσίευση απο το ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, απλά τυχαίνει να συμφωνώ και εγώ με αυτη την ανάλυση που κάνει, ο δε τίτλος της αρχικής ανάρτησης τα λέει όλα.
    "ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ Η "ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ" ΤΟΥ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟΥ, ΕΛΛΕΙΨΕ Η ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑΣ"
    Το νόημα του τίτλου το εκφράζει η συγκεκριμένη κατάταξη .
    Τέλος θέλω να κάνω μία ουσιαστική παρατήρηση ο δικομματισμός δεν καταργήθηκε, ο δικομματισμός απλά άλλαξε ονόματα και συνιστώσες, η ουσία παραμένει ίδια και απαράλλαχτη.
    Η άρχουσα τάξη, η αστική τάξη, που βέβαια δεν κατεβαίνει ποτέ η ίδια στις εκλογές, έχει τους εκπροσωπους της, την κεντροδεξιά και για εναλλαγή την κεντροαριστερά, είναι το δόλωμα των λεγόμενων εκλογών και της ψευδαίσθησης της συμμετοχής στην λήψη των αποφάσεων, που μας πλασσάρουν και εμείς τσιμπάμε.
    Αν με τις εκλογές κινδύνευε να ανατραπεί η εξουσία θα είχαν καταργηθεί.
    Εδώ είναι η ουσία άλλο η διακυβέρνηση και άλλο η εξουσία.
    Το δίπολο κεντροδεξιά - κεντροαριστερά και όλα τα γεννόσημα τους (Ναζιστές, φασίστες, εθνικιστές, λαικοπατριώτες, σοσιαλδημοκράτες, δημοκράτες...) , υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής , είναι οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης.
    Το κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, είναι απέναντι και είναι ο ταξικός εχθρός τους.
    Είναι πλαστό το δίπολο ΕΕ-αντιΕΕ, δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, είναι σαν να λέμε ότι η Ρωσία που είναι αντίπαλος οικονομικός της ΕΕ έχει άλλο οικονομικό και πολιτικό χαρακτήρα.
    Απο την μία μεριά είναι τα μονοπώλια και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και απο την άλλη μεριά είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός.
    'Η ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ Ή ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ, ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή