Σελίδες

3 Δεκ 2011

Να μην πληρώσει κανείς το χαράτσι της ΔΕΗ, να καταργηθεί για όλους.



Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα στον πρωθυπουργό, με την οποία το ΚΚΕ ζητούσε την άμεση κατάργηση του νέου φορολογικού χαρατσιού που η κυβέρνηση συνέδεσε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, να μην κοπεί το ρεύμα από κανένα λαϊκό σπίτι που δεν πληρώνει το χαράτσι και που αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα. 
Παρουσιάζοντας την Επίκαιρη Ερώτηση, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

« Κύριε πρωθυπουργέ, περιμέναμε ότι ήδη θα είχε προχωρήσει η διαδικασία κατάργησης αυτού του τέλους - χαράτσι το λέει ο λαός - γιατί η κατακραυγή είναι πανελλήνια. Η κυβέρνηση θα έπρεπε, τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα, να κάνει ένα βήμα πίσω. Εχω ακούσει ότι σήμερα θα υπάρξει μία εγκύκλιος που θα τοποθετείται στο θέμα.

Κανένας ήσυχος...



Κανείς να μην ξεγελαστεί από τις «μη μου άπτου» συζητήσεις στη Βουλή. Καμιά ελάφρυνση δεν προκύπτει. Αντίθετα, τα χαράτσια παραμένουν και μάλιστα με πιο σφιχτό το νομικό πλαίσιο για την επιβολή τους.
Η σπουδή με την οποία τα κανάλια έσπευσαν να παρουσιάσουν την εγκύκλιο για το χαράτσι της ΔΕΗ ως θετική εξέλιξη, δημιουργεί κίνδυνο εφησυχασμού από μεγάλες μάζες εργαζομένων που θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Η ΔΕΗ θα κόβει το ρεύμα κι αυτοί ακόμα θα ψάχνουν να βρουν πότε ακριβώς την πάτησαν: Οταν ψήφισαν ξεχωριστά ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, ή όταν πίστεψαν ότι η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΕΕ - κεφαλαίου μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό;
Κανένας εφησυχασμός. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, της πολιτικής του κεφαλαίου ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση την εφαρμόζει, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν μόνο να χάνουν.

Ο αγώνας των χαλυβουργών μας διδάσκει.



Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τον αγώνα των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».
«Εμπρός στο δρόμο των εργατών της Χαλυβουργίας. Είναι τιμή μας να σπουδάζουμε τη ζωή πλάι σε αυτούς που την παράγουν», τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, για τον αγώνα των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».
Η Εκτελεστική Γραμματεία τονίζει: «Πάνω από ένα μήνα οι 400 εργάτες της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" βρίσκονται έξω απ' τις πύλες του εργοστασίου και δίνουν μια μεγαλειώδη μάχη για την ίδια τους τη ζωή, τη ζωή των παιδιών τους. Την ώρα που η εργοδοσία επιβάλλει το 5ωρο, την εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση μισθών και τις απολύσεις, οι εργάτες απαντούν ενωμένοι, σαν μια γροθιά, δεν υποχωρούν. Οι χαλυβουργοί έκαναν το πρώτο και μεγαλύτερο βήμα. 

ΕΣΑΚ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ: Κινητοποίηση με αιχμή το Ασφαλιστικό των ανέργων



Με σύνθημα «αντεπίθεση για τις ανάγκες μας», η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών, μαζί με την «Πανεπιστημονική» καλούν όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς και τεχνικούς στην αγωνιστική κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών έξω από το ΤΣΜΕΔΕ την Δευτέρα 5 Δεκέμβρη στις 8 π.μ. με αιχμή την ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων.
Οπως επισημαίνει, αυτό το διάστημα κλιμακώνεται η επίθεση που στόχο έχει να διαλύσει ό,τι έχει μείνει όρθιο από τα υπολείμματα της Κοινωνικής Ασφάλισης. 
Η κυβερνητική επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των μηχανικών κλιμακώνεται με αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησηςδραστική αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων που φθάνει μεσοπρόθεσμα μέχρι και 100%, αφαίμαξη των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. 

Οταν τα παιδιά πεινάνε...




Δύο μέρες νηστικός μετρούσε ο μαθητής Γυμνασίου στο Ηράκλειο της Κρήτης ο οποίος προχτές λιποθύμησε στην τάξη. 
Το περιστατικό έφερε στο φως τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ μητέρα του, που προσπαθεί να συντηρήσει μόνη τα τέσσερα παιδιά της. 
Πρόκειται για μια ακόμα από εκείνες τις περιπτώσεις, που πλέον δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «μεμονωμένες» και αποτελούν την προβολή της ανέχειας στην οποία καταδικάζεται η λαϊκή οικογένεια. Εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για παιδιά που πάνε σχολείο Δεκέμβρη μήνα με καλοκαιρινά παπούτσια, που τρώνε από τα συσσίτια, που προσπαθούν να χορτάσουν μοιράζοντας στα δύο ένα σάντουιτς ή ένα κουλούρι, που περνούν οκτώ ώρες στο ολοήμερο σχολείο χωρίς να έχουν μαζί τους μεσημεριανό.
Τα παραπάνω δείχνουν πώς εκφράζεται στο σχολείο η βαρβαρότητα στην οποία καταδικάζουν τη λαϊκή οικογένεια.

«Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα - ΕΑΜ». Αθήνα, Δεκέμβρης '44



Πέρασαν 67 χρόνια από κείνη τη «Ματωμένη Κυριακή» της 3ης του Δεκέμβρη 1944. 
Δεν είχαν περάσει καν δυο μήνες από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τους Γερμανούς και ο λαός της Αθήνας ματοκυλίστηκε από το νέο κατακτητή.
Δυο μέρες πριν, είχε προηγηθεί το ιταμό τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι και της ελληνικής πλουτοκρατίας για το μονομερή αφοπλισμό του ΕΛΑΣ.
Η ειρηνική διαδήλωση της Αθήνας ενάντια στα σχέδια της αντίδρασης, το συλλαλητήριο με αίτημα την ομαλότητα και την κατοχύρωση των λαϊκών ελευθεριών, μέσω άμεσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος και προετοιμασίας διενέργειας ελεύθερων εκλογών, πνίγεται στο αίμα: 24 νεκροί, 160 τραυματίες.

Η «ΕΟΚ των λαών»... επανιδρύεται!

«Αλληλεγγύη», «δημοκρατία»,
«αλλαγή κατεύθυνσης»
 και κυρίως «επανίδρυση» της ΕΕ!
Ιδού ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει
ο λαός
σύμφωνα με την «Αυγή» της
περασμένης Κυριακής...


Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Το 1981 όταν η ελληνική πλουτοκρατία υλοποιούσε τη στρατηγική της επιλογή για είσοδο της Ελλάδας στην «Αγία Οικογένεια» των Βρυξελλών, εκείνοι μιλούσαν για την «ΕΟΚ των λαών» και την«Ευρώπη των εργαζομένων»...
Το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές τότε - όπως πάντα... άλλωστε - δεν ήταν παρά «δογματικοί» και «κολλημένοι», που μιλούσαν για την «ΕΟΚ των μονοπωλίων».
*
Δεν μπορούσαν - το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές - να αντιληφθούν αυτά που αντιλαμβανόταν η... «ανανεωτική Αριστερά»: Οτι, δηλαδή, η ΕΟΚ των πολυεθνικών, η οικοδομημένη πάνω στο καθεστώς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της ανισομετρίας, αυτός ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, το υπερεθνικό όργανο του κεφαλαίου και των συμφερόντων του, θα γινόταν - όπως έλεγε η... «ανανέωση» - ένα «κοινό σπίτι για τους εργαζόμενους»!