Σελίδες

21 Ιουλ 2011

«Κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας...



Η διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, που ως συνήθως βαφτίζει 
«εθνικό συμφέρον», αποτελεί τη μοναδική «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης στα παζάρια που κορυφώνονται στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. 
Ταυτόχρονα επιδεικνύει την αποφασιστικότητά της να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση και να υλοποιήσει με ταχύτατους ρυθμούς την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης παραπλάνησης και εγκλωβισμού του λαού στα αδιέξοδα της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, που σκόπιμα παρουσιάζει ως κρίση χρέους, η κυβέρνηση καλλιεργεί την απατηλή εικόνα ότι τάχα δίνει μάχες για να γίνει «το χρέος βιώσιμο», πράγμα που όπως ισχυρίζεται ψευδώς «θα ελαφρύνει τα βάρη για τους πολίτες», όπως υποστήριξε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα για τη σύνοδο κορυφής.



«Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής μπορεί να μην καταλήξει πουθενά και να παραπέμψουν την απόφαση για τον Σεπτέμβρη. Μπορεί και κάπου να καταλήξει. Πάντως, να ξέρετε, αν καταλήξει κάπου σήμερα, προπαγανδιστικά θα το επενδύσουν με το ότι είναι μια «καλή λύση», είναι προτιμότερη αυτή ή χειρότερη, θα τη «ντύσουν» όπως συνήθως, «νικήσαμε» μπορεί να πουν, τα καταφέραμε κ.λπ. 
Αν δεν παρθεί σήμερα απόφαση και πάει το Σεπτέμβρη, πάλι θα βρουν κάτι να πουν.
Ποια είναι η δική μας πρόβλεψη. 
Όποια λύση κι αν δώσουν σήμερα, να ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι θα είναι αστροπελέκι, κυριολεκτικά, για τον ελληνικό λαό, θα είναι πολύ βαρύ το τίμημα, και οι συνέπειες θα είναι μακρόχρονες. 
Όποια λύση κι αν δώσουν, εμείς το λέμε καθαρά.

Πανεπιστήμιο - επιχείρηση ...



Το τι σημαίνει Πανεπιστήμιο ΑΕ ή Πανεπιστήμιο παράρτημα των μονοπωλίων, όπως αυτά που οραματίζεται και θέλει να δημιουργήσει με το νέο αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ η κυβέρνηση, δείχνει με παραστατικό τρόπο δημοσίευμα της «Ιντερνάσιοναλ Χέραντλ Τρίμπιουν» για τη μυστική συμφωνία μεταξύ της «Ντόιτσε Βανκ» με δύο από τα θεωρούμενα καλύτερα πανεπιστήμια της Γερμανίας. 
Οι όροι του συμβολαίου που δημοσιοποιήθηκαν αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός ελέγχει απόλυτα και ιδιοποιείται την παραγόμενη γνώση και έρευνα από τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα. 

Η απαξίωση των αστικών θεσμών...και η ανυπακοή...



Εκραζε χτες το συγκρότημα Αλαφούζου για μια ακόμα φορά περί νομιμότητας και θεσμών. 
Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών ενάντια στο σχέδιο του νόμου - πλαισίου και ιδιαίτερα στο σημείο της απόφασης που λέει ότι ακόμα κι αν ψηφιστεί ο νόμος δεν θα τον εφαρμόσει. 
Για το κύριο άρθρο της «Καθημερινής» η απόφαση της Συγκλήτου είναι «ανεξήγητη», όπως ανεξήγητη είναι εξάλλου και κάθε είδους κινητοποίηση και κάθε μορφή αντίστασης στη βάρβαρη επίθεση που δέχεται ο λαός και τα δικαιώματά του.

Απαντοχή κι ελπίδα η πάλη με το ΚΚΕ.



Ο καυγάς τους είναι ποιος θα φάει ποιον. Ας φαγωθούν.
Η εργατική τάξη όχι μόνο δεν πρέπει να πληρώσει τη ζημιά, αλλά πρέπει να κάνει κι ό,τι περνά απ' το χέρι της για να 'ναι ο νεκροθάφτης αυτού του συστήματος.
Το θράσος των παρασίτων δεν έχει όριο. Το ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα μας παράγεται από τον ορυκτό και τον υδάτινο πλούτο της χώρας με την αποφασιστική συμβολή της εργατικής δύναμης που κινεί τις μηχανές. 
Οι καπιταλιστές στους οποίους χαρίστηκε το προνόμιο να εμπορεύονται το με κοινωνικούς όρους παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα απειλούν τώρα να αποκλείσουν από την παροχή ρεύματος όσους στην κορύφωση της κρίσης καταδικάστηκαν να μην έχουν να πληρώσουν ούτε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού.
Κοντά στα παράσιτα και τα αρπαχτικά. Εταιρείες που ψάχνουν ευκαιρίες σε χώρες που είναι σε κρίση. Αυτές είναι οι περίφημες αμερικάνικες επενδύσεις που προβάλλει η «Καθημερινή». Και ζητάνε, λέει και αντάλλαγμα για να μας κάνουν τη χάρη.

Κριτική προσέγγιση στο κείμενο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (μέρος 2ο) .



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : γλόμπινγκ
ΕΔΩ ΤΟ (μέρος 1ο).
Στο β' μέρος του κειμένου παρατίθενται οι θέσεις για την καπιταλιστική κρίση, την Ελλάδα και την ΕΕ. 
Στην παράγραφο 11 διαβάζουμε: 
Ο διαρκής φόβος για την κρίση χρέους,η υπερχρέωση όχι μόνο περιφερειακών σχηματισμών, αλλά και σχηματισμών του ιμπεριαλιστικού κέντρου, η έκρηξη της ανεργίας, η διαρκής αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία αποτελούν εκφράσεις της οικονομικής κρίσης”Η λογοκοπία αυτή “φόβος για την κρίση χρέους”, “σχηματισμοί του ιμπεριαλιστικού κέντρου” , “εκφράσεις της οικονομικής κρίσης” σε ένα κεφάλαιο υπό τον τίτλο “καπιταλιστική κρίση κλπ”, δείχνει μια σύνθεση ψευδο-λενινιστικής και σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης. Όταν έχεις ξεκάθαρο ότι πρόκειται περί καπιταλιστικής κρίσης με όλα τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν, δεν μεταπηδάς σε όρους αστικής οικονομίας περί “κρίσης χρέους” ή “οικονομικής κρίσης”. 

"Αναδιαρθρωθείτε", μας έλεγαν...



ΑΠΟ : Cogito ergo sum
Ο τίτλος του σημερινού σημειώματος πρέπει να φέρνει στο μυαλό των φίλων του Αστερίξ την γνωστή εικόνα των ρωμαίων, ξαπλωμένων στο χώμα και σακατεμένων από τις φάπες των γαλατών, να μονολογούν "καταταχτείτε, μας έλεγαν... ανακαταταχτείτε μας έλεγαν...". Δεν ξέρω γιατί αλλά κάθε φορά που αναλογίζομαι το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, μας βλέπω στην θέση των ρωμαίων να μονολογούμε κατά τον ίδιο τρόπο "αναδιαρθρωθείτε, μας έλεγαν..."

Επικουρώντας το σύστημα...



Μετά τη ΔΗΜ.ΑΡ., τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τον ΛΑ.Ο.Σ. και οι «Οικολόγοι- Πράσινοι» ζήτησαν χτες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, «ευρωπαϊκή λύση» στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. 
Σκιαγραφώντας περίπου τη «λύση» αυτή, ο βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Manuel Sarazzin ανέφερε: «Οι Γερμανοί Πράσινοι, είμαστε ένα κόμμα που βλέπει τα πράγματα μέσα από ευρωπαϊκή οπτική και το οποίο θεωρεί ότι η ελληνική κρίση, μας αφορά όλους στην ευρωζώνη και την ΕΕ, μια και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Η κρίση και το χρέος...




Οι δραματικοί τόνοι κυβέρνησης και αστικών επιτελείων μπροστά στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης για τη διαχείριση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, με δεδομένη την ίδια πραγματικότητα που διαμορφώνεται για την καπιταλιστική οικονομία της Ιταλίας και της Γαλλίας, ενώ ήδη στην ίδια κατάσταση βρίσκονται Πορτογαλία και Ιρλανδία αποκαλύπτει την ένταση και το βάθεμα της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού στην Ευρωζώνη.
Ολα τα αστικά κόμματα και επιτελεία προβάλλουν διαφορετικές μορφές διαχείρισης του χρέους ως τις πιο κατάλληλες που θα διασώσουν δήθεν τις καπιταλιστικές οικονομίες από τη «χρεοκοπία».
Τα ίδια συζητιούνται και στους κόλπους της Ευρωζώνης με κάθε μια από τις κυβερνήσεις των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών να έχουν διαφορετική λύση.

Το«Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς» στυλοβάτης της ΕΕ...



Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα το «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ) παρεμβαίνει στην κατεύθυνση στήριξης της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας, από την οποία άλλωστε «σιτίζεται». 
Η διακήρυξη που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα συνιστά μνημείο, όχι τόσο των ψευδαισθήσεων που καλλιεργεί, όσο της πολιτικής χρεοκοπίας του ευρωοπορτουνισμού και είναι κυριολεκτικά για γέλια και για κλάματα.
Το ΚΕΑ επικρίνει «το παρόν μοντέλο δομής της ΕΕ, όπου θεσμοί και πολιτικές στρεβλώνονται εξαιτίας της υπεροχής των συμφερόντων των κυρίαρχων τάξεων». Αποκρύπτει από τους λαούς ότι η δομή της ΕΕ ανταποκρίνεται πλήρως στο ρόλο και τη φύση της, ως του θεματοφύλακα των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων.