Σελίδες

26 Ιαν 2012

«Κόβει» άμεσα το πετρέλαιο προς ΕΕ το Ιράν



Νομοσχέδιο που προβλέπει την άμεση διακοπή τροφοδοσίας της Ευρώπης με ιρανικό πετρέλαιο άρχισε, από χτες, να συζητιέται στο ιρανικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοσχεδίου, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την 1η Ιούλη, η Τεχεράνη δε χρειάζεται να περιμένει να κυλήσει ο χρόνος μέχρι τότε.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωναν Ιρανοί αξιωματούχοι, μόνο το 18% του ιρανικού πετρελαίου κατευθύνεται προς την Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι εύκολα μπορεί να βρεθεί νέος πελάτης. 
Από την άλλη, όπως επισήμαιναν αναλυτές, μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της ιρανικής ηγεσίας θα προκαλούσε σοβαρότατα προβλήματα στην, ήδη, κλυδωνιζόμενη ΕΕ.
Χώρες - μέλη της που βρίσκονται στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης, όπως Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία, επιδίωξαν να μην εφαρμοστεί άμεσα το εμπάργκο προκειμένου ν' αναζητήσουν εξίσου συμφέρουσες εναλλακτικές πηγές πετρελαϊκής τροφοδοσίας με το Ιράν.
Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές από τις Βρυξέλλες, έχει αποφασιστεί ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί την 1η Μάη και αν δεν έχει βρεθεί ικανοποιητική λύση, τότε θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του εμπάργκο ή ακόμη και της εξαίρεσης από αυτό συγκεκριμένων χωρών.
Από την πλευρά του, χτες, ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total ανακοίνωσε, από το Νταβός της Ελβετίας όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ότι η εταιρεία σταμάτησε την ημερήσια αγορά 80.000 βαρελιών από το Ιράν λόγω του εμπάργκο, αν και επιμένει στην άποψή της ότι πρόκειται για «πολύ λανθασμένη απόφαση που θα βλάψει εκείνους που εφαρμόζουν το εμπάργκο και όχι το Ιράν, που θα βρει με ευκολία νέους αγοραστές και θα καλύψει τις απώλειες». 
Ελαφρώς επικριτική ήταν και η στάση του ΔΝΤ απέναντι στην επιβολή κυρώσεων στις ιρανικές πετρελαϊκές εξαγωγές, υπογραμμίζοντας ότι παγκοσμίως οι τιμές θα αυξηθούν κατά 20% - 30% με την παραμικρή διαταραχή των ιρανικών εξαγωγών, ακόμη και αν δεν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου