Σελίδες

26 Απρ 2012

Αντιδραστικό περιτύλιγμα στη βάρβαρη πολιτική


Πατρίδα - θρησκεία - επιχειρηματικότητα το ιδεολογικό στίγμα που παρουσίασε χτες ο Α. Σαμαράς
Τον ιδεολογικό μανδύα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, που αποτελείται από ένα μείγμα βαθιά αντιδραστικών ιδεών και διανθίζεται με πατριωτικές και θρησκευτικές κορόνες, παρουσίασε χτες ο Α. Σαμαράς,δίνοντας ένα ακόμα δείγμα της αποφασιστικότητάς του να υπηρετήσει με συνέπεια και μέχρι τέλους τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
Το τρίπτυχο του ιδεολογικού μανιφέστου συνοψίζεται στις έννοιες «πατρίδα, θρησκεία, επιχειρηματικότητα - ανταγωνιστικότητα», με το βάρος βέβαια να πέφτει στην τελευταία, που αποτελεί και την υπέρτατη αξία στο πρόγραμμα της ΝΔ. Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, μιλώντας χτες «σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών», παραδέχθηκε ότι πρόκειται για «συντηρητική ατζέντα», που την ενέταξε μάλιστα στο συνολικό σχέδιό του «για να αλλάξουμε την Ελλάδα».
Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η αποενοχοποίηση ορισμένων εννοιών, όπως αυτή της επιχειρηματικότητας - ανταγωνιστικότητας, αλλά και της ασφάλειας του πολίτη, ενώ οι άλλες δύο έννοιες που επικαλέστηκε, της «πατρίδας» και του «Θεού», αποφάνθηκε ότι δεν είναι πια απαγορευμένες!

«Δυο εντελώς διαφορετικές - αλλά επίσης "απαγορευμένες" ως σήμερα - έννοιες: η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα! Θα τις απενοχοποιήσουμε κι αυτές! Πέρασαν οι εποχές που ο επιχειρηματίας στιγματιζόταν. Θέλουμε το δαιμόνιο του Ελληνα να γίνει ατμομηχανή για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά, δίνοντας ουσιαστικά το ιδεολογικό πλαίσιο του οικονομικού κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε την περασμένη Κυριακή (Ζάππειο 3), αλλά και τη συμπληρωματική δέσμη μέτρων για τις αντιδραστικές τομές στο κράτος και το πολιτικό σύστημα που θα παρουσιάσει σήμερα (Ζάππειο 4).
Δίνοντας μια πρόγευση, ο Α. Σαμαράς αναγόρευσε την έννοια της «ασφάλειας» ως «υπέρτατο δικαίωμα, που είναι και προϋπόθεση όλων των άλλων» (σ.σ. ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων). Στο στόχαστρο έβαλε ευθέως τα ατομικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, που όπως κατέστησε σαφές θα πρέπει να τσακιστούν για χάρη της ασφάλειας και της σταθερότητας του συστήματος.
«Για να υπάρχει συνδικαλισμός, πρέπει να υπάρχει εργασία. Και για να υπάρχουν θέσεις εργασίας, πρέπει να υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα», τόνισε με νόημα, στέλνοντας το μήνυμα για μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, κοροϊδεύοντας ότι μέσα από εκεί θα προκύψει και«αναδιανομή εισοδήματος».
Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι η κυρίαρχη ιδέα που διαπερνά το πρόγραμμα που παρουσίασε για τον Πολιτισμό, που ουσιαστικά μετατρέπεται σε ένα ακόμα προνομιακό πεδίο δράσης του κεφαλαίου. Στην κατεύθυνση αυτή ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι θα επαναφέρει και θα στηρίξει το θεσμό της χορηγίας, υποσχόμενος ότι θα δώσει«σοβαρά και πραγματικά κίνητρα σε όσους θέλουν να επενδύσουν», όπως επίσης και ο θεσμός της ευεργεσίας. Παράλληλα ανέφερε ότι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και «ο περιβάλλων χώρος», θα εκχωρηθούν ουσιαστικά στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη της ΝΔ δεν κρύβουν ότι θεωρούν αναγκαία και δεδομένη την κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. «Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη», τόνισε χαρακτηριστικά (στη ΝΕΤ) ο πρώην υπουργός Γ. Παπαθανασίου, δηλώνοντας ανοικτά ότι ασφαλώς και υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο μήκος ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι «επιδιώκουμε να είναι η ΝΔ ένα ισχυρό πρώτο κόμμα» και ότι«γύρω από εμάς σαν έρθει εκείνη η ώρα θα κληθούν να συμπράξουν στη βάση ενός κοινού προγράμματος και άλλες πολιτικές δυνάμεις».

1 σχόλιο: