Σελίδες

24 Φεβ 2012

Κανένας φοιτητής και καθηγητής στα Συμβούλια Διοίκησης


«Κανένας φοιτητής και καθηγητής στα συμβούλια διοίκησης. Εξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές. Κάτω τα χέρια από τους συλλόγους και το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα». Αυτό είναι το μήνυμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με αφορμή τις εξελίξεις στα ΑΕΙ γύρω από τις εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης που προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο. Το ΜΑΣ, με ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του, θυμίζει ότι το υπουργείο Παιδείας απαντά με απειλές και αστυνομία στις κινητοποιήσεις ενάντια στα συμβούλια διοίκησης και επισημαίνει ότι τα αστικά ΜΜΕ καλλιεργούσαν εδώ και καιρό το κλίμα για τον αυταρχισμό, ταυτίζοντας το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα με προβοκατόρικους μηχανισμούς και τυχοδιωκτικές ενέργειες. Αναλυτικά συνεχίζει:
«Υπουργείο και αστικά ΜΜΕ κατηγορούν το συλλογικό αγώνα φοιτητών και σπουδαστών για δήθεν "αντιδημοκρατικές" ενέργειες. Για την κυβέρνηση του
μαύρου μετώπου "δημοκρατικό" είναι ό,τι συμφέρει τα μονοπώλια και τα κέρδη τους. Γι' αυτό ψηφίζει μνημόνια χρεοκοπίας του λαού και προσπαθεί να εφαρμόσει με κάθε τρόπο το νόμο - πλαίσιο που βάζει τις επιχειρήσεις πιο βαθιά στη διοίκηση των ιδρυμάτων και μετατρέπει τις σχολές σε ΑΕ. Γι' αυτό δεν αναγνωρίζει τα συλλογικά όργανα φοιτητών - καθηγητών και τις αποφάσεις τους!
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει την παρέμβαση εισαγγελέων και αστυνομίας για να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις των συλλόγων καθηγητών, φοιτητών και εργαζομένων στα ιδρύματα που διεξάγονται οι εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης. Η επίκληση της "δημοκρατίας" τους βρήκε, όπως φαίνεται, έκφραση στο ΤΕΙ της Λαμίας, όπου οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης έγιναν μετά την παρέμβαση εισαγγελέα και της αστυνομίας ή στις διώξεις συνδικαλιστών στο ΑΠΘ!
Οι απειλές του υπουργείου για διακοπή της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων θα πέσουν στο κενό. Η πολιτική τους οδηγεί τα ΑΕΙ και ΤΕΙ στον οικονομικό αφανισμό με τους μειωμένους προϋπολογισμούς, την εγκατάλειψη της φοιτητικής μέριμνας, τα κενά σε προσωπικό, την εφεδρεία κ.τ.λ.
Η προσπάθεια τρομοκράτησης των φοιτητών και συκοφάντησης των αγώνων δεν θα περάσει. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κατάργηση του ασύλου έχει στόχο τις διεκδικήσεις των φοιτητών - σπουδαστών και τους αγώνες τους για μόρφωση, δουλειά, ζωή. Θέλουν να μετατρέψουν τους φοιτητές σε χειροκροτητές και εφαρμοστές της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Εκεί στοχεύει και η εκλογή φοιτητή στα συμβούλια διοίκησης με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Τώρα οι φοιτητές και σπουδαστές να γυρίσουν την πλάτη στις παρατάξεις του κεφαλαίου, την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ, που δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την ουσία του νέου νόμου που είναι το μεγαλύτερο μπάσιμο των επιχειρήσεων στις σχολές. Οι όποιες διαφωνίες τους είναι ψεύτικες, γίνονται για να παζαρέψουν τη θέση τους στο νέο πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων, είναι μέρος των σχεδιασμών για να χειραγωγούνται και να εγκλωβίζονται οι φοιτητές και η δυσαρέσκειά τους.
Κανείς να μην πιστέψει τα κροκοδείλια δάκρυα της πλειοψηφίας καθηγητών - προέδρων - πρυτάνεων. Μαζί με τις παρατάξεις του κεφαλαίου υπερασπίζονται το σημερινό πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων. Τίποτα καλό δεν έχει να προσφέρει στο λαό μας και τα παιδιά του που σπουδάζουν με μεγάλες δυσκολίες και με τεράστιες θυσίες της λαϊκής οικογένειας, για να συναντήσουν την ανεργία και την κακοπληρωμένη δουλειά.
Να απομονώσουν τις ομάδες ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ, που μακριά και έξω από τις συλλογικές αποφάσεις των συλλόγων, με μαζώξεις - "καπέλα" από τα πάνω, με περιφερόμενους θιάσους από τη μία πόλη στην άλλη και από το ένα ίδρυμα στο άλλο, προβαίνουν σε τυχοδιωκτικές ενέργειες που συκοφαντούν το οργανωμένο κίνημα, τους φοιτητικούς συλλόγους και το άσυλο.
Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές τώρα να απαιτήσουν: Κανένας φοιτητής και καθηγητής στα συμβούλια διοίκησης. Εξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές. Κάτω τα χέρια από τους συλλόγους και το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Με αποφάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων, οργανωμένα, μπλοκάρουμε τη συμμετοχή των φοιτητών στα άθλια ενιαία ψηφοδέλτια. Το ίδιο καλούμε να κάνουν και οι σύλλογοι καθηγητών και εργαζομένων. Ο νέος νόμος - πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί, οι εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης θα μείνουν στα χαρτιά.
Τώρα να συσπειρωθούν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και να παλέψουν για επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του».
Για την επέμβαση της αστυνομίας στο ΤΕΙ Λαμίας
Οι δυνάμεις του ΜΑΣ στη Λαμία με ανακοίνωσή τους καταδικάζουν την παρέμβαση εισαγγελέα και αστυνομίας μέσα στο χώρο του ΤΕΙ και τις προσαγωγές σπουδαστών μέσα από το χώρο του ιδρύματος, ανήμερα των προγραμματισμένων εκλογών για τους εκπροσώπους των καθηγητών στα συμβούλια διοίκησης. «Είναι καθαρό πως η επέμβαση αυτή σκοπό έχει να τρομοκρατήσει το σπουδαστικό κίνημα, στη Λαμία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, να στείλει μήνυμα ότι η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου έχει σκοπό να περάσει διά πυρός και σιδήρου την πολιτική που μαυρίζει τις ζωές μας και τις ζωές των οικογενειών μας. Εκεί εντάσσεται και η πρεμούρα τους να προχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ», επισημαίνουν οι δυνάμεις του ΜΑΣ και ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στο ρόλο της ΔΑΠ στο ΤΕΙ: «Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η ΔΑΠ, απέδειξε με τη στάση της για άλλη μια φορά τον αντιδραστικό και επικίνδυνο ρόλο της. Γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τους σπουδαστές του ΤΕΙ, επιχειρώντας να κάνει για άλλη μια φορά το ίδρυμα τσιφλίκι της, μακριά από οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία, εμφάνισε το πρωί της Τετάρτης μια δήθεν "κατάληψη", ενώ λίγο μετά την αστυνομική επέμβαση στέλεχος της ΔΑΠ, μιλώντας σε τοπικό σταθμό, έφτασε να αρνείται ότι η κατάληψη έγινε από τη συγκεκριμένη παράταξη. Η όλη στάση τους στα γεγονότα της Τετάρτης είναι χαρακτηριστική του ρόλου της ΔΑΠ στη συκοφάντηση του σπουδαστικού κινήματος, στην ταύτισή του με τον εκφυλισμό», τονίζει το ΜΑΣ.
  • Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, χτες, ήταν να γίνουν οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης που είχαν αναβληθεί προχτές μετά από μαζική κινητοποίηση των φοιτητών. Ομως, χτες δεν εμφανίστηκαν καν πανεπιστημιακοί για να στήσουν κάλπες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου