Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Με χυδαία «επιχειρήματα» προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από το μνημόνιο που ψήφισανΣε απύθμενη υποκρισία και προκλητική κοροϊδία σε βάρος του λαού, επιδίδονται το ένα μετά το άλλο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και υπουργοί της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, προκειμένου να συγκαλύψουν την ταξική τους επιλογή να επιβάλουν μέσω του μνημονίου τα βάρβαρα προαποφασισμένα μέτρα, για την διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.
Μ' αυτόν τον στόχο, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας χτες στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» δήλωσε: «Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά». Παράλληλα, έσπευσε να δηλώσει ότι συμφωνεί με τον Κ. Σημίτη, ο οποίος την Δευτέρα σε ομιλία του στο Βερολίνο επέκρινε το μνημόνιο και το χαρακτήρισε «μοιραίο λάθος»!
Προσβάλλοντας την νοημοσύνη των λαϊκών στρωμάτων, ο Μ. Χρυσοχοΐδης
επιχείρησε να στρώσει το δρόμο για το νέο μνημόνιο, το οποίο ήδη κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να το παρουσιάσουν σαν «αποτέλεσμα έντονων διαπραγματεύσεων»! 
Σ' αυτή την κατεύθυνση, λίγες ώρες μετά τις αρχικές του δηλώσεις, επανήλθε με νεότερες ισχυριζόμενος: «Δεν ασχολήθηκα, με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης. Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής. Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας».
Φανερώνοντας συγχρόνως ότι στόχος του είναι να μεταθέσει τις ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ενόψει και των εσωκομματικών διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ και να «αθωώσει» τμήμα του πολιτικού προσωπικού της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην γενικότερη αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε: «Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό. Και στη Βουλή να ψηφίζουμε και στη διακυβέρνηση να συναινούμε. Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε. Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά. Οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου (σ.σ. για να αναλάβει πρωθυπουργός στην συγκυβέρνηση) και έσωσαν τη χώρα. Μακάρι να το είχα κάνει, μακάρι να το είχαμε κάνει και για το Μνημόνιο. Σε αυτές τις στιγμές ο τόπος χρειάζεται καθαρά λόγια και γενναία αυτοκριτική. Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ηγεσίες και θα βοηθήσουμε την πατρίδα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτής Λ. Κατσέλη, η οποία, αν και αρχικά σημείωσε ότι τα μέτρα που περιελάμβανε το μνημόνιο «συζητήθηκαν τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο στη Βουλή», στην συνέχεια ισχυρίστηκε: «Σε όλη αυτή τη διαδικασία και μετά την ψήφιση του Μνημονίου, κατά τις αναθεωρήσεις αυτού, έχω επανειλημμένα καταθέσει, είτε τη διαφωνία μου με συγκεκριμένες διατάξεις, είτε βελτιωτικές ρυθμίσεις για σειρά μέτρων, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ύφεσης, την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δίκαιη κατανομή των βαρών». Βέβαια η Λ. Κατσέλη και διαμόρφωσε και ψήφισε το μνημόνιο.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Ραγκούσης επιχειρώντας να σπείρει αυταπάτες στους εργαζόμενους υποστήριξε ότι«εφαρμόστηκε ο πιο δυσάρεστος πυλώνας του μνημονίου, που αφορούσε το εισόδημα όλων των Ελλήνων, ενώ αυτός που έθιγε τις μικρές ολιγαρχίες έμεινε ανενεργός».
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, εμφανίστηκε έκπληκτος για τις «αστοχίες» του αρχικού μνημονίου: «Αυτές οι εξελίξεις δεν ήταν αναμενόμενες από το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το Μάη του 2010» ισχυρίζεται σε άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», και προσθέτει ότι πλέον το «ζήτημα» είναι το «νέο πρόγραμμα προσαρμογής που διαπραγματεύεται η Ελλάδα».
Λένε ψέματα για να περάσουν χειρότερα μέτρα
Σε σχόλιο για τους ισχυρισμούς κομμάτων και πολιτικών ότι το μνημόνιο ήταν λάθος, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου τα είχαν αποφασίσει πριν την κρίση στην ΕΕ, τα επιταχύνουν με αφορμή την κρίση σε όλες τις χώρες της, με ή χωρίς μνημόνια, και θα τα εφαρμόζουν και μετά την κρίση. Τα κόμματα και οι πολιτικοί, που τώρα λένε ότι το μνημόνιο ήταν λάθος ή ότι δεν το γνώριζαν, λένε μεγαλύτερα ψέματα απ' αυτά που έλεγαν για να το δικαιολογήσουν. Λένε πως ήταν λάθος το πρώτο μνημόνιο για να παρουσιάσουν ως σωστό και σωτήριο το ακόμα χειρότερο που φέρνουν και οδηγεί στην απόλυτη χρεοκοπία του λαού».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου