Σελίδες

24 Μαρ 2012

ΠΑΣΟΚ: Προσπάθεια εξαπάτησης και χειραγώγησης του λαού

Τίποτα «νέο» δεν μπορεί να γεννήσει το παλιό που σάπισε, καμιά «νέα αρχή» δε σηματοδοτεί η ένταση της ταξικής πολιτικής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη Κυριακή, με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ε. Βενιζέλο, επιχειρήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τα συγκροτήματα του Τύπου να εμφανιστεί τάχα σαν «νέο ξεκίνημα». Το παρωχημένο και αποπροσανατολιστικό σύνθημα «Αρχίζουμε», που επέλεξε ο Ε. Βενιζέλος για να δώσει την ψευδαίσθηση μιας «νέας αφετηρίας» για το ΠΑΣΟΚ, δε διαφέρει - από την άποψη της πολιτικής ουσίας - σε τίποτα από τη «νέα αρχή»που κήρυξε ο Γ. Παπανδρέου το 2007 ή το προεκλογικό «πάμε!» που χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009.
Τα αποτελέσματα κάθε «νέας αρχής» του ΠΑΣΟΚ ο ελληνικός λαός τα βίωσε με τον πιο άγριο τρόπο στο πετσί του, ειδικά με την πρωτοφανή βίαιη επίθεση σε κάθε πτυχή της ζωής του τα τελευταία 2,5 χρόνια. Οι «νέες εκκινήσεις» που κατά καιρούς προπαγανδίζουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων
(χαρακτηριστική είναι η προπαγάνδα μετά την ανάδειξη του Αντ. Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ, το Νοέμβρη του 2009) λειτουργούν σαν μέσο χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων.
Το ίδιο εγχείρημα επαναλαμβάνει σήμερα και ο Ε. Βενιζέλος, σε μια περίοδο που μεγάλο τμήμα από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δείχνει τάσεις χειραφέτησης από τη σοσιαλδημοκρατία και καταδικάζει την πολιτική της, μαζί και την πολιτική της ΝΔ.
Ο νέος πρόεδρος διακηρύττει ότι τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες εκλογές θα «ανανεωθούν κατά 60% με έμφαση στα νέα πρόσωπα και τις νέες ηλικίες καθώς και στα πρόσωπα που έχουν αναδειχθεί από τις τοπικές κοινωνίες». Τα «νέα πρόσωπα» που θα λανσάρει ο Ε. Βενιζέλος δεν προέρχονται από παρθενογένεση. Είναι στελέχη που από διάφορα πόστα, στην Τοπική Διοίκηση και σε συνδικαλιστικές παρατάξεις, έχουν στηρίξει, υπερασπιστεί και προωθήσει τους αντεργατικούς νόμους και τις σκληρές πολιτικές λιτότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως ακριβώς και ο νέος πρόεδρός τους.
Αλλωστε, το παραμύθι με τα «νέα» πρόσωπα το άκουσε ξανά από το ΠΑΣΟΚ ο λαός, με τον Δρούτσα, την Μπιρμπίλη, τον Γερουλάνο και τους άλλους φερέλπιδες που ανέδειξε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το 2009. Το ίδιο κάνει τώρα και ο Ε. Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας και αυτός, όπως και ο προκάτοχός του, ότι δίπλα στους κατ' ευφημισμόν «νέους» θα τοποθετηθούν όλα τα «δοκιμασμένα» στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, με τους υπουργούς της συγκυβέρνησης σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Συνεπής απέναντι στην πλουτοκρατία
Ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά του στην ντόπια πλουτοκρατία και στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ:
  • Ενέκρινε και ψήφισε ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το πρώτο μνημόνιο το Μάη του 2010, με το οποίο κυβέρνηση - πλουτοκρατία - ΕΕ τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες, επέβαλαν ληστρικούς φόρους κ.ά.
  • Τον Ιούνη του 2011, ανέλαβε υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προωθώντας από κεντρικό πόστο τις πλέον βάρβαρες περικοπές και μέτρα.
  • Το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου ήταν ανάμεσα στους εισηγητές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την επιβολή των χαρατσιών της ΔΕΗ και του φόρου «αλληλεγγύης», της νέας αφαίμαξης δηλαδή, που ήρθε για να μείνει.
  • Συνδιαμόρφωσε με τον Γ. Παπανδρέου, τον Αντ. Σαμαρά, τον Λ. Παπαδήμο και τους τεχνοκράτες της τρόικας τα βάρβαρα μέτρα του νέου μνημονίου. Ο ίδιος και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στις 12 Φλεβάρη την κατακρεούργηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, τη σφαγή των συντάξεων, τη δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων.
  • Ως υπουργός Οικονομικών υπέγραψε τη νέα δανειακή σύμβαση - πτώχευση του λαού, που δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια.
  • Από τη θέση του υπουργού Οικονομικών έχει ήδη «επεξεργαστεί» και συνυπογράψει το επόμενο πακέτο των σφαγιαστικών μέτρων του Ιούνη, ύψους από 11 μέχρι 15 δισ. ευρώ, που θα σπρώξουν ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια τα λαϊκά στρώματα.
«Στοίχημα» η εξόντωση του λαού
Τη συνέχιση, κλιμάκωση και πιστή εφαρμογή ακριβώς αυτής της πολιτικής εξόντωσης του λαού έσπευσε να ζητήσει ο Ε. Βενιζέλος από την πρώτη κιόλας ομιλία του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Την προηγούμενη Τρίτη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έθεσε τα «μεγάλα στοιχήματα» - όπως είπε - για το επόμενο διάστημα.
Πρώτο«μεγάλο στοίχημα», όπως τόνισε, είναι η υλοποίηση των μέτρων του μνημονίου. «Δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση. Να μην μειωθεί ο ρυθμός είσπραξης των δημοσίων εσόδων, να μην αποκλίνουμε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, να είμαστε εξαιρετικά αυστηροί στις δημόσιες δαπάνες, να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα», είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση του πολέμου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Δεύτερο«μεγάλο στοίχημα», το νέο μνημόνιο «να διασταυρωθεί με ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης». Η «ανασυγκρότηση» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας και η «ανάπτυξη» που το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι άλλοι υπόσχονται, θα στηριχθεί πάνω στους μισθούς πείνας των 400 και 500 ευρώ που νομοθέτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην παροχή νέων κεφαλαίων σε τράπεζες και επιχειρηματικούς ομίλους, στην παράδοση των κρατικών υποδομών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας στα μονοπώλια, με τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης.
Η «νέα αρχή», λοιπόν, που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ, στηρίζεται πάνω σε παλιά υλικά, που σε συνθήκες κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος βάζουν τις βάσεις για παραπέρα εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οσο οξύνεται η επιθετικότητα του κεφαλαίου, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ θα γίνεται ακόμα πιο αντιδραστική σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων.
Ακριβώς γι' αυτό το λόγο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιτίθεται με λύσσα σε οποιονδήποτε αμφισβητεί την εφαρμοζόμενη πολιτική. Αυτή είναι η αιτία που το ΠΑΣΟΚ βάζει στο στόχαστρο τις θέσεις του ΚΚΕ με τον ισχυρισμό ότι «δεν είναι ρεαλιστικές». Επειδή ακριβώς είναι οι μόνες που αμφισβητούν τον πυρήνα της εξουσίας των μονοπωλίων και παλεύουν για τη λαϊκή συσπείρωση που θα την ανατρέψει.
Ακόμα πιο αντιδραστικό το παλιό
Το ΠΑΣΟΚ, μπροστά στις κάλπες, θα κάνει τα πάντα για να υφαρπάξει την ψήφο του λαού. Αλλοτε με τα στελέχη του να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, απειλώντας με «πτώχευση της χώρας» και «έξοδο από το ευρώ» και άλλοτε με ψεύτικες υποσχέσεις για «αποκατάσταση των αδικιών από την επιβολή των μέτρων». Επί της ουσίας, το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει ένα εκλογικό ποσοστό που θα του διασφαλίσει ενεργό ρόλο στα μετεκλογικά παζάρια μεταξύ των αστικών κομμάτων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
«Ο κόσμος θέλει να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας. Θέλει μια ισχυρή εθνική συμμαχία υπευθυνότητας», ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου ταυτόχρονα ισχυρίστηκε: «Κάποιοι ζητούν αυτοδύναμη κυβέρνηση, εμείς θέλουμε μια αυτοδύναμη Ελλάδα». Η επίτευξη «εθνικής συμμαχίας» μεταξύ των αστικών κομμάτων δήθεν για τη «σωτηρία της χώρας» και η διεκδίκηση μιας «αυτοδύναμης Ελλάδας», που διατυμπανίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν προεκλογικά πυροτεχνήματα για να κοροϊδέψουν το λαό.
Το ΠΑΣΟΚ δεν οραματίζεται καμία «αυτοδύναμη Ελλάδα» για το συμφέρον του λαού. Με την υπογραφή των μνημονίων και των δανειακών συνθηκών, την ψήφιση του νέου συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ (που προβλέπει για όλα τα κράτη - μέλη την έγκριση και εκτέλεση των προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες), έχει διευρύνει την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στα διακρατικά όργανα της ΕΕ, ενεργώντας για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, που συνδέει στρατηγικά τα συμφέροντά της με τη λυκοσυμμαχία και το ευρώ.
Αυτή την πολιτική ασπάζονται η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα του ευρωμονόδρομου. Πάνω σε αυτή τη στρατηγική συμφωνία ήδη προετοιμάζουν τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας από την επομένη κιόλας των εκλογών. Μια νέα συγκυβέρνηση που θα επιδιώξει να προωθήσει νέα πακέτα μέτρων, νέες περικοπές μισθών (στα επίπεδα της Κροατίας, όπως τους συστήνουν οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών). Θα βάλουν στο στόχαστρο το 13ο και το 14ο μισθό των εργαζομένων, θα φέρουν καινούριες αντιασφαλιστικές ανατροπές και παραπέρα μειώσεις στις συντάξεις, μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.
Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δεν «αρχίζει» τώρα την πορεία του. Συνεχίζει την ταξική αντιλαϊκή διαδρομή του. Τίποτα νέο δεν μπορεί να γεννηθεί από το παλιό. Ο νέος δρόμος, η νέα πορεία για τα λαϊκά στρώματα, μπορεί να χαραχτεί μόνο με την ένταση των ταξικών αγώνων, την αποδυνάμωση των αστικών κομμάτων και την ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις κάλπες. Το πραγματικά νέο για την εργατική τάξη και το λαό θα το γεννήσει η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, η λαϊκή εξουσία και οικονομία, ο σοσιαλισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου