Σελίδες

10 Φεβ 2012

Δε θα περάσουν οι εκβιασμοί στους εργάτες της «ΟΛΥΜΠΟΣ»


«Το κείμενο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 9/2/2012 ως ανακοίνωση 69 εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας "Ολυμπος" συντάχθηκε από την εργοδοσία και είναι καθαρά προϊόν άσκησης απίστευτων τρομοκρατικών και εκβιαστικών μεθόδων, που ξεπερνούν ακόμα και εκείνων της χούντας».
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αναφερόμενο στο κείμενο - χαρακτηρίζεται «υπόμνημα - επιστολή» προς το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας και την τοπική εφημερίδα «Ελευθερία» - που δημοσιεύτηκε χτες σε τοπικά ΜΜΕ και με το οποίο εξαπολύεται αισχρή συκοφαντική
επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.
Οι υπογράφοντες το κείμενο, αφού δηλώνουν ότι δεν τους εκπροσωπούν οι τρεις συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ - αυτό, δηλαδή, που απαίτησαν από τους εργαζόμενους οι αδελφοί Σαράντη, ζητώντας να υπογράψουν σε ένα χαρτί «δήλωση αποκήρυξης» των συγκεκριμένων συνδικαλιστών και, μέσω αυτών, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος - αναφερόμενοι στην πετυχημένη 48ωρη απεργία του περασμένου Σαββατοκύριακου και επαναλαμβάνοντας τη γνωστή αντικομμουνιστική «κορόνα» που ακούστηκε με αφορμή τις κινητοποιήσεις έξω από τα εργοστάσια χαλυβουργίας του Μάνεση στο Βόλο, ισχυρίζονται ότι «το εργοστάσιο δεν έκλεισε από εργαζόμενους της εταιρείας, αλλά από τον κομματικό στρατό του ΚΚΕ».
Κι αφού εκφράζουν τη διαφωνία τους για την παρουσία του προέδρου του ΕΚΛ στην απεργιακή περιφρούρηση (!) στον «ΟΛΥΜΠΟ» και τη διαμαρτυρία τους για τη μη επέμβαση της αστυνομίας εναντίον των αγωνιζόμενων εργατών(!!), καταλήγουν απευθυνόμενοι στο ΚΚΕ:
«Ολοι εμείς οι απλοί εργαζόμενοι - μέσα στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία που ζούμε - ενεργούμε με βάση τη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ μας και μόνο. Οποιαδήποτε άλλη μελλοντική φασιστική ενέργεια, δική σας, ή άλλων πολιτικών χώρων, χωρίς την συγκατάθεσή μας, θα μας βρει ΑΠΕΝΑΝΤΙ. Ο χώρος εργασίας μας δεν ήταν ποτέ και δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε να γίνει στέκι των πολιτικών κομμάτων».
ΕΚΛ: Θα είμαστε πάντα μαζί με τους εργάτες
«Τρομαγμένοι από την επιτυχία της 48ωρης απεργίας - σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΕΚΛ - οι εργοδότες της γαλακτοβιομηχανίας "ΟΛΥΜΠΟΣ", αφού δεν κατάφεραν ούτε με τους εκφοβισμούς των εργαζομένων, ούτε με τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έφεραν από την "ΤΥΡΑΣ", ούτε με την αστυνομία να τη σπάσουν, επιστρατεύουν τώρα άλλες, γκανγκστερικές μέθοδες εκβιασμού των εργαζομένων, προσπαθώντας να τους στρέψουν εναντίον του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών και του ΕΚΝΛ, για να συνεχίσουν ανενόχλητοι να τσακίζουν μισθούς και ωράρια. Θα σπάσουν ξανά τα μούτρα τους και τώρα και στο μέλλον. Το άδικο θα τους πνίξει».
Κι αφού αναφέρεται στο πώς μεθοδεύτηκε από την εργοδοσία η εκβιαστική υφαρπαγή της υπογραφής εργαζομένων για την αποκήρυξη των τριών συνδικαλιστών - αναλυτικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Ρ» - επισημαίνει ότι«παρ' όλες τις εκβιαστικές μεθόδους, συγκέντρωσαν 69 από τους 125 που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι 56 εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υποκύψουν στον ωμό εκβιασμό τους».
Οσον αφορά τις «κατηγορίες» της εργοδοσίας για τα στελέχη του ΕΚΝΛ και του ΠΑΜΕ, ότι ήταν στην πρώτη γραμμή της απεργιακής μάχης και φρουράς, σημειώνει ότι «αυτό αποτελεί τιμή για εμάς και όχι ψόγο», ενώ σχετικά με το ποιος πήρε την απόφαση να πραγματοποιηθούν οι κινητοποιήσεις στον «ΟΛΥΜΠΟ», αναφέρει: «Το γνωρίζουν πολύ καλά οι συντάκτες της ανακοίνωσης αυτής, ότι μετά τα μέτρα που πήραν οι εργοδότες, όπου μειώνονται τα μεροκάματα από 16,2% έως και 53%, η πλειοψηφία των εργαζομένων, που δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν αυτές τις μειώσεις, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας, παρά την τρομοκρατία που υφίστανται, συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο και ομόφωνα εξουσιοδότησαν το Συνδικάτο, την Ομοσπονδία και το Εργατικό Κέντρο να αποφασίσουν κινητοποιήσεις για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Αυτές οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις είχαν ανακοινωθεί στην εταιρεία εδώ και πολύ καιρό - με εξαίρεση την ημερομηνία - αλλά οι συγκεκριμένοι εργοδότες δεν έχουν συνηθίσει να συνομιλούν με συνδικάτα που δεν είναι του χεριού τους».
Αναφερόμενη η ανακοίνωση στην περιφρούρηση στην πύλη του εργοστασίου, υπογραμμίζει ότι «δεν είναι κάτι καινούριο που συνέβη μόνο στον "ΟΛΥΜΠΟ". Πάντα σε απεργίες είτε πανελλαδικές, είτε κλαδικές, είτε σε κάποιο εργοστάσιο, τα στελέχη του Εργατικού Κέντρου, των πρωτοβαθμίων σωματείων και του ΠΑΜΕ συμμετέχουν στην περιφρούρηση. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η αυθαιρεσία και η τρομοκρατία εντείνεται θα επιδιώξουμε να είναι ακόμα πιο μαζική η περιφρούρηση στα εργοστάσια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου