Σελίδες

10 Απρ 2012

ΔΗΜΑΡ: Εγγυήσεις ότι θα σεβαστεί τη δανειακή σύμβαση...


Τις - σκόπιμα θολές - θέσεις του κόμματός του παρουσίασε χτες ο Φ. Κουβέλης
Παίζοντας με τις λέξεις, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, κατά την παρουσίαση χτες της πολιτικής πρότασης του κόμματός του, επιχείρησε να ψηφοθηρήσει, φανερώνοντας ταυτόχρονα τις αντιφάσεις που ταλανίζουν όλους τους θιασώτες της αστικής διαχείρισης, στην προσπάθειά τους να ξεγελάσουν το λαό. Η μόνη «υπόσχεση» που έδωσε στο λαό για «δημιουργική υπέρβαση των περιορισμών του μνημονίου»,αναιρέθηκε στον επίλογο απ' τον «αστερίσκο» του δεσμευτικού πλαισίου που συνοδεύει το μνημόνιο και την παραδοχή ότι η αμφισβήτησή του θα κλείσει τους «κρουνούς» της χρηματοδότησης, πράγμα που η ΔΗΜΑΡ απεύχεται!
Ο Φ. Κουβέλης δεν πρωτοτύπησε εγκαλώντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για«ανικανότητα, ανευθυνότητα» και «αποτυχημένη εφαρμογή των οδηγιών της τρόικα», ούτε επιχειρώντας να διαχωρίσει την «ανάγκη βαθιών μεταρρυθμίσεων» απ' τα μνημόνια που τις επιβάλλουν για λογαριασμό του κεφαλαίου, σηματοδοτώντας τες ως βαθιά αντιλαϊκές.

Ευθύς εξαρχής αποδέχτηκε τη δανειακή σύμβαση και σιγοντάρισε την εκβιαστική προπαγάνδα σε βάρος των λαϊκών συνειδήσεων, καθώς, όπως είπε, «η ανατροπή του και η αποχώρηση από τη σύμβαση» ισοδυναμεί «με αποχώρηση και των δανειστών από τη συμφωνία και επιστροφή της χώρας στη δραχμή με καταστροφικές συνέπειες». Αντέτεινε «αγώνα εντός της ευρωζώνης για ανάπτυξη ενός σχεδίου άμεσων αλλαγών και τροποποιήσεις του συμφωνημένου πλαισίου» με στόχο «τη δημοσιονομική προσαρμογή και την παραμονή της χώρας εντός του ευρώ».
Αναγνωρίζοντας εξάλλου ότι οι όποιες πιθανές τροποποιήσεις θα κινούνται σε ακόμα πιο αντιδραστική και αντεργατική κατεύθυνση, ο Φ. Κουβέλης απέφυγε επιμελώς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και αρκέστηκε στη φλυαρία για «προσαρμογές, αντίρροπες πολιτικές, διαφορετικά μέτρα με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα», με στόχο να επανέλθει «η Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».
Πρόκειται για φούμαρα, αφού μόλις προχτές, μιλώντας σε εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο Α. Λοβέρδος, το μέλος της Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ Θόδωρος Μαργαρίτης είπε ευθαρσώς ότι «η υπογραφείσα Σύμβαση με την ΕΕ δεσμεύει μεν την χώρα και κανένας παλικαράς δεν μπορεί να παίζει με την πορεία της στην Ευρώπη». Με άλλα λόγια, το γράμμα και το πνεύμα της δανειακής σύμβασης είναι το ευαγγέλιο με το οποίο θα συνεχίσει να πολιτεύεται η ΔΗΜΑΡ μετά τις εκλογές, απ' όποιο πόστο κι αν της ανατεθεί να υπηρετήσει το πολιτικό σύστημα.
Σε ό,τι αφορά στο χρέος, το οποίο η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει στο ακέραιο, ζήτησε «βελτίωση των όρων εξυπηρέτησής του, ώστε να ορθολογικοποιηθούν οι ρυθμοί δημοσιονομικής προσαρμογής, να ανακοπεί η πίεση στο λαϊκό εισόδημα». Ζητά δηλαδή πίστωση χρόνου για καλύτερη διαχείριση της λαϊκής αγανάκτησης.
Διαβεβαιώσεις στους αστούς
Πιο συγκεκριμένος ήταν απέναντι στην αστική τάξη, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» και «αναπτυξιακή ώθηση απαλλαγμένη απ' τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», στόχος που βεβαίως συνδέεται άρρηκτα με όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχουν παρθεί και όσα επίκεινται. Εμμεση παραδοχή αυτού είναι και το αίτημα για δημιουργία «άμεσου δικτύου κοινωνικής προστασίας», ώστε να συγκρατηθεί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού στα όρια της εξαθλίωσης.
Ακόμα όμως κι αυτό το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, η ΔΗΜΑΡ το συναρτά με την προϋπόθεσή του να «καταστεί δυνατή η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη» κάτι που «αποτελεί το κύριο ζήτημα». Αλλωστε, όπως υπογράμμισε ο Φ. Κουβέλης, «παρά τη διαφωνία μας με το συμφωνηθέν πλαίσιο, αυτό υπάρχει αντικειμενικά, αποτυπώνει συμφωνία της χώρας και συνδέεται με την εκπλήρωση εκ μέρους των εταίρων της χρηματοδότησης (...) το μνημόνιο υπάρχει αντικειμενικά και πέρα από τις προθέσεις μας», αλλά και ότι «μια συνολική διαπραγμάτευση έχει εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες και μπορεί να καταστεί εφικτή μόνο αν υπάρξουν σημαντικές πολιτικές μεταβολές στο γαλλογερμανικό άξονα ή αν δημιουργηθούν νέα θετικά δεδομένα στα δημοσιονομικά μας μεγέθη».
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο μετεκλογικό σκηνικό, ο Φ. Κουβέλης ήταν σαφής, δηλώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ θέλει να κυβερνήσει και είναι ανοικτή σε συνεργασίες. Η επίτευξη μετεκλογικών συνεργασιών τέθηκε σε συνάρτηση με το ποσοστό που θα λάβει, καθώς σύμφωνα με τον Φ. Κουβέλη ένα μεγαλύτερο ποσοστό θα αναγκάσει τα άλλα κόμματα «να τοποθετηθούν με επίκεντρο τη συγκεκριμένη διέξοδο που προτείνει», με αδιαπραγμάτευτη βάση τη «συμμετοχή στην Ευρωζώνη και το ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου