Σελίδες

3 Ιαν 2012

Μαύρη προπαγάνδα



«Οδηγό επιβίωσης» στην «κατοχή» δημοσιεύουν τα χτεσινά «ΝΕΑ». 
Το δισέλιδο αφιέρωμα περιλαμβάνει «συνταγές, κόλπα και τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι Αθηναίοι στην Κατοχή, όταν η καθημερινότητα εξελισσόταν σε μάχη για την επιβίωση». Το συγκεκριμένο θέμα ίσως και να εκλαμβανόταν σαν «ιστορικό», μιας πραγματικότητας που διαμόρφωσε η ξένη ιμπεριαλιστική κατοχή της χώρας από τη ναζιστική Γερμανία και τον πόλεμο, που τσάκιζαν την εργατική τάξη, το λαό, στην πείνα και το θάνατο και που πράγματι η μάχη της επιβίωσης ήταν όρος για τη λαϊκή αντίσταση και απελευθερωτική πάλη, όταν οι αστοί όχι μόνο ζούσαν καλά αλλά πλούτιζαν κιόλας, και αυτοί που συνεργάζονταν με τους Γερμανούς και αυτοί που ήταν στη Μέση Ανατολή με τους Αγγλους. 

Η συγγραφέας του «οδηγού», όπως γράφει η εφημερίδα, είναι ιστορικός. Μας «συμβουλεύει» μεταξύ άλλων πώς να φτιάξουμε πλιγουροκεφτέδες, σπανακοπίλαφο, σούπα με ελιές, τσάι πορτοκαλιού, μουσταλευριά χωρίς μούστο και βλιτοκεφτέδες... Κι ακόμα πώς θα εξοικονομήσουμε τροφή με συμβουλές όπως «αντικαταστήστε το κρέας με τη μελιτζάνα, μαζεύετε όλα τα ψίχουλα από το τραπέζι, αντικαταστήστε τη ζάχαρη με βρασμένα σύκα»... 'Η πώς ένα περισσευούμενο πιάτο φασόλια γίνεται το βραδινό μας, αρκεί τα φασόλια να κοπούν σε πολύ μικρά κομμάτια και να βραστούν μέχρι να γίνουν χυλός...
***
Θα μπορούσε, λοιπόν, να ήταν έτσι το θέμα, δηλαδή «ιστορικό», αν δε συνοδευόταν από την εκτίμηση της εφημερίδας ότι όλα αυτά «έρχονται ξανά στο προσκήνιο και γίνονται οδηγός για την εποχή» μας. Και όταν μια αστική εφημερίδα κάνει τέτοιες εκτιμήσεις, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα όχι μόνο πρέπει να ανησυχούν, αλλά να ξεσηκωθούν ενιαία, μαζικά, μαχητικά, τώρα, αφού οι αστοί (κυβερνήσεις, κόμματα του κεφαλαίου, ΕΕ) τους σπρώχνουν μαζικά στην εξαθλίωση μέχρι του σημείου της πείνας και της επιβίωσης, ξαναφέρνοντας στην πράξη συνθήκες ζωής σαν τη γερμανική κατοχή, προκειμένου το κεφάλαιο να βγει όσο γίνεται αλώβητο από την κρίση. Και τώρα πλέον υπάρχει πείρα από τον αδυσώπητο αντιλαϊκό πόλεμο. Πρόκειται για μέγιστη πρόκληση προς το λαό να του λένε ξεδιάντροπα μάθε να ζεις ουσιαστικά χωρίς φαΐ. Και είναι μαύρη αυτή η προπαγάνδα όσο και αν πλασάρεται αθώα, ή και ως «κοινωνική υπηρεσία», αφ' ενός γιατί σαφώς επιχειρείται να εξαπατηθεί ο λαός, ή να του δημιουργούνται συνειρμοί και σύνδρομα κατοχής τη στιγμή που το κεφάλαιο τον τσακίζει καθημερινά, αυτός είναι ο εχθρός και όχι «ξένη δύναμη», αφ' ετέρου γιατί αξιώνει απ' αυτόν να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί την πείνα και την εξαθλίωση, με το να φροντίζει όπως όπως για την επιβίωσή του, υποσκάπτοντας τις δυνατότητες ενιαίας αντίστασης και αντεπίθεσης στον σφοδρό αντιλαϊκό πόλεμο.
***
Ως εφημερίδα των αστών που είναι τα «ΝΕΑ» συνδράμουν την προσπάθεια η λεηλασία του πλούτου που παρήγαγε ο λαός και ο σφαγιασμός στον οποίο τον υποβάλλουν οι κεφαλαιοκράτες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, να παρουσιαστούν σαν κάτι το μοιραίο, το αναπόφευκτο που πρέπει να το υποστεί. Και να πείσουν στο μέτρο της απήχησής τους ότι ο μόνος τρόπος προφύλαξης απ' την ...πείνα είναι «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και η συνετή διαχείριση του ξεροκόμματου. Οι άνθρωποι του μόχθου να κόψουν οριστικά την όποια σχέση τους με τις αστικοφυλλάδες. Να συνειδητοποιήσουν ότι πλούτος υπάρχει άφθονος να καλύψει όλες τους τις σύγχρονες ανάγκες και ότι μπορούν να τον κάνουν δικό τους. Οχι βεβαίως σκύβοντας το κεφάλι κι αποδεχόμενοι μοιρολατρικά την πείνα όπως συστήνουν τα «ΝΕΑ». Αλλά αναπτύσσοντας την ταξική πάλη ενάντια στο κεφάλαιο για να εμποδίσουν μέτρα, οργανωμένοι στη δική τους συμμαχία, παλεύοντας για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για τη δική τους εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου