Σελίδες

7 Απρ 2012

Ολος ο μηχανισμός στο πλευρό του Μάνεση

Ταξική απάντηση την Τρίτη με συγκέντρωση αλληλεγγύης που οργανώνει στο Βόλο το Συνδικάτο Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας»

Λυτοί και δεμένοι από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ στη Μαγνησία μαζί με υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού και φυσικά τους εργατοπατέρες του επιχειρησιακού σωματείου της «Χαλυβουργίας» στο Βελεστίνο και του Εργατικού Κέντρου Βόλου, επιχειρούν να βγάλουν λάδι την εργοδοσία για την έκρηξη που έγινε στο εργοστάσιο το περασμένο Σάββατο. Οι υπερασπιστές του Μάνεση για να συγκαλύψουν τις ευθύνες του εργοδότη εξαπέλυσαν μια βρώμικη επίθεση στο Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» και στη Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.
Παράλληλα με ανακοινώσεις και δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, αξιοποίησαν την ίδια την προϊσταμένη του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγιεινής Μαγνησίας Μάγδα Ηλιδάκη, η οποία έσπευσε να βγάλει πόρισμα χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Με δηλώσεις της, η προϊσταμένη ισχυρίζεται ότι η εταιρεία ενημέρωσε αμέσως την επιθεώρηση και σπεύδει να αποδώσει την έκρηξη σε «ανθρώπινο λάθος». Διαψεύδεται από το ίδιο το έγγραφο της επιχείρησης που έχει στη διάθεσή του ο«Ρ» με αναγραφόμενη ημερομηνία μία μέρα μετά την
έκρηξη, δηλαδή 1/4/2012. Η μέρα που μεσολαβεί είναι αυτή κατά την οποία στο χώρο της έκρηξης στάλθηκε και έκανε επισκευές συνεργείο 54 ατόμων, γεγονός για το οποίο δε λέει κουβέντα η επιθεωρήτρια που έστειλε συνεργείο ελέγχου 36 ώρες αργότερα!
Χωρίς να έχει τελειώσει η αυτοψία, όπως η ίδια αναφέρει, σπεύδει να συμπεράνει ότι το γεγονός της διαρροής νερού, από τη σερμπαντίνα του συστήματος ψύξης του φούρνου χύτευσης, στην καυτή σκουριά, απλά «δεν έγινε αντιληπτό για κάποιο λόγο και αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος». Την ίδια στιγμή δεν αναφέρει αν οι επιθεωρητές έχουν ελέγξει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα μηχανήματα του συγκεκριμένου τμήματος του εργοστασίου που πρέπει να ελέγχονται καθημερινά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, πόσο μάλλον όταν βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία όπως αυτήν τη περίοδο. Δεν αναφέρει αν οι μετρητές θερμοκρασίας λειτουργούν σε συγκεκριμένες ώρες της παραγωγής, αν το σύστημα ψύξης λειτουργεί χωρίς διαρροές νερού κ.ά. Παράλληλα «σβήνει» και τον τραυματισμό του εργάτη Βασίλη Σδρούλια, σαν άμεση συνέπεια της έκρηξης, υιοθετώντας την εκδοχή ότι αυτός τραυματίστηκε στον ώμο, επειδή από το φόβο του έτρεξε κι έπεσε. Υπενθυμίζεται ότι όπως διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο Βόλου ο εργάτης είχε κάταγμα στον ώμο και την κνήμη.
Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την προσπάθεια να αποκρύψουν και να συγκαλύψουν ένα συγκεκριμένο γεγονός. Οτι στο εργοστάσιο η εντατικοποίηση της εργασίας με 12ωρα και Σαββατοκύριακα είναι άνευ προηγουμένου. Και αυτό προκειμένου να βγει όλη η παραγωγή της επιχείρησης από εκεί ώστε να σπάσει η απεργία των χαλυβουργών του Ασπροπύργου. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας έχουν εξαφανιστεί εντελώς και οι εργάτες πηγαίνουν για δουλειά χωρίς να ξέρουν αν θα βγουν ζωντανοί από εκεί.
Τους ενόχλησε που αποκαλύφθηκε το έγκλημα
Αυτές τις προσπάθειες συγκάλυψης και αποσιώπησης του σοβαρού ατυχήματος κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Μέταλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».
Η προσπάθεια αυτή, όπως τονίστηκε, συμπληρώθηκε και με βρώμικη επίθεση στο ΠΑΜΕ και στο Συνδικάτο από το εργοδοτικό σωματείο της χαλυβουργίας. Οπως τόνισαν οι συνδικαλιστές, δεν άρεσε στους εκπροσώπους του Μάνεση που δεν κατάφεραν να κρατήσουν κρυφό το τι έγινε μέσα στο εργοστάσιο, όπως και δεν τους αρέσει που υπάρχει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, δεν τους αρέσει που οι συνάδελφοι στον Ασπρόπυργο τους χαλάνε τη σούπα της συναίνεσης με τον Μάνεση για το τσάκισμα κάθε δικαιώματος των εργατών.
Οπως κατάγγειλε το συνδικάτο από το Σάββατο το ζήτημα έμεινε κρυφό, επικράτησε σιγή ιχθύος, εγκληματική απόκρυψη από εκείνους που μόνο μετά την αποκάλυψη από το ΠΑΜΕ ομολόγησαν ότι το γνώριζαν, σπεύδοντας να διαψεύσουν, να καθησυχάσουν, να κουκουλώσουν.
Το συνδικάτο Μετάλλου οργανώνει ήδη συγκέντρωση αλληλεγγύης και αγωνιστικής συμπαράταξης με τους απεργούς χαλυβουργούς του Ασπροπύργου για την Τρίτη 10 Απρίλη, στις 7 μ. μ. στην Πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο.
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Συνεχίζουν στο πόστο του αγώνα
Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον περήφανο αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο, με όπλο την ενότητα τους και την πλατιά αλληλεγγύη που εκφράζεται από όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας και όλου του κόσμου. Εχοντας μπει στον έκτο μήνα της απεργίας δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν απέναντι στην αδίστακτη εργοδοσία που προχώρησε σε νέες απολύσεις με αποτέλεσμα αυτές να φτάνουν τις 103 συνολικά. Αύριο, εκδήλωση αλληλεγγύης οργανώνει στις 12.30 το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου ο Ελληνικοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου