Σελίδες

23 Δεκ 2011

Η παγίδα της “κοινωνικής συναίνεσης” και της “κοινωνικής συνοχής”



Τον περασμένο μήνα, με τη συγκρότηση της κοινής κυβέρνησης  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ υπό τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο, που  στηρίζεται ανοιχτά και από το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, φούντωσε η φιλολογία για την περιβόητη “ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, κοινωνικής συναίνεσης” και “διατήρησης της κοινωνικής συνοχής”. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αυτής της κυβέρνησης δήλωσε ότι «με εθνική συνεννόηση και κοινωνική συνοχή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση ταχύτερα και με μικρότερο κόστος»1.
Η ουσία του ζητήματος συμπυκνώνεται στο εξής βασικό ερώτημα: μπορεί άραγε να υπάρχει κοινό συμφέρον μεταξύ των καπιταλιστών και του εργαζόμενου λαού;

«Μάθαμε να ξεχωρίζουμε φίλους κι εχθρούς»


 
Ανακοίνωση της Γραμματείας Αττικής του ΜΑΣ για τη στάση των άλλων δυνάμεων, σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, για τον αγώνα των χαλυβουργών
«Μάθαμε να ξεχωρίζουμε φίλους και εχθρούς», σημειώνει η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σε ανακοίνωσή της. Τη φράση αυτή «δανείστηκε» από ψήφισμα των απεργών της «Χαλυβουργίας» για να σχολιάσει τη στάση των άλλων δυνάμεων, στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, για το θέμα.
Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων:
«Η νίκη των χαλυβουργών θα είναι νίκη όλου του λαού. Ο αγώνας τους είναι ηρωικός, με αντοχή και διάρκεια. Αποτελεί υπόδειγμα για το πώς πρέπει να οργανώνεται η πάλη στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις σχολές και τα σχολεία. Ηδη με το παράδειγμά τους έδειξαν το δρόμο και σε άλλους εργαζόμενους. Η μάχη των χαλυβουργών μπορεί να ανάψει τη φωτιά σε κάθε χώρο δουλειάς, να γεννήσει παντού εστίες αντίστασης και αγώνα.

Αλυσοδεμένοι στο γκέτο του Μάνεση...



Στην πύλη του χαλυβουργείου στο Βελεστίνο οι νταλίκες μπαινοβγαίνουν χωρίς σταματημό όλο το 24ωρο. Μπαίνουν κουβαλώντας σκραπ και βγαίνουν μεταφέροντας μπιγιέτες (μεγάλα κομμάτια ανεπεξέργαστου χάλυβα) προς το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας, το ελασματουργείο που είναι στο Βόλο. Με το ξεκίνημα της απεργίας στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μεταφέρθηκε στο Βόλο κι εκεί που η εταιρεία δήλωνε πως δεν υπάρχει δουλειά ούτε για 5ωρο, τώρα δουλεύουν φουλ και τα τρία 8ωρα, που για ορισμένες ειδικότητες φτάνουν και στο 12ωρο! Κατά το ουδέν κακό αμιγές καλού, οι εργάτες του Βόλου που αναγκάστηκαν να υπογράψουν 5ωρη δουλειά και μείωση μισθών, χάρη στην απεργία των συναδέλφων τους στον Ασπρόπυργο δουλεύουν ξανά 8ωρο.
700.000 μετρικοί τόνοι χάλυβα το χρόνο εξασφαλίζουν τρελά κέρδη στην οικογένεια Μάνεση, που ξεκινώντας το 1964 μ' ένα μικρό φούρνο χύτευσης, έχει φτάσει σήμερα να ελέγχει πάνω από το 30% της εγχώριας αγοράς χάλυβα, ενώ ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής εξάγεται (το Τείχος που όρθωσε το Ισραήλ στα κατεχόμενα της Παλαιστίνης είναι οπλισμένο με μπετόβεργα απ' το Βόλο).

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»: Γιορτινό τραπέζι «γεμάτο» απ' την αλληλεγγύη της εργατιάς



Οι απεργοί υποδέχονται τις γιορτές στο αγωνιστικό τους πόστο. 
Στη χτεσινή συνέλευση αποφάσισαν ομόφωνα να κλιμακώσουν την πάλη.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα, δε κάνουμε βήμα πίσω», αυτή ήταν η ομόφωνη απόφαση της χτεσινής ιδιαίτερα μαζικής γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο, μία ημέρα μετά τη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Ετσι οι χαλυβουργοί αποφάσισαν και συνεχίζουν για 54ή ημέρα σήμερα την απεργία, έχοντας πετύχει μια πρώτη νίκη, αναγκάζοντας την εργοδοσία να αποσύρει τις αρχικές αξιώσεις για εφαρμογή 5ωρου ή εκ περιτροπής εργασίας με ταυτόχρονες μειώσεις μισθών. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι στο εργοστάσιο θα πρέπει να επιστρέψουν και οι 50 απολυμένοι και δε δέχονται την πρόταση εργοδοσίας για ανάκληση μόνο 15 απολύσεων.

ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: Μαζικά στο στόχαστρο και οι άνεργοι



Το μόνιμο χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων, συνολικά της εγκληματικής πολιτικής τους απέναντι στο λαό και το εισόδημά του, έρχεται να διατυμπανίσει το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης, σηκώνοντας σε νέα ύψη τα πλάνα τους για τα κάθε είδους χαράτσια που ελπίζουν να μαζέψουν μέσα στο 2012, αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Στα 2,9 δισ. ευρώ φτάνουν, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012, τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, αυτά που θα μαζέψουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Πρόκειται για μέτρο «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης» με εφαρμογή για ολόκληρη την περίοδο του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος», δηλαδή τουλάχιστον μέχρι και το 2015 και είναι πολύ πιθανό να έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Για την ερχόμενη χρονιά (2012) έχουν υπολογίσει ποσά 4 και πλέον φορές πάνω από αυτά του 2011, εξέλιξη που δείχνει και το μέγεθος της επιχειρούμενης ληστείας.

Τα μονοπώλια και το κράτος τους.



Η υπόθεση των υποβρυχίων, τα σκάνδαλα και οι μίζες που φέρνει στην επιφάνεια αποτελούν στοιχείο της λειτουργίας του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Επιβεβαιώνουν ότι αιτία της κρίσης δεν είναι η διαφθορά των πολιτικών εκπροσώπων της πλουτοκρατίας, όπως παπαγαλίζουν τα αστικά επιτελεία. Η σύμφυση του κεφαλαίου με τα κόμματά του είναι νομοτέλεια στον καπιταλισμό, με τη μορφή και της οικονομικής δοσοληψίας. Το υπαρκτό σκάνδαλο με τις μίζες, όπως έγινε προηγούμενα και με τη «Ζίμενς», είναι συνέπεια της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην οικονομία και των μεταξύ τους ανταγωνισμών, στους οποίους διαπλέκονται άμεσα οι αστικές κυβερνήσεις και κρίκοι του κρατικού μηχανισμού.
Η εξέλιξη του σκανδάλου είναι αποκαλυπτική. Το ελληνικό κράτος επέλεξε να παραγγείλει την κατασκευή και μεταποίηση υποβρυχίων από τη «Ferrostaal», αφού πρώτα η γερμανική πολυεθνική κατηύθυνε μίζες εκατομμυρίων ευρώ σε κρατικούς λειτουργούς, προκειμένου να υπερκεράσει τους ανταγωνιστές της. 

Ερχεται ... «πανηγύρι»



Απ' όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση, στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν πάρει καμιά ...διακοσαριά «ιστορικές» αποφάσεις, που η κάθε μια είναι και πιο ...«σωτήρια» από την προηγούμενη.
Απ' όλες αυτές τις «σωτήριες» αποφάσεις η τελευταία, η «ιστορικότερη» και «σπουδαιότερη», όπως παρουσιάστηκε, είναι αυτή που λήφθηκε στη σύνοδο των αρχών του μήνα.
Να όμως που λίγες μόλις μέρες μετά από την τελευταία αυτή σύνοδο της ΕΕ, ο νέος επικεφαλής της ΕΚΤ, ο Ντράγκι, δήλωσε ότι για την Ευρωζώνη
(σσ: την Ευρωζώνη που θυμίζουμε ότι μας την παρουσιάζουν σαν «νομοτέλεια», «φυσικό νόμο», «μονόδρομο» κι άλλα τέτοια ...επιστημονικά)
ο κίνδυνος της διάλυσης είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.
*
Για το πόσο δε υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να γίνει το «έλα να δεις» στην ΕΕ - παρά τις νέες «ιστορικές» αποφάσεις της - ας ληφθεί υπόψη το εξής:

Το σύστημα της μίζας ...



Ο τρελός χορός μίζας και αθλιότητας που συνοδεύει τις υποθέσεις σκανδάλων και διαφθοράς και ήρθε ξανά στην επιφάνεια με αφορμή τη γερμανική εταιρεία «Ferrostaal» και την υπόθεση των υποβρυχίων,
αντί να γίνεται «ευκαιρία» συμψηφισμού και συμβιβασμού μεταξύ των αποβρασμάτων, αντί να μετατρέπεται σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» και σε αποπροσανατολιστικό θέαμα για την «υποστύλωση» του σάπιου καθεστώτος των κυβερνώντων και των συγκυβερνώντων,
μπορεί, αντίθετα, να αποτελέσει την ευκαιρία για να φωτίζεται η μέγιστη αλήθεια.
*
Και η μέγιστη αλήθεια είναι ότι
το «πώς» κυβερνάει κανείς, έντιμα ή άτιμα, πέρα από πρόσωπα ή προθέσεις, αλλά με την έννοια της πολιτικής ως γενικής συνισταμένης των όρων της κοινωνικής οργάνωσης, είναι αντανάκλαση του«προς όφελος ποιου» κυβερνάει.
*
Εν ολίγοις,
μόνο και εφόσον κάποιος κυβερνάει με γνώμονα ότι οι τηλεπικοινωνίες είναι δημόσιο αγαθό, ότι τα ναυπηγεία συνιστούν στρατηγικό κλάδο προς όφελος του λαού και ότι τα σύνορα δεν είναι το πρόσχημα για να παίζουν τα παιχνίδια τους οι πλασιέ των όπλων,

Υπουργός Οικονομίας... ο κ. «Lehman Brothers»!



Οι «αξίες» που συναπαρτίζουν το συνάφι του παγκόσμιου κατεστημένου, είτε πρόκειται για πολιτικές είτε για τεχνοκρατικές «αξίες», δεν πάνε ποτέ και πουθενά χαμένες!
Αυτό το ύψιστο αξίωμα του διεθνούς καπιταλισμού, πιστοποιήθηκε με τον πιο αυθεντικό - για τη σαπίλα του συστήματος - τρόπο χτες στη Μαδρίτη.
*
Σύμφωνα με την είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των ειδησιογραφικών πρακτορείων, ο κ. Λουίς ντε Γκίντος αποτελεί τον νέο υπουργό Οικονομίας της Ισπανίας.
Την ανακοίνωση του διορισμού του έκανε μάλιστα αυτοπροσώπως ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Κάλπικος τσακωμός ...



Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, εμφανίζονται να τσακώνονται για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Αλλοι μιλούν για παράταση του βίου της συγκυβέρνησης, άλλοι για εκλογές το Φλεβάρη. 
Αλλά για το λαό είναι κάλπικη αντιπαράθεση. 
Γιατί αυτά τα κόμματα ούτε νοιάζονται ούτε τσακώνονται για το καλό του. 
Αυτοί που επιδιώκουν να γίνουν τώρα οι εκλογές, θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στην επόμενη κυβέρνηση και έχοντας νωπή λαϊκή εντολή να υπογράψουν τα νέα μνημόνια της χρεοκοπίας. 
Αυτοί που θέλουν πρώτα να παρθούν τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, επιδιώκουν ή να ξανασταθεί στα πόδια του το ΠΑΣΟΚ, ή να διαμορφωθούν νέα σχήματα - αναχώματα της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης. 

Νόμος Είναι.. (Από το "Ταγκό της Κρίσης")




Το "Ταγκό της Κρίσης" είναι το πρώτο πολιτικό μιούζικαλ στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Προσπερνά τις διαπιστώσεις και την καταγραφή, παίρνει θέση, συγκρούεται, προτείνει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής.

ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ ...




Τις κρύες γυναίκες που με χαϊδεύουν,
τους ψευτοφίλους που με κολακεύουν,
που απ' τους άλλουν θεν' παλικαριά
κι οι ίδιοι όλο λερώνουν τα βρακιά,
σ' αυτήν την πόλη που στα δυο έχει σκιστεί,
...τους έχω βαρεθεί.