Σελίδες

14 Απρ 2012

ΠΑΣΟΚ: «Ανοιχτό βιβλίο» το αντιλαϊκό του πρόγραμμα


Η συνέχιση με ακόμα πιο άγριους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης από την επομένη κιόλας των εκλογών, με την επιβολή νέου πακέτου μέτρων, είναι η ξεκάθαρη δέσμευση που αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ μπροστά στις κάλπες της 6ης Μάη. «Η μείωση των δαπανών είναι βεβαίως προσανατολισμένη σε ορισμένα μεγάλα κονδύλια, τα οποία περιλαμβάνουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά δεν μπορείς να βρεις τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από τις δαπάνες και είναι πολύ δύσκολο να τα βρεις σε δυο χρόνια».
Αυτό ανήγγειλε την Τετάρτη το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη στο «enikos.gr», περιγράφοντας με σαφήνεια τα μέτρα του Ιούνη για την περίοδο 2013 - 2014, που ετοιμάζεται να επιβάλει στα λαϊκά στρώματα το ΠΑΣΟΚ, σε συνέργεια με τη ΝΔ και άλλους πρόθυμους. «Μας ρωτάνε οι πολίτες τι θα γίνει τον Ιούνη;», ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος, παρουσιάζοντας από το βήμα της Βουλής την προηγούμενη Τρίτη το νέο «οδικό χάρτη» του ΠΑΣΟΚ - τον «ασφαλή δρόμο» όπως ο ίδιος τον βάφτισε - για την «έξοδο από την κρίση».
Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κινείται πάνω σε τρεις άξονες:

-- Ο πρώτος αφορά την πιστή και άμεση εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του μνημονίου, στο όνομα της«δημοσιονομικής εξυγίανσης» που θα βυθίσουν ακόμα βαθύτερα το λαό στη φτώχεια.
-- Ο δεύτερος εδράζεται την προώθηση νέου γύρου «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», καπιταλιστικών δηλαδή ανατροπών, με στόχο την παραπέρα μείωση μισθών και μεροκάματων, ώστε να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρηματικών ομίλων και να αναπληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες τμήμα της ζημιάς που έχουν υποστεί από την κρίση.
-- Ο τρίτος προβλέπει την παροχή νέων προνομίων και παροχών στο τραπεζικό και βιομηχανικό κεφάλαιο, για τη δημιουργία ενός «φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος» που θα διασφαλίσει την έναρξη νέου κύκλου κερδοφορίας.
Περιγράφοντας ακριβώς αυτούς τους αντιδραστικούς άξονες, ο Ευ. Βενιζέλος αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές, τόνισε:
  • «Πρέπει να εκτελεστεί με συνέπεια ο προϋπολογισμός του 2012. Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους σε σχέση με τα έσοδα, τη μείωση των δαπανών και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε αυτό το μήνα των εκλογών».Να συνεχιστεί, δηλαδή, με ταξική συνέπεια η φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και οι περικοπές σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές.
  • «Να ληφθούν αποφάσεις μετά τις εκλογές για μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν το 2013 και το 2014, τα επόμενα δύο χρόνια έως την ολοκλήρωση του προγράμματος». Πρόκειται για τα μέτρα του μνημονίου, που όπως σημειώνουν σε όλους τους τόνους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχουν ψηφιστεί στη Βουλή από τους εταίρους της συγκυβέρνησης. Μέτρα που μεταξύ άλλων θα οδηγήσουν σε: Νέες μειώσεις των μισθών στο δημόσιο τομέα. Νέες περικοπές στις συνάξεις. Αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Νέους φόρους στη λαϊκή κατοικία. Τρομακτικές αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Κατάργηση πλήθους φοροαπαλλαγών. Αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.
  • «Να επιμείνουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και σε μείωση δαπανών μέσω διαρθρωτικών αλλαγών». Η προσήλωση στις «διαρθρωτικές αλλαγές» που προτάσσει ο Ευ. Βενιζέλος για τον ιδιωτικό τομέα, συνδέονται με παραπέρα μειώσεις στους μισθούς στα επίπεδα της Πορτογαλίας, Βουλγαρίας, Κροατίας κ.λπ., προκειμένου να εξασφαλιστούν ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια για το κεφάλαιο. Στο δημόσιο τομέα οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπως τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος θα έχουν στόχο «ένα μικρότερο κράτος, μικρότερο δημόσιο τομέα, καθώς και μείωση λειτουργικών αλλά κι άλλων δαπανών». Στόχοι που θα περάσουν μέσα από την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012, νέο μαχαίρι στις φαρμακευτικές και νοσηλευτικές δαπάνες, δραματικές περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, κλείσιμο οργανισμών και υπηρεσιών του δημοσίου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα δεσμεύτηκε για τη σφαγή του λαού με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου, παρουσίασε «πέντε συγκεκριμένα σημεία» που όπως ισχυρίστηκε «μπορούν να κάνουν πολύ πιο φιλικό και αναπτυξιακό το περιβάλλον του Ιουνίου για τον ελληνικό λαό και ιδίως για τον πιο αδύναμο πολίτη». Συγκεκριμένα:
«Σημείο πρώτο. Μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος, όχι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 αλλά μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015»! Η παράταση για έναν ακόμη χρόνο του μνημονίου, με μέτρα που τσακίζουν τη λαϊκή οικογένεια για να σωθεί το κεφάλαιο, είναι για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το «φιλικό περιβάλλον» που υπόσχεται στον ελληνικό λαό. Λέει, δηλαδή, ότι το φονικό είναι δεδομένο, αλλά μπορεί να καταμεριστεί στη διάρκεια ενός ακόμα χρόνου. Επιβεβαιώνει ότι το μνημόνιο είναι στρατηγική επιλογή της πλουτοκρατίας και αυτή συνυπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στο διά ταύτα, ο Βενιζέλος κρύβει ότι η δανειακή σύμβαση έχει ισχύ για τα επόμενα 30 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων, αν ο λαός δεν τους γκρεμίσει στην κυριολεξία, κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία σχεδιάζουν να φέρουν πολλά ακόμα μνημόνια σε βάρος του λαού.
-- «Σημείο δεύτερο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη επιτυχία του PSI, μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Γιατί το σχέδιο έχει λάβει ως βάση υπολογισμού συμμετοχή στο PSI 95% των ιδιωτών. Ηδη έχουμε ξεπεράσει το 97% και τείνουμε στο 100%». Τη ληστεία με το υποχρεωτικό «κούρεμα» στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, που οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα, την Υγεία και την Παιδεία του ελληνικού λαού, ο Ευ. Βενιζέλος την παρουσιάζει ως φιλικό «άξονα» για το λαό, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι το «έργο» δεν έχει ολοκληρωθεί. Ηδη τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών κέντρων σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σχεδιάζουν και νέο «κούρεμα» σε αποθεματικά Ταμείων και Οργανισμών, το οποίο θα συνοδεύεται και αυτό με νέα αντιλαϊκά πακέτα.
-- «Σημείο τρίτο.Πρέπει και μπορούν να περιοριστούν οι τελικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι έως 50 δισ. Επεξεργαζόμαστε προτάσεις και μπορεί να χρειαστούμε λιγότερα». Την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ενέκρινε νέες προκλητικές ενισχύσεις προς το τραπεζικό κεφάλαιο ύψους 25 δισ. ευρώ, ως πρώτη δόση για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Το συνολικό πόσο ενίσχυσης των τραπεζών έχει υπολογισθεί στα 50 δισ. ευρώ με τον Ευάγ. Βενιζέλο να ισχυρίζεται ότι θα τα «περιορίσει»... Παραμονές των εκλογών το ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει το λαό. Αφού πρώτα εξασφάλισε τα τελευταία 2,5 χρόνια τεράστια κεφάλαια για τους τραπεζίτες, τα οποία αθροιστικά ξεπερνούν τα 130 δισ. ευρώ, που θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, τώρα καμώνεται πως θα τα μειώσει κατά μια παρανυχίδα, σαν να πρόκειται και αυτά τα λεφτά να καταλήξουν στους εργαζόμενους για τις σύγχρονες ανάγκες τους.
-- «Σημείο τέταρτο.Οι περιβόητες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ευρωπαίων εταίρων μας. Συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, έχουμε τις διμερείς επαφές με πολλές χώρες για επενδύσεις. Εχουμε τις ιδιωτικοποιήσεις που αν μας βοηθήσει λίγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να γίνουν μοχλός ιδιωτικών επενδύσεων, ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας». Ο Ε. Βενιζέλος δεσμεύεται για την παροχή ζεστού χρήματος στους επιχειρηματικούς ομίλους, με «πανωπροίκι» τη δημόσια περιουσία (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, κ.ά.). Οι θέσεις εργασίας που θα φέρει η αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη θα είναι ελάχιστες, με μισθούς εξαθλίωσης, ενώ ο λαός θα αγοράζει πανάκριβα τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες από τους μονοπωλημένους κλάδους.
-- «Σημείο πέμπτο.Απόλυτη και καθαρή προστασία χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων, ένα δίχτυ προστασίας, ώστε κανένας Ελληνας να μη νιώσει ότι έχει πέσει μόνος του χωρίς στήριξη θύμα της κρίσης». Το ΠΑΣΟΚ, αφού μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα οδήγησαν 250.000 ανθρώπους να τρέφονται σε καθημερινή βάση από συσσίτια, αφού καταδίκασαν τους εργαζόμενους σε μισθούς 480 ευρώ και τους μισούς συνταξιούχους της χώρας να παίρνουν συντάξεις κάτω από 500 ευρώ το μήνα και τους ανέργους της χώρας να έχουν φτάσει στο 1.084.668 ανθρώπους, τώρα πουλάει προεκλογική «προστασία» και υπόσχεται «δίχτυ προστασίας» από την απόλυτη εξαθλίωση.
Αυτό είναι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ο «ασφαλής δρόμος», που προτείνει μετά τις εκλογές, είναι η συνέχιση της βαρβαρότητας και φτωχοποίησης του λαού. Αυτούς τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς προσπαθεί να ντύσει με το περιτύλιγμα της «ανανέωσης» ο Ευ. Βενιζέλος, με την ανάδειξη «νέων προσώπων»στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτά που παρουσίασε την Τετάρτη. Τίποτα το καινούργιο δεν φέρνουν τα «νέα» στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκτός από τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το έργο των προκατόχων τους.
Στο χέρι των λαϊκών στρωμάτων είναι να εκτρέψουν προς όφελός τους το δρόμο που θέλουν να τους σύρουν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Η σωτηρία του λαού δε βρίσκεται εντός των «δρόμων» του καπιταλιστικού συστήματος. Οι εκλογές μπορούν να συμβάλουν, για να δυναμώσει η προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης που συμφέρει το λαό, βγάζοντας αποδυναμωμένα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, πανίσχυρο το ΚΚΕ.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος17/4/12, 2:10 μ.μ.

    Ωραίο κείμενο. Πρέπει να διδάσκεται σε σχολές προπαγάνδας ως αντιπροσωπευτικό δείγμα του είδους αυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή