Σελίδες

13 Μαρ 2012

ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ: Στόχος η δημιουργία μεγάλων σύνθετων τουριστικών μονάδων


Τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν παλιές και νέες τουριστικές εγκαταστάσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα - από τους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου, ως τις προστατευόμενες περιοχές «NATURA» και τις βραχονησίδες - θέτει το σχέδιο της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που τροποποιεί το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό και αναρτήθηκε από χτες και μέχρι τις 20 Μάρτη για δημόσια διαβούλευση. Σχεδόν κάθε σπιθαμή της γης δύναται να αξιοποιηθεί, σε όφελος των ορέξεων του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ διευκολύνεται και το ξεπούλημα σ' αυτό μεγάλων δημόσιων εκτάσεων - φιλέτων για να αναπτύξει τουριστικές εγκαταστάσεις.
Ετσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μεγάλων σύνθετων τουριστικών μονάδων σε εκτάσεις εκτός σχεδίου, ακόμη και σε εκτάσεις 20 στρεμμάτων, και με αυξημένους συντελεστές δόμησης, ενώ το προηγούμενο χωροταξικό για τον τουρισμό προέβλεπε την ανάπτυξη παρόμοιων μονάδων σε
εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεμμάτων. Τα συγκροτήματα αυτά θα μπορούν να αναπτυχθούν στα 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού. Από την «αξιοποίηση» δε γλιτώνουν και περιοχές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα «NATURA». Ακόμα και σε ακατοίκητα μικρά νησιά - κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις - δύναται να αναπτυχθεί τουριστική δόμηση που να καλύπτει έως και 3% της επιφάνειάς τους (έναντι 2% που πρόβλεπε το προηγούμενο).
Στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές που χωρίζονται πλέον σε δύο κατηγορίες, επιτρέπονται σχεδόν τα πάντα. Από ανέγερση ξενοδοχείων 3, 4 και 5 αστέρων, μέχρι κατασκευές ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού (αγροτοτουρισμός, περιηγητικός, πεζοπορικός κλπ.). Σε αυτές εντάσσονται, πέρα από πολλά νησιά, και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που αποτελούν μνημεία της φύσης (π.χ. Δαδιά, Κερκίνη, Βέρμιο, Καστοριά, Φλώρινα - Πρέσπες, Βόρεια Πίνδος, Ολυμπος, Κίσαβος, ορεινοί όγκοι της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης). Επιτρέπει την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων σε ζώνες σε απόσταση 300 έως 500 μέτρων γύρω από παραδοσιακούς και άλλους μικρούς οικισμούς, με αρτιότητα μάλιστα τα 2 στρέμματα!
Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, επίσης:
  • Για τις ήδη κορεσμένες τουριστικά περιοχές την ακόμη μεγαλύτερη τουριστικοποίησή τους με ιδιαίτερο προσανατολισμό στην κατασκευή πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων. Επιτρέπει μάλιστα την κατασκευή τους και σε εκτός σχεδίου περιοχές, με την προϋπόθεση αρτιότητας των 15 στρεμμάτων και της μέγιστης πυκνότητας των 8 και 9 κλινών ανά στρέμμα.
  • Την ενίσχυση των τάσεων για ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με όριο αρτιότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές τα 15 στρέμματα και μέγιστης πυκνότητας τις 8 και 9 κλίνες ανά στρέμμα.
  • Προβλέπει τη δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ στις ευρύτερες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κως και στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Μεσσηνίας, Χαλκιδικής, Αχαΐας, Αργολίδας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλονιάς), καθώς και ως μορφή ειδικής τουριστικής υποδομής που συνδυάζεται με ξενοδοχειακά καταλύματα και οργανωμένους υποδοχείς τουρισμού.
  • Επιτρέπει εγκατάσταση ελαφρών, μη μόνιμων, υποδομών εξυπηρέτησης ειδικών μορφών τουρισμού φύσης, στα δάση, και - κατ' εξαίρεση - μόνιμες τουριστικές εγκαταστάσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
  • Επιτρέπει τον καταδυτικό τουρισμό ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές. Προωθεί πλήθος μαρίνων και άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο ιαματικός, ο θρησκευτικός, ο χιονοδρομικός, ο τουρισμός κρουαζιέρας κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου