Σελίδες

15 Απρ 2012

Τι συνεργασίες θέλει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ


Μπροστά στις εκλογές - και όχι μόνο - δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν τη σημασία που έχουν οι συνεργασίες μεταξύ των «αριστερών» δυνάμεων γιατί έτσι - δήθεν - θα βοηθηθούν οι αγώνες των εργαζομένων. Ξεπερνάμε λόγω χώρου το ζήτημα των «αριστερών δυνάμεων» - μια έννοια που κρύβει ότι ο διαχωρισμός των πολιτικών δυνάμεων γίνεται με βάση τα ταξικά συμφέροντα που στηρίζουν και τσουβαλιάζει το ΚΚΕ, το πρωτοπόρο κομμάτι της εργατικής τάξης, που θέτει στρατηγικό στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού - μαζί με κόμματα και δυνάμεις που αυτοαποκαλούνται «αριστερές» και θέλουν απλώς να εξορθολογικοποιήσουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Θα μείνουμε στο ζήτημα της συνεργασίας και στις επιδιώξεις που με αυτή θέλει να ικανοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται και από τις συνεργασίες που κάνει στο συνδικαλιστικό κίνημα. Εκεί δηλαδή όπου, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει συνεργαστεί πολλές φορές σε όλα τα επίπεδα όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με τη ΝΔ. Συνεργασίες

που από τη μια μεριά διαμορφώσουν συσχετισμούς βολικούς για την προώθηση των εργοδοτικών σχεδιασμών. Από την άλλη, επιβεβαιώνουν ότι μπορεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κριτική στα αστικά κόμματα αλλά στην πράξη τίποτα δεν τον εμποδίζει να συνεργάζεται με τους εκπροσώπους του. Αλλωστε και σ' αυτό το χώρο αυτή η τακτική είναι μέρος του στόχου του «για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην αριστερά» σε βάρος του ΚΚΕ, αφού συνασπίζεται με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ ενάντια στο ΠΑΜΕ, όπου ως γνωστόν δρουν κομμουνιστές μαζί με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και με αυτή την έννοια τα στελέχη του Συνασπισμού ή άλλης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι πρόκειται για μια επιμέρους επιλογή. Είναι ξεκάθαρα μέρος της τακτικής τους.
  • Στις 7 Μάρτη 2012, στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο. Μάλιστα στο συνέδριο έγινε εκτεταμένη νοθεία, αφού το 30% των αντιπροσώπων προήλθαν από μόνο δύο από τα 35 σωματεία που συμμετείχαν στο συνέδριο. Αυτό θα σήμαινε ότι στα δύο σωματεία ψήφισαν πάνω 1.150, κάτι που είναι εξωπραγματικό για μια περιοχή όπως η Καρδίτσα.
  • Στο πρόσφατο συνέδριο της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών ο ΣΥΡΙΖΑ συμμάχησε για τρίτη φορά με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. με την ονομασία «Πλατιά Δημοκρατική Συνεργασία». Αυτή η συμμαχία συμφώνησε με την «αρπαγή» δύο εδρών από την ΕΣΚ Τυφλών. Τι ήταν αυτό που «ένωσε» το ΣΥΡΙΖΑ με τις άλλες δυνάμεις; Η συγκάλυψη των αιτιών των προβλημάτων, η προβολή επιμέρους και αποσπασματικών αιτημάτων, ο αποπροσανατολισμός των ΑμΕΑ, αφού ένα από τα αιτήματά τους είναι η εξαίρεση των τυφλών από αντιλαϊκά μέτρα. Ετσι καλλιεργούν την επικίνδυνη αντίληψη ότι μπορεί ένα μέρος του λαού να γλιτώσει από την επίθεση, καλλιεργούν εφησυχασμό και αυταπάτες.
  • Το Νοέμβρη του 2010, στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου ο ΣΥΡΙΖΑ, που συνεργαζόταν ήδη με το ΠΑΣΟΚ, συμμάχησε και με τη ΝΔ. Και οι τρεις τους ενώθηκαν σε ένα ψηφοδέλτιο με το όνομα «Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση».
  • Το Σεπτέμβρη του 2010 ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμμάχησαν στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδος, επιβεβαιώνοντας την άψογη συνεργασία ετών. Οι παρατάξεις αυτές, όπως κατήγγειλαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, έχουν συμφωνήσει στην εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και στηρίζουν την απελευθέρωση της ΔΕΗ.
  • Το Μάρτη του 2010 το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ένωσαν για μια ακόμα φορά τις δυνάμεις τους στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.
  • Επίσης το Μάρτη του 2010 στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συγκρότησαν κοινό ψηφοδέλτιο.
  • Το Γενάρη του 2010, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέδειξαν ξανά ότι τους χωρίζουν λίγα και τους ενώνουν πολλά. Στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Φαρμάκου συγκρότησαν κοινό ψηφοδέλτιο, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «δε συμμετείχαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις γιατί ήταν το ΠΑΜΕ». Η συνάντηση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, αφού και οι τρεις αυτές πολιτικές δυνάμεις δε διαφωνούν με το φάρμακο - εμπόρευμα, όπως δε διαφωνούν και με την υγεία - εμπόρευμα.
Τα παραπάνω είναι απλώς ενδεικτικά της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ενδιαφέρον έχει η κοινή στάση που κρατά σε διάφορα βασικά ζητήματα σχετικά με την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.
  • Πριν λίγο καιρό ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο Εργατικό Κέντρο Βόλου απέρριψαν την πρόταση για απεργία για τους χαλυβουργούς. Οι ίδιες δυνάμεις στο ίδιο Εργατικό Κέντρο το 2009 είχαν αρνηθεί ακόμα και να συζητηθεί η πρόταση για απεργία στις 17 Δεκέμβρη εκείνου του έτους. Το ίδιο έκαναν και στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ στο προηγούμενο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, το 2009, είχε συμφωνήσει αρχικά με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για αποκλεισμό αντιπροσώπων που εξελέγησαν από σωματεία με τη συμμετοχή συμβασιούχων. Στη συνέχεια απείχαν από την ψηφοφορία για τον αποκλεισμό των σωματείων, για να μην πάρουν θέση.
Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα ποιος είναι και τι ρόλο παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί μια δύναμη - ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων. Καταφεύγει σε κάθε είδους συμμαχίες με τα κατεξοχήν κόμματα της αστικής τάξης σε βάρος του λαού και την ίδια ώρα προσπαθεί να εμφανιστεί ως προοδευτική δύναμη. Είναι ορντινάντσα στην υπηρεσία των κεφαλαιοκρατών.
Να γιατί λέμε ότι και η φιλολαϊκή τάχα θέση του για ενότητα είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι καιροσκόπος, τυχοδιωκτική δύναμη, που υπονομεύει τον ταξικό αγώνα. Αρα είναι επικίνδυνος και επιζήμιος για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου