Σελίδες

23 Απρ 2012

Χυδαία δημαγωγία ΠΑ."ΣΟ".Κ.


Να «ντύσει» τα βάρβαρα μέτρα που μαζί με τη ΝΔ ετοιμάζεται να εφαρμόσει μετά τις εκλογές, με μια χυδαία δημαγωγία πάνω στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα και τη φτώχεια εκατομμυρίων ανθρώπων, που γεννάει η εφαρμογή της δικής τους βάρβαρης πολιτικής, επιχείρησε όλη τη βδομάδα ο Ευ. Βενιζέλος, επιδιώκοντας να υφαρπάξει την ψήφο του λαού για να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μπροστά στις κάλπες της 6ης Μάη, ακολουθεί μια προεκλογική εκστρατεία που στηρίζεται πάνω σε δυο πυλώνες.
  • Από τη μια φροντίζει με ξεκάθαρες δεσμεύσεις να δώσει διαπιστευτήρια στην ντόπια αστική τάξη και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ για την προώθηση των βάρβαρων μέτρων του μνημονίου και την ενίσχυση με κάθε μέσο του κεφαλαίου, διεκδικώντας το ρόλο του κεντρικού πολιτικού διαχειριστή για την επόμενη μέρα των εκλογών.
  • Από την άλλη, προσπαθεί να σπείρει αυταπάτες και συγχύσεις στα λαϊκά στρώματα, υποσχόμενος ένα δήθεν«δίχτυ κοινωνικής προστασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης» για τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα της κοινωνίας, προκειμένου να κρύψει ότι με την πολιτική του θα σπρώξει ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια το σύνολο των εργαζομένων.
Πάνω ακριβώς σ' αυτούς τους άξονες, ο Ευ. Βενιζέλος παρουσίασε την προηγούμενη Δευτέρα τις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την «ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» και την επομένη μέρα τις θέσεις του για την«κοινωνική προστασία». Κάθε πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την «τόνωση της αγοράς» και ενίσχυση του«επιχειρηματικού περιβάλλοντος» ισοδυναμεί με νέα κτυπήματα στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κάθε πρότασή του για την ψευδεπίγραφη «κοινωνική πολιτική», έρχεται να προλάβει την κατρακύλα πλατιών λαϊκών στρωμάτων στην απόλυτη εξαθλίωση και από την άλλη να προετοιμάσει το έδαφος για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση.
Η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ, δεν αφορά την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, ούτε αποτελεί το«αντίβαρο» στα σκληρά αντεργατικά μέτρα των μνημονίων, όπως επιχειρεί να τα λανσάρει ο Ευ. Βενιζέλος. Αντίθετα, στηρίζεται στην παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, στο ξεζούμισμα των ανέργων, στο ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας και στην παροχή νέων πακέτων επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Στην εξασφάλιση, δηλαδή των προϋποθέσεων για να καλύψει το μεγάλο κεφάλαιο τις απώλειες που έχει υποστεί από την κρίση και ταυτόχρονα στη δημιουργία των συνθηκών για να ξεκινήσει νέος κύκλος κερδοφορίας των πολυεθνικών στα συντρίμμια των λαϊκών κατακτήσεων.
Τι ανάπτυξη θέλουν;
Οι προτάσεις που παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος για την ανάπτυξη μέσω της επιστολής που έστειλε στον πρόεδρο της Κομισίον, Μ. Μπαρόζο, είναι:
1. Αντιμετώπιση«της ανεργίας των νέων, με ενεργητικές πολιτικές και ιδίως με προγράμματα κατάρτισης».Πρόκειται ουσιαστικά για προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» και μερικής απασχόλησης, με πενιχρούς μισθούς, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, που έχουν στόχο την ανακύκλωση της ανεργίας για τους περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους και προσφέρονται βορά στους επιχειρηματίες. Βάσει του μνημονίου, οι μισθοί για θέσεις μερικής απασχόλησης είναι περίπου 200 ευρώ, και πλήρους απασχόλησης 429 ευρώ!
2. «Ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και κυρίως με μεγαλύτερη ενίσχυση του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις». Τα τελευταία 2,5 χρόνια, 300.000 μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι έβαλαν λουκέτο εξαιτίας των χαρατσιών, της υπερχρέωσης στις τράπεζες και της επέλασης των μονοπωλίων. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ τους στέλνουν για ακόμα μια φορά στις «δαγκάνες» των τραπεζών και μάλιστα με τη θέσπιση πολύ αυστηρών κριτηρίων και υψηλών επιτοκίων για τη χρηματοδότησή τους.
3. «Ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, μέσα από μια καλύτερη λειτουργία των τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και μέσα από ένα μηχανισμό κατανομής του χρηματοοικονομικού κινδύνου με τα κονδύλια που έχουμε από τα διαρθρωτικά ταμεία». Η χρηματοδότηση μεγάλων έργων, κυρίως στους τομείς των μεταφορών (ολοκλήρωση μεγάλων οδικών αξόνων) και της ενέργειας (πρόγραμμα «Ηλιος»), ιδιωτικές επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια κ.ά., έρχονται να προσφέρουν ζεστό χρήμα στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, ώστε οι κεφαλαιοκράτες με μηδαμινό ρίσκο να εξασφαλίσουν τεράστια κέρδη. Οι όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν θα είναι ελάχιστες, προσωρινές και με μισθούς των 200, 400 και 500 ευρώ (βάσει του μνημονίου). Τα λαϊκά στρώματα μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβα τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα τους πουλούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι (διόδια στους δρόμους, αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, του φυσικού αερίου κ.ά.).
4.«Μεγαλύτερη ευελιξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο πάντοτε της ευρωπαϊκής κοινοτικής έννομης τάξης (...) για να ξεμπλοκαριστούν προγράμματα επενδύσεων, προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, που δεν προχωρούν για λόγους νομικούς και γραφειοκρατικούς, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει θέματα σχετικά με τις λεγόμενες "κρατικές ενισχύσεις"». Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ καλεί την ΕΕ να συνδράμει την επόμενη κυβέρνηση στην επιτάχυνση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ώστε να παραχωρηθούν στους μονοπωλιακούς ομίλους λιμάνια, αεροδρόμια, εγκαταστάσεις της ΔΕΗ (ήδη ετοιμάζουν την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων), της ΔΕΠΑ (υπάρχουν εννέα μονοπώλια που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον), των ΕΛΠΕ, δημοσίων εκτάσεων (πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού) και του φυσικού πλούτου της χώρας - κοιτάσματα φυσικού αερίου, πετρελαίου.
5. «Εμπροσθοβαρή εκταμίευση των πόρων του ΕΣΠΑ και των διαρθρωτικών ταμείων». Πρόκειται για ποσά από 10 έως 20 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα μέχρι το 2013 από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ (στη χρηματοδότηση των οποίων συμμετέχει και ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός), τα οποία θα κατευθυνθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματίες, είτε με απευθείας επιχορηγήσεις, είτε με ανάθεση από το κράτος έργων που θα πληρωθούν διπλά και τριπλά από την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.
Οι δεσμεύσεις, λοιπόν του Ευ. Βενιζέλου για «τόνωση της αγοράς», ενίσχυση του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος», στήριξη των «επενδύσεων» και «παροχή ρευστότητας στην αγορά» για την ενίσχυση της«ανταγωνιστικότητας», αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του τραπεζικού και επιχειρηματικού κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για την «παροχή ρευστότητας» στην αγορά, έθεσε σαν προτεραιότητα τη χορήγηση 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες.
Η απάτη της «κοινωνικής πολιτικής»
Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ προσφέρει «γην και ύδωρ» στα μονοπώλια, παρουσιάζει σαν «κοινωνική πολιτική» τα συσσίτια, τη δημιουργία 6.500 χιλιάδων θέσεων εργασίας - όταν σε καθημερινή βάση τους πρώτους μήνες του 2012 χάνουν τη δουλειά τους 1.000 άνθρωποι - την υπαγωγή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε τραπεζικές ρυθμίσεις με υπέρογκα επιτόκια. Το «δίχτυ κοινωνικής προστασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης» που παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος, αποτελεί πραγματική πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε:
-- Πρόγραμμα «καθολικής υγειονομικής προστασίας», που αν εφαρμοστεί, θα φορτωθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στους ίδιους τους ασφαλισμένους.
Ο Ευ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε αόριστα ότι το ΠΑΣΟΚ «δεσμεύεται πως κάθε πολίτης άνεργος ή με χαμηλό εισόδημα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, ανεξαρτήτως ενσήμων και άλλους όρους, θα έχει πλήρη πρόσβαση στο γιατρό, στο φάρμακο, στο νοσοκομείο». Το ΠΑΣΟΚ, που επέβαλε 5 ευρώ εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, 25% συμμετοχή στους ασφαλισμένους για την αγορά φαρμάκων, που έκλεισε τα εργαστήρια του ΙΚΑ και υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να κάνουν εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας συμμετοχή 15%, που πετσόκοψε τις επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία και «κούρεψε» τις φαρμακευτικές δαπάνες, σήμερα υπόσχεται«πλήρη υγειονομική κάλυψη» σε ανέργους και φτωχούς! Ενα μέτρο που, αν ποτέ το εφαρμόσει, φρόντισε από τώρα να το φορτώσει στις πλάτες των ασφαλισμένων, αφού, όπως ανέφερε, «η δαπάνη θα καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς φορείς και από τον ΟΑΕΔ».
-- Την παροχή «εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης», που στοχεύει στη συνολική συμπίεση μισθών και συντάξεων.
Αυτό το «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης» θα στηρίζεται σε ψευτοπαροχές για τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων. Τις ίδιες υποσχέσεις μοίραζε το ΠΑΣΟΚ και στις εκλογές του 2009. Ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιηθεί για τη συνολική μείωση μισθών και συντάξεων, αφού το «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης» σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, το ΠΑΣΟΚ έχει φροντίσει να το νομοθετήσει από το 2010, με την καθιέρωση της «βασικής σύνταξης» - επίδομα των 360 ευρώ. Οσον αφορά τους μισθούς, βάσει του μνημονίου και μαζί με τη ΝΔ, νομοθέτησε τα 480 ευρώ (μεικτά) και ακόμα λιγότερα για τους νέους.
-- Συγκρότηση «ενιαίου φορέα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης».
Ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την προώθηση δύο προγραμμάτων «άμεσης εφαρμογής». Το πρώτο, όπως ανακοίνωσε, θα είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που όπως υποστήριξε θα καλύπτει «130.000 άτομα μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς» και θα δημιουργήσει 6.500 θέσεις εργασίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως ήδη έχει νομοθετήσει η συγκυβέρνηση, θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι μέσω παρακράτησης στο μισθό τους που θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη του 2012! Το δεύτερο θα είναι η δημιουργία «του νέου Εθνικού Δικτύου Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης σε πανελλαδικό επίπεδο». Πρόκειται για πρόγραμμα που θα ενισχύσει τις «δομές παροχής συσσιτίων», τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, τα «κέντρα υποδοχής αστέγων». Ερχεται, δηλαδή, να διαχειριστεί τα ακραία φαινόμενα της φτώχειας και της ανέχειας, που θα λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις τους επόμενους μήνες με την επιβολή των νέων σκληρών μέτρων.
-- «Νέες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα δάνεια», που εξασφαλίζουν τους τραπεζίτες από πιθανές απώλειες και επεκτείνουν χρονικά τη θηλιά στο λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πως η «ρύθμιση χρεών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» θα επεκταθεί«και στις ατομικές επιχειρήσεις και για οφειλές έως 25.000 ευρώ». Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη «ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών» δεν είναι μόνο ψευδεπίγραφη, αλλά είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Οι τράπεζες ήδη προχωρούν σε «ρυθμίσεις» με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και την επιβολή ληστρικών επιτοκίων.
Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την ψήφο του λαού για να επιβάλει τον Ιούνη νέα σφαγιαστικά μέτρα. Ηδη οι Βρυξέλλες ζητούν περαιτέρω μείωση των μισθών κατά 15% και το ΔΝΤ προτείνει τη νομοθέτηση νέου Ασφαλιστικού με μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Τα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί από το μνημόνιο και το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί να το επιβάλλει. Στο χέρι του λαού είναι να βάλει φραγμό στη βαρβαρότητα, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, μετατρέποντας την ψήφο του στο μοναδικό βόλι που τρέμουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου