Σελίδες

2 Απρ 2012

Ανοιχτό πλιάτσικο στις λαϊκές τσέπες

Μπαράζ από νέα και «παλιά» χαράτσια για «πεσκέσι» στα μονοπώλια. Διόγκωση της φοροληστείας, αναγγελία σφοδρής κλιμάκωσης από συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Σφοδρή, γενικευμένη, ολομέτωπη επίθεση εξαπολύει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, διαμορφώνοντας συνθήκες μαζικής εξαθλίωσης μέσα από τις τρανταχτές ανατιμήσεις σε φόρους και κάθε είδους χαράτσια, από το γονάτισμα και των δαπανών για Υγεία - Πρόνοια, κοινωνικές παροχές, απέναντι σε ολόκληρη την γκάμα της ζωής, για το αποφασιστικό πισωγύρισμα πολλές δεκαετίες πίσω. Για την ώρα, τα λαϊκά στρώματα έχουν ζήσει στο πετσί τους μόνο ένα μικρό τμήμα από τα μέτρα φορολογικής εξαχρείωσης που ήδη ψήφισαν οι κυβερνήσεις.
Τα πολύ χειρότερα τα έχουν αφήσει αντιλαϊκή παρακαταθήκη για αμέσως μετά τις εκλογές. Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, που θα υποβληθούν στη συνέχεια, έρχονται να πλιατσικολογήσουν το λαϊκό εισόδημα, να αρπάξουν αναδρομικά φόρους και χαράτσια που δεν πρόλαβαν μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα:
Το κουτσουρεμένο επίσημο αφορολόγητο (στα 5.000 από 12.000 ευρώ) ισχύει για το σύνολο των μισθών και συντάξεων που καταβλήθηκαν στο 12μηνο του 2011. Το διέλυσαν με διαδοχικούς νόμους, αρχικά από τα 12.000 στα 8.000 ευρώ και στη
συνέχεια από τα 8.000 στα 5.000 ευρώ. Η παρακράτηση φόρου για το α' εξάμηνο του 2011 έχει υπολογιστεί με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και για το β' εξάμηνο με 8.000 ευρώ. Με την εκκαθάριση των δηλώσεων θα το μαζέψουν αναδρομικά με βάση το ισχύον σήμερα (5.000 ευρώ). Ερχονται από φέτος να φορολογήσουν τη φτώχεια, εισοδήματα από 357 ευρώ το μήνα! Για εισόδημα στα 12.000 ευρώ (857 ευρώ το μήνα) που μέχρι πέρυσι ήταν αφορολόγητο βάζουν φόρο στα 700 ευρώ! Μισθωτός με 2 προστατευόμενα παιδιά και εισόδημα στα 15.000 ευρώ - αφορολόγητο μέχρι πέρσι - θα τους πληρώσει για πρώτη φορά 840 ευρώ! Για 3 παιδιά και για εισόδημα στα 23.500 ευρώ, επίσης για πρώτη φορά φέτος, επιβάλλουν φόρο που φτάνει στα 2.595 ευρώ!
Ταυτόχρονα ισχύουν και θα υπολογιστούν με την εκκαθάριση τα διογκωμένα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης. Από φέτος οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρους ακόμα και για ανύπαρκτα εισοδήματα. Το βέβαιο είναι ότι με το κόλπο των «τεκμηρίων», ο καθένας, αν δεν πεθάνει μέσα στο χρόνο, υπολογίζεται ότι έχει εισόδημα 3.000. Αν ζει σε σπίτι 80 τετραγωνικών για κάθε τετραγωνικό υπολογίζεται άλλο τεκμήριο 40 ευρώ στο τετραγωνικό, δηλαδή για ολόκληρο το σπίτι 3.200. Αυτός ο φορολογούμενος, ακόμα και αν δεν είχε δεκάρα εισόδημα πέρσι, θα κληθεί να πληρώσει φόρο με βάση τα δύο τεκμήρια, δηλαδή τις 3.000 και τα 3.200 ευρώ, άρα για 6.200, που με συντελεστή 10% σημαίνει φόρο 620 ευρώ.
Εχουν πετσοκόψει και τις «ελαφρύνσεις» για τις δαπάνες των νοικοκυριών, όπως για νοίκια, τόκους στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Η επιπλέον κλοπή θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά της Εφορίας. Νοίκια: Μέχρι τώρα έδιναν «έκπτωση φόρου» στα 240 ευρώ. Τώρα την καρατομούν στα 100 ευρώ, μαζεύοντας δηλαδήπρόσθετα χαράτσια από 140 ευρώ από κάθε λαϊκό νοικοκυριό που μένει στο νοίκι. Καταργούν ολοκληρωτικά κάθε «ελάφρυνση» για τη δαπάνη στα λαϊκά νοικοκυριά που παίρνουν το όποιο ευτελές επίδομα για το νοίκι, δηλαδή σε σχέση με τις περσινές δηλώσεις αρπάζουν 240 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η ανώτατη ετήσια δαπάνη για νοίκια που αναγνωρίζει η Εφορία είναι μόλις στα 1.000 ευρώ με την παρεχόμενη έκπτωση φόρου να διαμορφώνεται στο 10%, δηλαδή το ανώτερο 100 ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο υπολογίζουν και τις δαπάνες για τα φροντιστήρια των παιδιών, όπου η παρεχόμενη έκπτωση μπορεί να φτάσει το πολύ στα 100 ευρώ από 240 ευρώ μέχρι πέρσι. Ετσι, από κάθε λαϊκή οικογένεια που μένει στο νοίκι και με 1 παιδί στο φροντιστήριο - αποκλειστικά και μόνο για αυτές τις 2 κατηγορίες δαπανών - αρπάζουν από 280 ευρώ (140 ευρώ για τη δαπάνη ενοικίου και άλλα τόσα για τα δίδακτρα). Τόκοι στεγαστικών δανείων: Πετσοκόβουν στο μισό την έκπτωση φόρου στο 10% από 20% για τα δάνεια μετά το 2003 και έναντι έκπτωσης για ολόκληρο το ποσό από το εισόδημα για τα παλαιότερα δάνεια, που ίσχυε στις περσινές δηλώσεις.
Αναγκάζουν οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά να μαζεύουν μεγαλύτερης αξίας αποδείξεις, στο 25% του εισοδήματος. Ετσι, όχι μόνο καταργούν κάθε επιστροφή φόρου, αλλά βάζουν και ακόμη μεγαλύτερα πρόστιμα! Για παράδειγμα, αν η απαιτούμενη αξία των αποδείξεων είναι 6.000 ευρώ και η προσκομιζόμενη στα 4.000 ευρώ,πάνω στη «διαφορά» (2.000 ευρώ) επιβάλλουν και πρόστιμο 10%, δηλαδή 200 ευρώ! Εν προκειμένω βάζουν χαράτσια πάνω σε ανύπαρκτες καταναλώσεις, για τα παραγόμενα εμπορεύματα των καπιταλιστών που έχουν ξεμείνει στο ράφι.
Μαζί με τα εκκαθαριστικά της Εφορίας θα στείλουν τα χαρατσόχαρτα με το τέλος «αλληλεγγύης» που αφορά στα λαϊκά εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρσι (μέσα στο 2011). Να σημειωθεί πως αυτά που ήδη έστειλαν αφορούν στο αναδρομικό χαράτσωμα, στα εισοδήματα του 2010 για τα οποία ακόμη τρέχουν οι δόσεις. Από την 1η Γενάρη φέτος (εισοδήματα 2012) μαζεύουν το συγκεκριμένο χαράτσι μήνα με το μήνα απευθείας από τις μισθοδοσίες των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων. Φέτος δηλαδή το συγκεντρώνουν εις τριπλούν: Τις δόσεις που τρέχουν για τα εισοδήματα του 2010, το χαράτσι που θα στείλουν για το 2011 μαζί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, ταυτόχρονα με την μήνα - το μήνα παρακράτηση που διενεργούν για το 2012 πέρα και πάνω από τη μηνιάτικη παρακράτηση για το φόρο εισοδήματος. Αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες, πέρα από το φόρο, πέρα και από το «τέλος αλληλεγγύης», χαρατσώνονται και με το διογκωμένο σε ποσοστό 66% «τέλος επιτηδεύματος». Για το 2012 (στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200 χιλιάδες) φτάνει στα 500 ευρώ (από 300 ευρώ το 2011) και στα 400 ευρώ (από 300) για τους επαγγελματίες με έδρα σε μικρότερες πόλεις.
Από τον επόμενο, μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θα στέλνουν και τα χαράτσια για τους «ηλεκτροδοτούμενους χώρους», που για φέτος σχεδιάζουν να τα μαζέψουν σε 5 δόσεις με τους λογαριασμούς ρεύματος από το Μάη μέχρι και το Δεκέμβρη.
Από τον Οκτώβρη φέτος, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, κλιμακώνουν παραπέρα με την εξίσωση του συντελεστή των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών με το πετρέλαιο κίνησης. Μετά τις τρανταχτές ανατιμήσεις των ειδικών φόρων από τα 21 ευρώ (για το 2010) στα 60 ευρώ στο χιλιόλιτρο (2011) κλιμακώνουν με την εκτόξευση στα 412 ευρώ από το φθινόπωρο του 2012.
Αμπαλάρουν τα νέα πακέτα
Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν πρόκειται να αφήσουν προκειμένου να ικανοποιήσουν την αδηφαγία των μονοπωλίων. Η βαρβαρότητα που ετοιμάζουν αποκαλύπτεται από το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., με τη συμμετοχή του ΣΕΒ και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου και αφορά στα μέτρα που θα πάρει η διάδοχη κυβέρνηση, τον Ιούνη φέτος, αμέσως μετά τις εκλογές.
Το κοινό πόρισμα για το φορολογικό αποτελεί σάρκα από τη σάρκα του νέου μνημονίου συγκυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων. Φόρα παρτίδα ομολογούν τα νέα βαριά χαράτσια απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, την κατανάλωση και την κατοικία, την πλήρη κατάργηση όλων των ελαφρύνσεων που ακόμη τρεμοπαίζουν στα πόδια τους και που αφορούν στις κάθε είδους δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, υγεία, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.), ταυτόχρονα με νέες προκλητικές απαλλαγές στα κέρδη και στα μερίσματα των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.
Συγκεκριμένα:
Φορολογική κλίμακα: Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο στα κλιμάκια εισοδήματος από τα 11.000 μέχρι τα 21.000 ευρώ το χρόνο. Για παράδειγμα, σε εισόδημα 16.000 ευρώ ο επιπλέον φόρος φτάνει στα 280 ευρώ. Με την «προτεινόμενη» κλίμακα προχωρούν σε προκλητικές μειώσεις στα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Ο συντελεστής 45% που ισχύει για το κομμάτι πάνω από τα 100.000 ευρώ μειώνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 40%. Ετσι, για τον πλουτοκράτη που εμφανίζει εισόδημα 200.000 ευρώ προκύπτει όφελος 7.920 ευρώ και για εισόδημα στα 500.000 ευρώ απογειώνεται στα 22.920 ευρώ το χρόνο! Τα νέα κλιμάκια περιορίζονται από 8 σε 5, στο εύρος δηλαδή που έχουν συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Φορο-ελαφρύνσεις: «Προτείνεται» η πλήρης κατάργηση για κάθε δαπάνη των λαϊκών νοικοκυριών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.). «Προτείνουν» την αντικατάστασή τους σε επιδοματική μορφή και μόνο για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή για τη διαχείριση των ακραίων φαινόμενων απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης που γεννά η εγκληματική πολιτική σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Επιχειρηματικά κέρδη: Συγκλίνουν στην άποψη για ενιαίο μειωμένο συντελεστή τόσο για τα αδιανέμητα όσο και για τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα). Πρόκειται για την πρόταση που έχει υποδεχτεί από τη ΝΔ με κατεύθυνση τη μείωση του συντελεστή κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (15% από 20%).
Φόροι στη λαϊκή κατοικία: Κοινή πρόταση και των τριών - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. - είναι η ενιαιοποίηση των κάθε είδους επιβαλλόμενων φόρων και χαρατσιών, εξέλιξη που θα απογειώσει στα ύψη τη ληστεία απέναντι στη μικρή περιουσία. Προχωρούν και στην κατάργηση των αντικειμενικών αξιών, την αντικατάστασή τους με τις εμπορικές τιμές, εξέλιξη που θα απογειώσει τα εφαρμοζόμενα χαράτσια.
ΦΠΑ: Συμφωνούν στο ότι αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση των φορολογικών εσόδων. Σε κάθε περίπτωση ετοιμάζουν τρανταχτές ανατιμήσεις στο ΦΠΑ για τα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου