Σελίδες

29 Μαρ 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ


Στο ράφι έχουν βάλει το θέμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Μια από τα ίδια η ενημέρωση χτες της Βουλής από τους συναρμόδιους υπουργούς
To ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν ουσιαστικά απεμπολήσει κάθε δικαίωμα της χώρας μας για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως προέκυψε από την ενημέρωση που έκαναν χτες στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών, οι υπουργοί Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, Εξωτερικών Στ. Δήμας και Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Φ. Σαχινίδη, ο οποίος είπε ότι δεν έχουμε στοιχεία γύρω από τις απαιτήσεις της Ελλάδας, αφού στο Γενικό Λογιστήριο
υπήρχε ένα τμήμα μέχρι και πριν κάποιες δεκαετίες και ένα αρχείο με το ζήτημα των αποζημιώσεων. Δεν έχω καταφέρει, δήλωσε, να αποκτήσω το εν λόγω αρχείο και αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου τον ενημέρωσαν ότι κανένας την τελευταία εικοσαετία δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό.
Ο Στ. Δήμας αρκέστηκε σε μια γενικόλογη τοποθέτηση που επαναλαμβάνεται όλα τα χρόνια, ότι ουδέποτε η Ελλάδα παραιτήθηκε των αξιώσεών της, ενώ ο Μ. Παπαϊωάννου επανέλαβε ότι το θέμα είναι ανοιχτό, προσθέτοντας ότι είναι «σύνθετο». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν στις υπηρεσίες αρχεία για την συγκεκριμένη υπόθεση.
Το θέμα, είπε, είναι πολιτικό, αφού όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις δεν έκαναν κανένα βήμα για να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις, λέγοντας γενικά και αόριστα ότι το θέμα «είναι ανοιχτό». Δεν υπάρχει, συνέχισε, η πολιτική βούληση για τη διεκδίκηση και τώρα που μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο κάποιοι θέλουν να παίξουν με το ζήτημα για ψηφοθηρικούς λόγους. Υπενθύμισε, τέλος, ότι το ΚΚΕ από το 1993 μέχρι σήμερα έχει καταθέσει στη Βουλή 20 Ερωτήσεις και δύο Επερωτήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις και μόνιμα η απάντηση που έπαιρνε ήταν το γενικόλογο ότι το θέμα «παραμένει ανοιχτό», κάτι που ουσιαστικά αποτελεί κοροϊδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου