Σελίδες

26 Απρ 2012

Το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ»


Οι πολιτικές επιλογές της συγκυβέρνησης παραδίνουν και την τελευταία συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, τη ΔΩΔΩΝΗ, στο ιδιωτικό κεφάλαιο με αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα πληρώσουν πανάκριβα και οι κτηνοτρόφοι - παραγωγοί και τα λαϊκά στρώματα - καταναλωτές. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια ξεπούλησαν στους ιδιώτες συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες όπως οι ΑΓΝΟ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΣΕΡΓΑΛ, ΡΟΔΟΠΗ και έκλεισαν τη ΣΥΝΕΡΓΑΛ, την ΑΣΠΡΟ και άλλα μικρότερα συνεταιριστικά εργοστάσια. Το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα 4-5 ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες κυριαρχούν στον κλάδο του γάλακτος, έχοντας οδηγήσει σε χρεοκοπία χιλιάδες μικροπαραγωγούς.
Η αθλιότητα πάντως των φορέων αυτής της ολέθριας, για την ελληνική κτηνοτροφία, πολιτικής, φτάνει στο σημείο να εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να επιχειρεί να βγάλει και προεκλογικό ξίγκι... Δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος στα Γιάννενα: «Εχω βοηθήσει για να προωθηθεί η καλύτερη λύση ώστε να παραμείνει η ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια των συνεταιριστικών οργανώσεων και του ελληνικού της δυναμικού», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «βεβαίως υπάρχουν λύσεις και με διεθνείς συνεργασίες υψηλοτάτης ποιότητος, οι οποίες έχουν και το κεφάλαιο και την τεχνογνωσία και που μπορούν να κάνουν τα επώνυμα προϊόντα υψηλής ποιότητας της ΔΩΔΩΝΗΣ ακόμα καλύτερα». Από τη μία επιχειρεί υποκριτικά να εμφανιστεί ως φιλοσυνεταιριστής και από την άλλη δηλώνει ότι θα είναι... καλύτερα αν ξεπουληθεί η ΔΩΔΩΝΗ, σε ξένους επενδυτές. Το πρόβλημα βέβαια θα είναι το ίδιο, είτε ξεπουληθεί στο ντόπιο είτε στο ξένο κεφάλαιο. Η πολιτική αυτή πρέπει να αποτραπεί σε κάθε περίπτωση συνολικά. Οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι καλούνται να αγωνιστούν σε κοινό μέτωπο ενάντια στα ντόπια και ξένα μονοπώλια που εποφθαλμιούν τη ΔΩΔΩΝΗ και όχι μόνο. Καλούνται να καταδικάσουν αυτή την ολέθρια πολιτική ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησης και τα κόμματα που με το έναν ή τον άλλο τρόπο τη στηρίζουν, είτε εμφανίζονται ως «μνημονιακά», είτε ως «αντιμνημονιακά».
Το ζήτημα είναι να υπάρχει κοινή δράση και πάλη ώστε τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων όπως η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, να γίνουν κρατική λαϊκή ιδιοκτησία με στόχο να παράγουν ποιοτικά προϊόντα σε φθηνή τιμή, έτσι ώστε ο λαός να ξέρει τι καταναλώνει, με τι τρέφεται. Γιατί η διατροφή πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και εξασφαλισμένη για όλους. Βέβαια, οι σύγχρονες ανάγκες για υγιεινή και επαρκή διατροφή, μπορεί να ικανοποιηθούν μόνο στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας, της λαϊκής εξουσίας, όπου θα υπάρχει κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και κεντρικός σχεδιασμός για την πορεία ανάπτυξης.
Η διατροφή των λαϊκών στρωμάτων είναι άρρηκτα δεμένη με την ύπαρξη εγχώριας αγροτικής παραγωγής, φτηνών και υγιεινών τροφίμων. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα μπορούσαν να έχουν ικανοποιητικό εισόδημα και ο λαός θα μπορούσε να αγοράζει φτηνά και υγιεινά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα εγχώριας παραγωγής, αν τον τομέα τροφίμων δεν τον διαφέντευαν τα μονοπώλια, αλλά ήταν ιδιοκτησία όλης της κοινωνίας. Αν η αγροτική παραγωγή και η γη θα ήταν κοινωνική ιδιοκτησία, δηλαδή λαϊκή περιουσία, και δίπλα της θα ήταν οργανωμένος ο παραγωγικός συνεταιρισμός, με κρατική στήριξη. Οι νόμοι του κέρδους δεν εγγυώνται ποιοτικά και φτηνά αγροτικά προϊόντα για το λαό, ούτε για την υγεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, γενικότερα. Να σημειωθεί επίσης ότι η χώρα μας μπορεί να έχει αυτάρκεια σε τρόφιμα και να μην εισάγει. Ομως για να συμβούν τα παραπάνω απαιτείται μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, απαιτείται ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τον ΠΟΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές. Γι' αυτό στις επικείμενες εκλογές, μαζί με την καταδίκη των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, απαιτείται η μαζική ενίσχυση του ΚΚΕ, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ισχυρή λαϊκή αντίσταση στα μέτρα που σχεδιάζονται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, στην κατεύθυνση της ολοκληρωτικής ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου