Σελίδες

31 Ιαν 2012

ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΑΡΧΗΓΩΝ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ...



Την απόλυτη σύμπλευση των κομμάτων της συγκυβέρνησης για χρεοκοπία των λαϊκών στρωμάτων και διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, εξέφρασαν οι Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης, στη συνάντηση που είχαν την Κυριακή με τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο, όπου τον εξουσιοδότησαν να ολοκληρώσει την υπογραφή του νέου αντιλαϊκού μνημονίου, της δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ και της συμφωνίας για το PSI.
Πίσω από τις δήθεν «κόκκινες γραμμές» τρία «όχι» που υποκριτικά προβάλλουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ο Λ. Παπαδήμος («όχι» στην επιτροπεία για τον προϋπολογισμό, όχι στη μείωση του κατώτατου, του 13ου και 14ου μισθού, πρόταση που σκόπιμα αποδίδουν στην τρόικα), κρύβεται η ομοφωνία τους να προωθήσουν αντιλαϊκά μέτρα που τσακίζουν παραπέρα το εισόδημα και τις εργασιακές σχέσεις, βαθαίνουν την εκμετάλλευση στους τόπους δουλειάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών συζητήθηκε η προώθηση μέτρων όπως:
  • Τριετές πάγωμα μισθών, κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) και «ψαλίδι» στις κλαδικές συμβάσεις.
  • Θέσπιση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), στις οποίες θα υπάρχει ειδικό εργασιακό, φορολογικό και επενδυτικό καθεστώς. Θα επικυρωθούν με νόμο από τη Βουλή και θα προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια και πλήθος φοροαπαλλαγών στους μονοπωλιακούς ομίλους.
  • Καθολική επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων.
  • Παραπέρα επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, με πώληση κρατικών επιχειρήσεων μέσα στους επόμενους μήνες.
  • Εκχώρηση σε μονοπωλιακούς ομίλους των πλουτοπαραγωγικών και ενεργειακών πηγών της χώρας.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση του 14ου μισθού, με το προκλητικό επιχείρημα ότι έτσι θα «προστατευτεί» δήθεν ο 13ος. Διασαφηνίζοντας τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, ο Π. Καψής δήλωσε χτες («Real fm»):«Ελπίζω να μην χρειαστεί να αποφασίσουμε πάνω σε αυτό, αλλά όταν έρθει η στιγμή, θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, με επίγνωση όλων των συνεπειών μας. Δεν είναι απλά ζητήματα. Αυτό συμφωνήθηκε: Οτι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και από τα τρία κόμματα μαζί».
Στη διάρκεια της σύσκεψης απορρίφθηκε πρόταση του Γ. Παπανδρέου να υπάρξουν απευθείας επαφές των τριών κομμάτων με τους «κοινωνικούς εταίρους»,«προκειμένου να διαμορφωθεί από κοινού μια συμφωνία για τη μείωση των μισθών».
Ψέματα και ωμοί εκβιασμοί
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό, φτιάχνοντας σκηνικό «σκληρών» δήθεν διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, και τα τρία κόμματα συμφώνησαν ότι καμία «κόκκινη γραμμή» δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο «την διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας», ξεκαθαρίζοντας ότι θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνει η ελληνική πλουτοκρατία στο σκληρό πυρήνα του ευρώ.
Ενδεικτική, εξάλλου, της πίεσης που ασκεί η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι και η ομόφωνη εκτίμηση των τεσσάρων ότι ακόμα και αν τα μέτρα έρχονταν με νομοθετική ρύθμιση, αυτή «δεν θα περνούσε από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες». Σ' αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας».
Ο ίδιος προσπάθησε να εκβιάσει το λαό για να διαβεί το μονόδρομο του κεφαλαίου, λέγοντας ότι αν δεν υπογραφεί το PSI και το νέο μνημόνιο, «θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας, η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, με δηλώσεις του το προηγούμενο Σάββατο, ισχυρίστηκε αισχρά ότι το κούρεμα και τα μέτρα ωφελούν τους εργαζόμενους! «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι Ελληνες που δίνουμε από κοινού αυτή τη μάχη σε εθνικό επίπεδο ότι όταν προωθούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και βοηθούμε την ανταγωνιστικότητα, μειώνουμε την πίεση πάνω στους μισθούς, πάνω στους εργαζομένους (...) Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την επόμενη δεκαετία. Το παιχνίδι που παίζεται είναι ιστορικής σημασίας. Και πρέπει να υπάρξει πραγματική συστράτευση των κομμάτων», είπε.
Σε κίνηση φτηνού επικοινωνιακού αντιπερισπασμού, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., μετά το τέλος της σύσκεψης και αναφερόμενος στην υπογραφή του νέου μνημονίου, υποστήριξε ότι «δεν θα κάνω τίποτα αν δεν έχω την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και ενημέρωσε ότι στη διάρκεια της σύσκεψης πρότεινε οι«απαιτήσεις της τρόικας» να σταλούν προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να αποφανθούν τα μέλη του, «εάν οι απαιτήσεις των πιστωτών συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη Συνθήκη της Λισσαβόνας».
Με τη συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να συμφώνησε τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Γ. Παπανδρέου, ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιες ενέργειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου