Σελίδες

28 Οκτ 2011

Οταν το «Βήμα» διδάσκει... αντικομμουνισμό σ’ ένα Λύκειο της Τούμπας

Ενα από τα πάμπολλα κρούσματα αντικομμουνισμού - που πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό και στην εκπαίδευση - σημειώθηκε πριν λίγες μέρες σε Λύκειο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη.
Καθηγήτρια φιλόλογος μοίρασε στους μαθητές της - στα πλαίσια του γλωσσικού μαθήματος - ένα κείμενο του Γιάννη Μαρίνου, παρμένο από το «Βήμα της Κυριακής» από παλιότερη έκδοσή του της 13/11/2005, με τίτλο «Αναφορά στον Λένιν». Το κείμενο αυτό δόθηκε στους μαθητές από την καθηγήτριά τους στα πλαίσια υποτίθεται της διερεύνησης από αυτούς «της γλώσσας της εξουσίας».
Στο συγκεκριμένο κείμενό του ο Γιάννης Μαρίνος (σταθερή και διαχρονική αξία του αγοραίου αντικομμουνισμού στο χώρο της δημοσιολογίας), αφού ξεμπερδεύει στα γρήγορα με την υποτακτική του υπερσυντέλικου με την αρωγή του Μπαμπινιώτη (η συγγραφή του άρθρου έχει ως πρόσχημα γλωσσικά κίνητρα!), επιδίδεται σε ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο κατά του Λένιν επικαλούμενος κάποιες δήθεν ρήσεις του τελευταίου, που δεν υπάρχουν πουθενά!!
Ετσι ο ηγέτης και καθοδηγητής της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζεται ως καταστροφέας της γλώσσας (κι ας έδωσε η Επανάσταση των Μπολσεβίκων το δικαίωμα για πρώτη φορά σε όλους τους λαούς της Σοβιετικής Ενωσης να αναπτύξουν το δικό τους πολιτισμό και τη δική τους γλώσσα), ως στυγνός δικτάτορας που δίνει τρομοκρατικές διαταγές, ακόμα και ως υμνητής του ψεύδους!

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Πιο επιθετικά και αντιδραστικά τα μονοπώλια
Στα «ψιλά» περνούν τα σημεία των συμπερασμάτων που περιγράφουν τις επόμενες ανατροπές για το λαό
Την κλιμάκωση του πολέμου εναντίον των λαών της Ευρώπης με την επιβολή νέων βάρβαρων μέτρων και μιας μόνιμης λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης αποφάσισαν τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της προχτεσινής Συνόδου Κορυφής, συμπληρωματικά στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και την ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.
Στη βάση της ενίσχυσης της «οικονομικής διακυβέρνησης» της Ευρωζώνης και στο πλαίσιο της υιοθέτησης των μέτρων του «Συμφώνου για το Ευρώ» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών προωθούν ένα πρόγραμμα εξοντωτικών μέτρων και καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε βάρος των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν το δρόμο για την απλούστευση των διαδικασιών που θα οδηγούν στην εκδίωξη χωρών από την Ευρωζώνη.

Είναι επικίνδυνος

Το καταγράφουμε, αυτό που δήλωσε χτες στον ΦΛΑΣ ο Γ. Καρατζαφέρης: «Θα εγκατασταθούν εδώ οι ελεγκτές της τρόικας. Θα ελέγχουν τους υπουργούς και τα υπουργεία, χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες. Δεν θέλω να πάω στο χειρότερο ενδεχόμενο, που θα είναι να σκοτώσει κάποιον από αυτούς η τρομοκρατία. Αυτό είναι το χειρότερο το οποίο θα μπορούσε να συμβεί. Δεν θέλω να σκέφτομαι καθόλου αυτό το ενδεχόμενο. Αρνούμαι να σκεφτώ τις συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο. Εύχομαι και προσκυνώ τον Κύριο, να μην συμβεί κάτι τέτοιο»...
Τι ακριβώς επιδιώκει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.; Τη μια μιλά για Γουδή, την άλλη για τρομοκρατία. Πού το πάει ο θιασώτης του «γύψου»; Δε νοιάστηκε για τα κυριαρχικά δικαιώματα αφού είναι θιασώτης του κεφαλαίου το οποίο υπερασπίζεται.

Βγάζουν «λάδι» την ΕΕ

Στην ανακοίνωση της ΔΗΜ.ΑΡ. για την 28η Οκτώβρη αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου είναι και σήμερα σημαντικό γιατί συμπίπτει με μια εποχή που σε πολλές χώρες της Ευρώπης καταγράφονται ακροδεξιές και φασίζουσες αντιλήψεις, στηριγμένες στον εθνικισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Η πάλη απέναντι σε αυτές τις λογικές παραμένει και σήμερα βασικό καθήκον των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων που πιστεύουν στη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανοιχτή κοινωνία».
Ωραία στρογγυλεμένα λόγια, αλλά υποκριτικά. Δε λέει όλη την αλήθεια η ΔΗΜ.ΑΡ. γιατί δεν τη συμφέρει αυτή η αλήθεια. Δεν καταγράφονται απλώς ακροδεξιές και φασίζουσες αντιλήψεις σε χώρες της Ευρώπης. Πριμοδοτούνται απ' την ίδια την ΕΕ, την οποία το κόμμα του κ. Κουβέλη προστατεύει σαν το «άγιο δισκοπότηρο». Η ΕΕ έχει δώσει «γραμμή» να χτυπηθεί πάση θυσία ο σοσιαλισμός, αναγνωρίζοντας σ' αυτόν το αντίπαλο δέος του καπιταλισμού, τρέμοντας για την επίδρασή του στις λαϊκές συνειδήσεις.

Οργανωμένος ο λαός είναι πανίσχυρος και ικανός να νικήσει

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την 71η επέτειο της 28ης Οκτώβρη
Σε ανακοίνωση για την 71η επέτειο της 28ης Οκτώβρη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Το ΟΧΙ του λαού το 1940, που εξελίχθηκε σε παλλαϊκή και ένοπλη αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ κατά της τριπλής Κατοχής, με καθοδηγητή και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ, αποδεικνύει ότι όταν ο λαός οργανωθεί και συνειδητά παλέψει για το δίκιο του, γίνεται πανίσχυρος και ικανός να αντιμετωπίσει κάθε εχθρό του.
Το ΚΚΕ και πάλι σαλπίζει κάλεσμα λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης. Ο θανάσιμος εχθρός για το λαό είναι τα μονοπώλια, η εξουσία τους, τα κόμματα και οι οργανισμοί που τους υπηρετούν. Πατριωτισμός για τους εργαζόμενους είναι να σωθεί ο λαός, όχι τα μονοπώλια, η ΕΕ και ο ξεπερασμένος καπιταλισμός, που μόνο φτώχεια, κρίσεις, χρεοκοπία και πολέμους φέρνουν στους λαούς.

Αθλια προβοκάτσια «Εποχής»

Ο χώρος του οπορτουνισμού πάντα είναι χρήσιμος στους αστούς πρωταρχικά γιατί έχει μόνιμο αντιΚΚΕ και αρκετά συχνά αντικομμουνιστικό μέτωπο. Ακολουθεί την ύπουλη ταχτική να φαίνεται ότι δρά στο κίνημα σε όφελος του λαού αλλά να χτυπά το ΚΚΕ ως τον εχθρό του κινήματος. Ετσι η εφημερίδα «Εποχή», 23/10/2011, για την προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση στην παλλαϊκή διαδήλωση του ΠΑΜΕ, γράφει προβοκάροντας το ΚΚΕ με ταχτική που θα ζήλευαν τα αστικά επιτελεία και ο Γ. Καρατζαφέρης: «Χωρίς μετωπικές συγκρούσεις. Αυτός δεν είναι ο τρόπος του ΚΚΕ. Τουλάχιστον δεν είναι πια. Τελευταία φορά που επιχείρησε να συγκρουστεί μετωπικά με την Αστυνομία ήταν το 1999 στη διάρκεια της επίσκεψης του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Τότε η Αλέκα Παπαρήγα είχε διατυπώσει τη θεωρία της εκπαίδευσης του λαού για την περίπτωση που κατέβουν στους δρόμους τα τανκς και ο Σπύρος Χαλβατζής τη θεωρία του ανταρτοπόλεμου: υπάρχουν χίλιοι τρόποι να πάμε στο (αποκλεισμένο από την Αστυνομία) προεδρικό μέγαρο, είχε πει. Ομάδες μελών του ΚΚΕ είχαν κινηθεί με στρατιωτικούς σχηματισμούς, χρησιμοποιώντας για κάλυψη συνταξιούχους, και είχαν επιχειρήσει να διασπάσουν την παράταξη της Αστυνομίας στο Σύνταγμα με καταστροφικά αποτελέσματα... Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική σε αυτή την όντως τυχοδιωκτική πρακτική και έκτοτε το ΚΚΕ και οι "μετωπικές" του οργανώσεις φροντίζουν να αποφεύγουν τη σύγκρουση με την Αστυνομία».