Σελίδες

6 Απρ 2012

Το παραμύθι των «διαρθρωτικών αλλαγών»


«Διαφωνούμε με τη μείωση μισθών και συντάξεων, είμαστε υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας». Πρόκειται για το νέο παραμύθι που αναπαράγουν εν χορώ όλα τα κόμματα της πλουτοκρατίας μπροστά στις εκλογές, αφενός, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού για τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν για την εφαρμογή της πολιτικής που καταστρέφει τη ζωή του και, αφετέρου, για να νομιμοποιήσουν την εφαρμογή των πιο άγριων αντιλαϊκών μέτρων την επομένη των εκλογών.
Προκειμένου, όμως, να υφαρπάσουν τη λαϊκή ψήφο καταφεύγουν σε τερατώδη ψέματα όπως το παραπάνω. Σε καμία περίπτωση η υλοποίηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως «αντιστάθμισμα» για να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων. Η αλήθεια είναι ότι και οι μισθοί και οι συντάξεις θα σφαγιαστούν περαιτέρω και οι περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές θα γίνουν. Το μνημόνιο που έχουν προσυπογράψει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά ότι θα γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα: Και οι μισθοί θα κατρακυλήσουν στα επίπεδα των γειτονικών χωρών και οι συντάξεις θα μετατραπούν σε προνοιακό επίδομα και συνάμα θα προχωρήσουν οι
«διαρθρωτικές αλλαγές» που επιθυμούν, δηλαδή οι σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, ο δραστικός περιορισμός του κράτους, πράγμα που απλά σημαίνει διάλυση των υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας, μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του ορυκτού πλούτου.
Είναι ολοφάνερο ότι η μείωση των μισθών και των συντάξεων, καθώς και η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα του ενιαίου πακέτου μέτρων που προωθούν από κοινού κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). Κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα το λαό τα κόμματα του κεφαλαίου όταν λένε ότι μπορούν να σώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις επιταχύνοντας το ρυθμό υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Προκειμένου να τον παραπλανήσουν αποφεύγουν σκόπιμα να προσδιορίσουν συγκεκριμένα τι εννοούν με τον όρο διαρθρωτικές αλλαγές. Πρώτα απ' όλα γιατί η σημαντικότερη διαρθρωτική αλλαγή, ακριβέστερα καπιταλιστική αναδιάρθρωση, είναι η δραστική συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης σε επίπεδα που θα διασφαλίζουν την κερδοφορία των μονοπωλίων.
Με άλλα λόγια, η σφαγή των μισθών και η διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων είναι η βάση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ακολουθούν η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και το «τέλος» των συντάξεων, το άγριο πετσόκομμα στις δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, τα σχολεία, κ.ο.κ. Αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν εξάλλου την προμετωπίδα της στρατηγικής της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ για να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους λαούς και να διασώσει την κερδοφορία των μονοπωλίων. Αλλά στις διαρθρωτικές αλλαγές συμπεριλαμβάνουν και τις ιδιωτικοποιήσεις σε ό,τι έχει απομείνει ακόμη υπό κρατική ιδιοκτησία, δηλαδή δημόσια γη, λιμάνια, αεροδρόμια, νερό, επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας όπως, π.χ., ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, τα πάντα. Είναι, λοιπόν, «ένα το κρατούμενο» στον πόλεμο της πλουτοκρατίας κατά του λαού και δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να μην υλοποιηθούν, ακόμα και αν την ίδια στιγμή υλοποιηθεί το σύνολο των «υπόλοιπων» διαρθρωτικών αλλαγών (αποκρατικοποιήσεις, κ.λπ.) που αρέσκονται για ευνόητους λόγους να προβάλλουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Είναι φανερό ότι με την πλύση εγκεφάλου που κάνουν αναπαράγοντας διαρκώς και σε όλους τους τόνους το παραπάνω ιδεολόγημα θέλουν να εκβιάσουν ταυτόχρονα τη συναίνεση του λαού στις «διαρθρωτικές αλλαγές», που όμως είναι εξίσου καταστροφικές για τη ζωή του λαού.
Ο λαός ένα πράγμα πρέπει να έχει καθαρό στο μυαλό του. Αλλαγές υπέρ της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων δεν είναι δυνατό να υπάρξουν αν δε γίνει λαϊκή περιουσία ο πλούτος που παράγουν οι εργατοϋπάλληλοι και που βρίσκεται στα χέρια των λίγων. Δεν υπάρχουν λύσεις που να ευνοούν και τα μονοπώλια και το λαό, σε καμία χώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Η ψήφος σ' αυτές τις εκλογές μπορεί να δυναμώσει αυτό το δρόμο για την εργατική, λαϊκή εξουσία, αν καταποντιστούν τα αστικά κόμματα και βγει από την κάλπη πανίσχυρο το ΚΚΕ. Γιατί θα ενισχύσει τον αγώνα των εργαζομένων από κοινού με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες ώστε να βάζουν φρένο, να ακυρώνουν αντιλαϊκά μέτρα γιατί η κυβέρνηση δε θα μπορεί να τα εφαρμόζει, θα ενισχύσει τη λαϊκή συμμαχία, θα συμβάλει στην παραπέρα αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων παντού, θα δώσει αυτοπεποίθηση ότι ο λαός μπορεί να τους ανατρέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου