Σελίδες

13 Φεβ 2012

Ο καπιταλισμός έχει εξαντλήσει τα ιστορικά του όρια

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του κεντρικού εισηγητή του ΚΚΕ 
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟY

Πρόκειται για μία σύμβαση που αποτελεί «την επιτομή της λαϊκής χρεοκοπίας»! 
Αυτό επισήμανε στην ομιλία του ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος αναλύοντας μία προς μία τις αντιλαϊκές πλευρές της δανειακής σύμβασης. Αναφερόμενος στους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα ευθύνης για τον καθένα και την καθεμία. Αναλογιστείτε με ποιο δικαίωμα πετσοκόβετε τους μισθούς και τις συντάξεις, καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις».
Σχολιάζοντας το επιχείρημα περί διάσωσης του 13ου και 14ου μισθού, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε: «η μείωση κατά 22% του κατώτερου μισθού σημαίνει απώλεια με
απλές πράξεις 3,1 μισθών», ενώ «η μείωση κατά 32% στους νέους κάτω από 25 χρόνων σημαίνει ότι θα έχουν απώλειες εδώ και τώρα κατά 4,2 μισθούς». Τόνισε επίσης ότι με την δανειακή σύμβαση δρομολογείται η «κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η αντικατάστασή τους από τις ατομικές συμβάσεις» και έτσι«καταδικάζετε το σύνολο της εργατικής τάξης σε μισθούς φτώχειας και εξαθλίωσης και εργασιακές σχέσεις γαλέρας».
Από όλα αυτά, «ποιος θα κερδίσει; Ο ΣΕΒ, οι πολυεθνικοί όμιλοι. Γι' αυτούς δουλεύετε» είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος σημειώνοντας πως η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα «δεν έχει τεχνοκρατικό αλλά αυστηρά ταξικό περιεχόμενο», αφού «η υπόθεση της ανταγωνιστικότητας οδηγεί στην θωράκιση του καπιταλιστικού κέρδους», το οποίο «μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η απλήρωτη εργασία». Συνέχισε λέγοντας ότι «τα μέτρα αυτά ήρθαν για να μείνουν, δεν θα ξεπεραστούν με το ξεπέρασμα της κυκλικής καπιταλιστικής κρίσης», αφού «στον βωμό της κερδοφορίας θυσιάζετε την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών» και «δεν σας απασχολεί η δημοσιονομική εξυγίανση, δεν είναι το βασικό ερώτημα που έχετε αλλά πάνω από όλα η επόμενη μέρα, αυτή της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θα έχει αβέβαιο χαρακτήρα και θα οδηγήσει σε νέα κρίση».
Αναφορικά με το ψευτοδίλημμα «ευρώ ή δραχμή», σημείωσε ότι οι εκδοχές αυτές«αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δεν είναι δίλημμα που έχει ο λαός, αλλά η αστική τάξη», αφού «και με την μία και την άλλη διέξοδο θα έχουμε χρεοκοπία του λαού», αναρωτώμενος: «αυτό που σας ενδιαφέρει είναι σε τι νόμισμα θα αποτιμηθεί η λαϊκή φτώχεια;». Σχετικά με το επιχείρημα περί κρατισμού, σημείωσε: «έχουμε το κράτος το αστικό των κεφαλαιοκρατών που χρεοκοπεί» και σήμερα «το βασικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η αστική τάξη δεν είναι η διαχείριση του χρέους της Ελλάδας. Τους απασχολεί με ποιο τρόπο θα απαντήσουν στην καπιταλιστική κρίση και στην όξυνση της ανισομετρίας σε επίπεδο ΕΕ», γι' αυτό «ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουν την κρίση είναι η καταστροφή της εργατικής δύναμης πρωταρχικά και μετά ενός μέρους του κεφαλαίου».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε: «το σύστημα έχει εξαντλήσει τα ιστορικά του όρια δεν μπορεί να δώσει ούτε ένα κομμάτι ψωμί για να εξαγοράσει συνειδήσεις» και «γι' αυτό ζητάει όρκους πίστης από τα πολιτικά κόμματα στην λυκοσυμμαχία της ΕΕ». Οπως τόνισε, «εμείς αυτό τον όρκο υποταγής δεν πρόκειται να τον δώσουμε» αφού η ΕΕ «θα γίνεται στην ουσία της όλο πιο αντιδραστική και επικίνδυνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου