Σελίδες

1 Ιαν 2012

‘’Μισώ τους αδιάφορους’’



«Μισώ τους αδιάφορους. Πιστεύω ότι το να ζεις σημαίνει να εντάσσεσαι κάπου. Όποιος ζει πραγματικά δεν μπορεί να μην είναι πολίτης και ενταγμένος. Η αδιαφορία είναι αβουλία, είναι παρασιτισμός, είναι δειλία, δεν είναι ζωή. Γι’ αυτό μισώ τους αδιάφορους.
Η αδιαφορία είναι το νεκρό βάρος της ιστορίας. Η αδιαφορία δρα δυνατά πάνω στην ιστορία. 
Δρα παθητικά, αλλά δρα. 
Είναι η μοιρολατρία. Είναι αυτό που δεν μπορείς να υπολογίσεις. 
Είναι αυτό που διαταράσσει τα προγράμματα, που ανατρέπει τα  σχέδια που έχουν κατασκευαστεί με τον καλύτερο τρόπο. 
Είναι η κτηνώδης ύλη που πνίγει την ευφυΐα. Αυτό που συμβαίνει, το κακό που πέφτει πάνω σε όλους, συμβαίνει γιατί η μάζα των ανθρώπων απαρνείται τη βούλησή της, αφήνει να εκδίδονται νόμοι που μόνο η εξέγερση θα μπορέσει να καταργήσει, αφήνει να ανέβουν στην εξουσία άνθρωποι που μόνο μια ανταρσία θα μπορέσει να ανατρέψει. 
Μέσα στη σκόπιμη απουσία και στην αδιαφορία λίγα χέρια, που δεν επιτηρούνται από κανέναν έλεγχο, υφαίνουν τον ιστό της συλλογικής ζωής, και η μάζα είναι σε άγνοια, γιατί δεν ανησυχεί. Φαίνεται λοιπόν σαν η μοίρα να συμπαρασύρει τους πάντες και τα πάντα, φαίνεται σαν η ιστορία να μην είναι τίποτε άλλο από ένα τεράστιο φυσικό φαινόμενο, μια έκρηξη ηφαιστείου, ένας σεισμός όπου όλοι είναι θύματα, αυτοί που τον θέλησαν κι αυτοί που δεν τον θέλησαν, αυτοί που γνώριζαν κι αυτοί που δεν γνώριζαν, αυτοί που ήταν δραστήριοι κι αυτοί που αδιαφορούσαν. Κάποιοι κλαψουρίζουν αξιοθρήνητα, άλλοι βλαστημάνε χυδαία, αλλά κανείς ή λίγοι αναρωτιούνται: αν είχα κάνει κι εγώ το χρέος μου, αν είχα προσπαθήσει να επιβάλλω τη βούλησή μου, θα συνέβαινε αυτό που συνέβη;

Μισώ τους αδιάφορους και γι’ αυτό: γιατί με ενοχλεί το κλαψούρισμά τους, κλαψούρισμα αιωνίων αθώων. Ζητώ να μου δώσει λογαριασμό ο καθένας απ’ αυτούς με ποιον τρόπο έφερε σε πέρας το καθήκον που του έθεσε και του θέτει καθημερινά η ζωή, γι’ αυτό που έκανε και ειδικά γι’ αυτό που δεν έκανε. Και νιώθω ότι μπορώ να είμαι αδυσώπητος, ότι δεν μπορώ να χαλαλίσω τον οίκτο μου, ότι δεν μπορώ να μοιραστώ μαζί τους τα δάκρυά μου.

Είμαι ενταγμένος, ζω, νιώθω ότι στις συνειδήσεις του χώρου μου ήδη πάλλεται η δραστηριότητα της μελλοντικής πόλης, που ο χώρος μου χτίζει. Και μέσα σ’ αυτήν την πόλη η κοινωνική αλυσίδα δεν βαραίνει τους λίγους, μέσα σ’ αυτήν κάθε συμβάν δεν οφείλεται στην τύχη, στη μοίρα, μα είναι ευφυές έργο των πολιτών. Δεν υπάρχει μέσα σ’ αυτήν κανείς που να στέκεται να κοιτάζει από το παράθυρο ενώ οι λίγοι θυσιάζονται, κόβουν τις φλέβες τους. Ζω, είμαι ενταγμένος. Γι’ αυτό μισώ αυτούς που δεν συμμετέχουν, μισώ τους αδιάφορους».
(1)Ο Αντόνιο Γκράμσι (1891-1937) ήταν Ιταλός συγγραφέας, πολιτικός επιστήμονας και γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας. Το κείμενο γράφηκε το 1917.

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/1/12, 2:57 μ.μ.

    Ας αφήσουμαι της κατινίστικές δικαιολογίες, της απολίτικες φρασεολογίες ! Δεν είναι "κλέφτες", όπως λεν πορτοφολάκιδες και διαρρήκτες ! ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ με ημερομηνία "ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ" 11/11/2011 ! Και όποιος δεν αποδέχεται αυτήν την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, είναι τουλάχιστον ΥΠΟΠΤΟΣ ! Το ΠΡΑΞΗΚΟΠΗΜΑ έγινε για να ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ της 7 ΔΟΣΗΣ! Ρωτήσε κανείς πόση είναι η 7 δόση και πόσες είναι "οι επιστροφές";;; Γιαυτό μεταθέτουν την ..."ημερομηνία" των "εκλογών"! Τον Μάρτιο σε τι ΥΨΟΣ θα πρέπει να αποπληρωθεί το ομόλογο της "Ελλάδος";; ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ/ΚΕΦΑΛΑΙΟ ! Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟς ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΣΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥΣ, και είναι φυσικό επακάλουθω και αναμενώμενο! Το ότι κανείς από τα ανδρείκελα "εξουσίας" των ξένων στην βουλή και έξω από αυτήν την πόρνη, δεν μιλά είναι ξανά φυσικό, ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΚΚΕ δεν μιλά, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ!! Τι φοβόσασται; Εξοωρίες, φυλακές και εκτελεστικά αποσπάσματα;; ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΟΥΜΑΙ, η ιστορία σας έδειξε άλλα!! ΤΙ ΦΟΒΟΣΑΣΤΑΙ;;; ΣΑΣ ΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ;; ΤΟΤΕ ΑΛΟΙΜΟΝΟ !! ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΑΠΟ ... ΕΜΑΣ !!!!! ΕΧΟΥΜΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΟΛΟΥΣ !!! ΝΑ ΕΙΣΤΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΓΙΑΥΤΟ !! ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ... ΧΟΡΑΤΕΥΟΥΜΑΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανωνυμε δεν παρακολουθεις ουτε την δραση ουτε τις θεσεις του ΚΚΕ.
    Η προβοκατσια με οποιο τροπο και αν γινεται δεν φοβιζει τους κομμουνιστες και το ΚΚΕ.
    Αν οντως εισαι καλοπροαιρετος πρεπει να ενημερωνεσαι συχνα και ουσιαστικα για την πολιτικη και τις δραστηριοτητες του ΚΚΕ και μετα να κανεις την κριτικη σου .
    Αλλα βεβαια πρωτα πρεπει να σηκωθεις απο τον καναπε σου και να αγωνιστεις μαζι με οσους καθημερινα επεργουν στους χωρους εργασιας, διαδηλωνουν, στηριζουν τους ανεργους, επανασυνδεουν το ρευμα στις γειτονιες με τις λαικες επιτροπες,,,
    Εκει γινεται ο αγωνας και οχι τρολαροντας στο διαδικτυο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. “Η αδιαφορία είναι το νεκρό βάρος της ιστορίας. Η αδιαφορία δρα δυνατά πάνω στην ιστορία.
    Δρα παθητικά, αλλά δρα. “

    Φράσεις, λέξεις, που κρύβουν πικρές αλήθειες. Αν δεχτούμε ότι οι λαϊκές μάζες είναι ο τροχός που κινεί την ιστορία προς τα μπρος, οι αδιάφορες , παθητικές , λαϊκές μάζες είναι το φρένο της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/1/12, 5:55 μ.μ.

    Πρός tasos: Ο καθαρός πολιτικός λόγος ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ! Εγινε ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ 11/11/2011 ΝΑΙ ή ΟΥ;; Η απάντηση είναι ... δύσκολο πράγμα; Εδώ είναι η ουσία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανωνυμε, προφανως εισαι ο ιδιος με τον πρωτο ανωνυμο, δεν με παρακολουθεις, δεν διαβαζεις μονο γραφεις τα ιδια και τα ιδια σε ολα τα blogs.
    Θαταν αποτελεσματικοτερο αν διαβαζες τις αναρτησεις και σχολιαζες την συγκεκριμενη αναρτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή