Σελίδες

11 Απρ 2012

Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση προς την κάλπη


Την ημερομηνία των εκλογών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Λ. Παπαδήμος
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό η ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Λ. Παπαδήμος θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή 6 Μάη. Νωρίτερα σήμερα, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός θα κάνει απολογισμό του αντιλαϊκού έργου της συγκυβέρνησης.
Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει επίσης, υπό την προεδρία του Ευ. Βενιζέλου, και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, για την έγκριση των υποψηφιοτήτων στις βουλευτικές εκλογές. Η χτεσινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή είναι ενδεικτική των ψευτοδιλημμάτων και των εκβιασμών με τα οποία θα επιχειρήσει να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο. Ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η νέα συμφωνία διασφαλίζει τη θέση της χώρας στο ευρώ ή η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη», και ότι οποιαδήποτε πρόταση εκτός των ορίων της κυβερνητικής πολιτικής «σημαίνει ότι πρέπει να κινηθούμε εκτός συμφωνίας, εκτός Ευρώπης, εκτός ευρώ;».
Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων τον Ιούνη, εκβιάζοντας με τη θέση ότι ίσως αποφευχθούν, αν περάσει χωρίς αντιδράσεις η εφαρμοζόμενη πολιτική. Οπως ανέφερε, «για να φτάσουμε στον Ιούνιο πρέπει με συνέπεια να
εκτελεστεί ο προϋπολογισμός, να μην χαλαρώσουμε το μήνα των εκλογών. Τις αποκλίσεις θα τις πληρώσουν ακριβά οι πολίτες».
Συγκεκριμένα ανέφερε πως «υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα του β' εξαμήνου. Το βασικό δίλημμα αν θα επιμείνουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και μείωση δαπανών για ένα μικρότερο κράτος και καλύτερα στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες ή αν θα πάμε στη λανθασμένη, άδικη ρήση οριζόντιας περικοπής μισθών και συντάξεων». Συνέχισε επισημαίνοντας πως «αν θέλουμε να αποφύγουμε οριζόντιες και άδικες περικοπές, πρέπει να επιμείνουμε», να δεχτεί δηλαδή ο κόσμος τη σφαγή και των ελάχιστων κοινωνικών υπηρεσιών και δαπανών που έχουν απομείνει.
Πρόκειται για «προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο λαός» επισήμανε σχολιάζοντας την τοποθέτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, θυμίζοντας πως «το χτες και σήμερα είναι η δική σας πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τα αποτελέσματα συγκεκριμένα: Πάνω από 1 εκατ. άνεργοι, πάνω από 100.000 οι αυτοαπασχολούμενοι που έβαλαν λουκέτο, ενώ το 2015 είναι στο πρόγραμμα να εκτοπισθούν το 50% των αυτοαπασχολουμένων και να ξεκληριστούν οι φτωχοί αγρότες από τη γη». Πρόσθεσε ότι «η πραγματικότητα είναι αυτά που αποφασίσατε: Μείωση κατώτατων αμοιβών 22%, της αμοιβής των εργαζόμενων νέων στο 32%».
Οσον αφορά τα ψευτοδιλήμματα, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως «ο κ. Βενιζέλος για άλλη μια φορά προσπαθεί να διαστρεβλώσει τη θέση του ΚΚΕ. Είπε ότι μονόδρομος είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ των μονοπωλίων. Το ΚΚΕ έχει πρόταση εξουσίας. Μιας εξουσίας λαϊκής, ως συνέπεια και αποτέλεσμα πάλης σύγκρουσης και ρήξης με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Η πάλη της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων θα φέρει αυτή τη λαϊκή εξουσία».
Ψηφοθηρικές κοκορομαχίες
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κοκορομαχίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο τσάκισμα του λαού την επόμενη των εκλογών. Ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε στη Βουλή ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι «η νίκη για να έχει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις» και στην κυβέρνηση συνεργασίας, για να προωθήσει τις «μεταρρυθμίσεις» του μνημονίου. Ο ίδιος επιτέθηκε στον Αντ. Σαμαρά που, όπως είπε, «θέλει να είναι πρωθυπουργός με αυτοδυναμία. Θέλει παντοδυναμία. Η ΝΔ να είναι μόνη, χωρίς στήριξη, χωρίς συνεργασίες και χωρίς επίγνωση των κινδύνων να αναλάβει τη χώρα».
Το ψευτοδίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» προβάλλει από την πλευρά της η ηγεσία της ΝΔ και την ίδια στιγμή αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο που βρήκε να καταλογίσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Μιχελάκης είναι «γιατί δεν έκανε αυτός και το ΠΑΣΟΚ στα δυόμισι χρόνια που κυβερνούσαν» τα αναπτυξιακά μέτρα που ανέφερε χθες στη Βουλή και τα οποία είναι πιστό αντίγραφο των μέτρων που προτείνει εδώ και καιρό ο Αντ. Σαμαράς.
«Υπάρχει θυμός, υπάρχει αγανάκτηση δικαιολογημένη, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει και λογική της πατρίδας», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στο Φανάρι με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου