Σελίδες

28 Φεβ 2012

Ο «πόλεμος του πετρελαίου» άρχισε

Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για επίθεση εναντίον του Ιράν εντείνονται. 
Οπως και σε όλες τις προηγούμενες επεμβάσεις έτσι και στην περίπτωση του Ιράν των στρατιωτικών επιχειρήσεων προηγείται ο οικονομικός αποκλεισμός. Εν προκειμένω αφού το Ιράν εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις πωλήσεις πετρελαίου, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση χτυπούν εκεί. Ετσι κήρυξαν εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο απειλώντας με κυρώσεις τις χώρες που θα συνεχίσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο από τη χώρα αυτή.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι κεντρικός στόχος της νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης είναι τα πλούσια ιρανικά πετρελαϊκά κοιτάσματα. Το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι, όπως και στην περίπτωση του Ιράκ τα όπλα μαζικής καταστροφής, το πρόσχημα. Φυσικά η επέμβαση αποσκοπεί στον πλήρη έλεγχο της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με το σχέδιο για τη δημιουργία της «Νέας Μέσης Ανατολής».
Μπορεί να καθυστερεί η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, όμως ο «πόλεμος του
πετρελαίου» έχει αρχίσει για τα καλά.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ του εμπάργκο από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ιράν απάντησε με διακοπή των πωλήσεων πετρελαίου προς τις Βρετανία και τη Γαλλία προειδοποιώντας ότι η διακοπή θα επεκταθεί σε Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ολλανδία.
Στο μεταξύ την περασμένη Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου μπρεντ εκτινάχθηκε κοντά στα 124 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της Διεθνούς Εβδομάδας Πετρελαίου, της ετήσιας συνάντησης στελεχών, την περασμένη βδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol, της κορυφαίας εταιρείας συναλλαγών ενέργειας, Ιαν Τέιλορ, προέβλεψε ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή είναι πιθανόν να ωθήσουν τις τιμές του αργού σε ιστορικά υψηλά, ίσως και πάνω από τα 150 δολάρια το βαρέλι.
Οπως εκτιμά η Vitol, όσο η τιμή ξεπερνάει τα 120 δολάρια το βαρέλι, η Τεχεράνη θα βγαίνει κερδισμένη από τις εξελίξεις αφού η μείωση των εξαγωγών θα αντισταθμίζεται από την αυξημένη τιμή πώλησης.
ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ότι η διακοπή της πώλησης ιρανικού πετρελαίου σε Βρετανία και Γαλλία, είναι κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, όμως για την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα θα είχε σοβαρές επιπτώσεις αφού οι χώρες αυτές λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών ιρανικού αργού στην Ευρώπη και θα μπορούσαν να είναι εκείνες που θα «τιμωρηθούν», αν η Τεχεράνη υλοποιήσει τη νέα απειλή της. Το ιρανικό αργό πετρέλαιο αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των εισαγωγών της Ελλάδας και το 13% εκείνων της Ιταλίας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου