Σελίδες

11 Μαρ 2012

Ορισμένα συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο - πλαίσιο


Εχουν περάσει 6 περίπου μήνες από τη μέρα ψήφισης του εκπαιδευτικού εκτρώματος, του νόμου - πλαισίου για τα Ανώτατα Ιδρύματα. Ενας νόμος που σκοπεύει να αλλάξει το «DNA» των ελληνικών Πανεπιστημίων αλλάζοντας τη δομή, τη διοίκηση και το περιεχόμενο σπουδών. Ενας νόμος που υποβαθμίζει το επιστημονικό περιεχόμενο και προσαρμόζει την Ανώτατη Εκπαίδευση στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η εκπαίδευση και η έρευνα θα υπηρετούν αποκλειστικά την κερδοφορία και την ισχυροποίηση των μονοπωλίων με καταστροφικές συνέπειες για το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στη μόρφωση, αλλά και για το λαό συνολικά. Ενας νόμος που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων νόμων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι η εφαρμογή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για «Πανεπιστήμια - Ανώνυμες Επιχειρήσεις» και αποτελεί την εφαρμογή των αντιλαϊκών όρων του Μνημονίου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ στην Παιδεία.
Ψηφίστηκε στο σύνολό του από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., της ΔΗΣΥ, και κάποια άρθρα του από τη ΔΗΜΑΡ, αποτέλεσε τον προάγγελο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ -ΛΑ.Ο.Σ. που ακολούθησε. Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ ξεκάθαρα με τη δήλωση της ΓΓ της ΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για μη εφαρμογή. Η ΔΗΠΑΚ από την πρώτη στιγμή κάλεσε τους συλλόγους, τους συνάδελφους, τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ, τους φοιτητές να αποκρούσουν τις απειλές και τους εκβιασμούς και να ακυρώσουν στην πράξη το νέο νόμο - πλαίσιο, να εμποδίσουν την εκλογή των Συμβουλίων και παράλληλα να αντισταθούν στην εφαρμογή των άλλων πλευρών του νόμου.
Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εφαρμόζονται ήδη πλευρές του νέου νόμου αλλά και προηγούμενων. Πιο συγκεκριμένα, προωθούνται σεμινάρια κατάρτισης του προγράμματος Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ που απονέμουν τίτλους σπουδών, προβλέπουν πιστωτικές μονάδες, δίδακτρα, και φυσικά αμοιβές στους διδάσκοντες υποσκάπτοντας με αυτόν τον τρόπο σπουδές και πτυχία. Η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΑΕΙ προχωρά και προωθείται η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην Ανώτατη Εκπαίδευση που θα αποτελέσει άλλο ένα χτύπημα στο δικαίωμα για σπουδές των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και στα εργασιακά δικαιώματα των διδασκόντων και των άλλων εργαζομένων στα ΑΕΙ. Αν και οι διαδικασίες για τη συγκρότηση των Συμβουλίων θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Γενάρη, εκλογές έχουν γίνει μόνο σε πέντε ΤΕΙ. Στα υπόλοιπα ιδρύματα, ακόμη και σε όσα είχαν οριστεί ημερομηνίες, υπάρχουν αναβολές κάτω από την έντονη αντίδραση φοιτητών και διδασκόντων.
Η στάση των άλλων δυνάμεων απέναντι στο νόμο
Για τις δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ και για το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι τα νέα Συμβούλια Διοίκησης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αντιλαϊκής επίθεσης και στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Είναι εκείνη η μορφή διοίκησης που καλύτερα σήμερα εξυπηρετεί το Πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα με τα Συμβούλια προωθούνται, αλλά και εφαρμόζονται ήδη πτυχές του νόμου - πλαισίου που εντείνουν τη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στη δομή και στο περιεχόμενο των σπουδών. Εχουν ευθύνη οι δυνάμεις του οπορτουνισμού, η Συσπείρωση (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), το Δίκτυο (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αλλά και τα βαφτισμένα από τις δυνάμεις αυτές «συντονιστικά», όταν διατυπώνουν την άποψη ότι η κύρια αντίδρασή μας θα έπρεπε να εκφραστεί ενάντια στα Συμβούλια και στις αντίστοιχες εκλογές και δευτερευόντως στις υπόλοιπες πλευρές του νέου νόμου. Γίνονται στην πραγματικότητα ουρά των παρατάξεων της μαύρης συγκυβέρνησης, που πιο πολύ απ' όλα ενδιαφέρονται να μην εμποδιστεί η επιχειρηματική δράση στα πανεπιστήμια. Εχουν ευθύνη και οι πρυτάνεις, που φαίνεται να σηκώνουν τη σημαία της αντίδρασης στα Συμβούλια Διοίκησης, εφαρμόζοντας όμως κατά γράμμα, ακόμα και με... υπερβάλλοντα ζήλο, το Πανεπιστήμιο - ΑΕ. Αυτό συμβαίνει διότι με τα Συμβούλια επιχειρείται εκτός των άλλων και μια αναδιανομή των εξουσιών σε επίπεδο διοίκησης και κατά συνέπεια ενδέχεται αρκετοί να χάσουν και ένα μέρος των προνομίων που κατείχαν. Αδιαφορούν δηλαδή για τις συνέπειες του νόμου - πλαισίου στις σπουδές, στους σπουδαστές και στο προσωπικό των ΑΕΙ, δείχνοντας πρόθυμοι να στηρίξουν αυτές τις πλευρές του νόμου.
Η στάση της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στην ΠΟΣΔΕΠ έχει ξεπεράσει κάθε όριο κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στηρίζει την εφαρμογή του νέου νόμου, «αγωνίζεται» για ενημερωτικές συναντήσεις με το υπουργείο και εκλιπαρεί την επιείκεια της κυβέρνησης για τα μισθολογικά ζητήματα. Δηλώνει την πλήρη απαξίωση σε κάθε μορφή κινητοποίησης με στόχο να διευκολύνει τα σχέδια της κυβέρνησης τόσο σε επίπεδο εφαρμογής του νόμου 4009/11 όσο και σε επίπεδο προώθησης της βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης.
Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση στήριξης και προώθησης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχουν οι υποστηρικτές του κόμματος της ΔΗΜΑΡ. Πρόκειται για ένα σημαντικό τμήμα της διανόησης που ανέκαθεν συμμετείχε σε κάθε είδους διαβούλευση με την κυβέρνηση, με σκοπό αφενός μεν να συνδιαμορφώσουν τους νέους όρους επιβολής των αντιλαϊκών επιλογών και αφετέρου να δείξουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα ότι δεν συμφωνούν πλήρως και παλεύουν για ευνοϊκότερους όρους.
Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εστιάζουν την κριτική τους σε επιχειρήματα για τη μη συνταγματικότητα του νόμου, γνωρίζοντας καλά ότι το Σύνταγμα ούτε προστατεύει τα πανεπιστήμια από την κηδεμονία των επιχειρήσεων ούτε εξασφαλίζει το επίπεδο των σπουδών. Θεωρούν ως «δημοκρατικό» το υπάρχον πανεπιστήμιο και προβάλλουν ως θέσφατο το «αυτοδιοίκητο» των Ανώτατων Ιδρυμάτων που προβλέπεται από το αστικό Σύνταγμα το οποίο υπερασπίζονται. Μάλιστα, ενώ κάποια στελέχη του ΣΥΝ δηλώνουν, θέλοντας να δείξουν ένα αγωνιστικό προφίλ, ότι θα αγωνιστούν για τη ματαίωση των εκλογών των Συμβουλίων, την ίδια ώρα κάποιοι σύντροφοί τους δηλώνουν υποψηφιότητα και συμμετέχουν στις εκλογές.
Παράλληλα, και η σύνοδος των πρυτάνεων εστιάζει την κριτική της στην «παρούσα μορφή» του σχεδίου νόμου και στα σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν στο Συμβούλιο Διοίκησης. Δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στη διάλυση της γνώσης και τον επιχειρηματικό έλεγχο/λειτουργία των Πανεπιστημίων. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις πρυτάνεων που διατυπώνουν συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγών του νόμου με σκοπό να αμβλύνουν τις αντιδράσεις που υπάρχουν και να εφαρμοστούν οι βασικές κατευθύνσεις.
Για ποιο δημόσιο Πανεπιστήμιο
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι δυνάμεις, είτε αυτές που συμφωνούν είτε αυτές που διαφωνούν με το νόμο, δηλώνουν ότι αγωνίζονται για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου εννοώντας φυσικά και διαφορετικά πράγματα. Γίνεται συνεπώς ολοένα πιο σαφές ότι δεν αρκεί να δηλώνουμε απλά υπερασπιστές του δημόσιου Πανεπιστημίου. Δεν αρκεί απλά να εναντιωνόμαστε κάθε φορά στο νέο νόμο - πλαίσιο χωρίς ταυτόχρονα να διατυπώνουμε και τις κατευθύνσεις για τις οποίες αγωνιζόμαστε. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε ότι ενώ ο προηγούμενος νόμος - πλαίσιο (νόμος Γιαννάκου) είχε καταδικαστεί από το 93% των αντιπροσώπων του 8ου συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ και πολλοί από αυτούς οι οποίοι δήλωναν ότι δε θα τον εφαρμόσουν, τώρα έρχονται να υπερασπιστούν πλευρές του, έναντι του νέου νόμου - πλαισίου (νόμος Διαμαντοπούλου).
Είναι περισσότερο από αναγκαίο να ξεκαθαρίζουμε ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο για το οποίο καλούμε τον ελληνικό λαό να αγωνιστεί, θα λειτουργεί προς όφελός του και όχι προς όφελος των μονοπωλίων. Θα είναι πραγματικά δωρεάν καλύπτοντας τις ανάγκες για σίτιση και στέγαση του συνόλου των φοιτητών. Θα παρέχει πτυχία ως μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα, και όχι διαβατήρια για την ανεργία. Θα παρέχει σύγχρονη εκπαίδευση, υψηλού επιπέδου, που θα υπηρετεί το δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του λαού, θα ετοιμάζει επιστημονικό δυναμικό ικανό να αναπτύξει στο έπακρο τις παραγωγικές και πνευματικές δυνατότητες της χώρας μας εξασφαλίζοντας την πρόοδο και την ευημερία των εργαζομένων. Καλούμε το σύνολο των εργαζομένων να αγωνιστεί για μια Ανώτατη Εκπαίδευση όπου δε θα υπάρχουν σχολές και τμήματα πολλών κατηγοριών, ταχυτήτων, ακαδημαϊκών επιπέδων και επαγγελματικών προοπτικών, όπου η πρόσβαση δε θα είναι όπως σήμερα, στοιχείο κυρίως οικονομικών δυνατοτήτων και λιγότερο ικανοτήτων.
Σε συμμαχία με το εργατικό - λαϊκό κίνημα καλούμε το λαό να αγωνιστεί για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο κοινωνίας σ' ένα διαρκή αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας και του μέλλοντος των παιδιών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου