Σελίδες

13 Ιουλ 2011

Από πλατεία «παραλία»...


Συνεχίζουν να προβληματίζονται στις «λαϊκές συνελεύσεις» στο Σύνταγμα για το πώς θα πετύχουν «μαζικοποίηση της πλατείας». 
Κατατίθενται προτάσεις όπως: «Ο καθένας να πει σε ένα φίλο του να έρχεται στην πλατεία για 7 μέρες», «Να γίνονται στην πλατεία πάρτι που να "ανταγωνίζονται" το Γκάζι και του Ψυρρή», 
«Από πλατεία Συντάγματος, να την κάνουμε "παραλία Συντάγματος". Να καλέσουμε όλους όσοι δεν θα πάνε διακοπές, να το διαμορφώσουμε σαν παραλία, μια μικρή πισίνα για τα παιδιά και ίσως μια μεγάλη, να φέρουμε ξαπλώστρες, να έχουμε μάνικες».

Καπιταλιστικές κυβερνήσεις, τράπεζες και άλλες μερίδες του κεφαλαίου έχουν βγάλει τα μαχαίρια, καθώς προχωράει η ελεγχόμενη χρεοκοπία.


Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις γύρω από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία και τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη ζημιά, με το Γιούρογκρουπ να μεταθέτει για το Σεπτέμβρη, πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, την απόφαση για νέο δάνειο προς την Ελλάδα. 
Την ίδια στιγμή εντείνονται οι φόβοι για όξυνση της κρίσης και στην Ιταλία, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με θέμα την κρίση στην ευρωζώνη.

Πολιτικό έγκλημα!


Στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας προωθούνται επιλογές ακραίου αντιδραστικού και αντιλαϊκού χαρακτήρα. 
Οι ιδιωτικοποιήσεις, όλοι το θυμόμαστε, ξεκίνησαν μετά από μία πολυετή, καλοσχεδιασμένη, αλλά καθόλα βρώμικη προπαγάνδα, ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί προκαλούν τεράστια ελλείμματα στη χώρα. Και τι έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; 
Προσέφεραν σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους πλειοψηφικά και μειοψηφικά πακέτα μετοχών, από μια σειρά τράπεζες (Εμπορική, Ιονική, Πειραιώς, Κρήτης, αλλά και την Εθνική), αλλά και επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας (ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, Τσιμέντα Χαλκίδας, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Σύρου και Ελευσίνας, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κ.λπ.). 

«Αντίφαση» και φιλολαϊκή διέξοδος...



«Λύσαμε την αντίφαση για τη συμμετοχή των ιδιωτών και την επιλεκτική χρεοκοπία... Πλέον η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας δεν αποκλείεται». 
Η δήλωση αυτή του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γέγκερ συνοψίζει με τον πιο παραστατικό τρόπο την ουσία της προχτεσινοβραδινής απόφασης του Γιούρογκρουπ. 
Σε αντίθεση με το κλίμα ανακούφισης και ευφορίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, η πραγματικότητα είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών του Γιούρογκουπ έδωσαν το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή των ιδιωτών, δηλαδή των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα λεγόμενα προγράμματα στήριξης, πράγμα που σημαίνει απλά ότι «κλειδώνουν» τη χρεοκοπία τους, αφού η συμμετοχή τους, που την επιδίωκαν κυρίως η Γερμανία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης για να μοιραστούν τάχα το «κόστος διάσωσης» των υπερχρεωμένων κρατών - μελών, 

Κοροϊδεύει το λαό με κηρύγματα για «ηθικό» καπιταλισμό...


Σ' ένα αντιεπιστημονικό παραλήρημα που κρύβει τον πραγματικό χαρακτήρα και τα αίτια της κρίσης, αναλώθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας ταυτόχρονα να συσκοτίσει τους πολιτικά υπεύθυνους για τη βαρβαρότητα που βιώνει ο λαός.
Επιμένοντας στο ιδεολόγημα περί «κρίσης χρέους» και όχι κρίσης του καπιταλισμού, ο Γ. Παπανδρέου την απέδωσε στους «διαφορετικούς όρους δανεισμού σε μια ζώνη κοινού νομίσματος»και σε «έλλειψη συστηματικών ελέγχων, διαφορετικό επίπεδο ανταγωνιστικότητας αλλά και υποδομών», στο πλαίσιο μιας «παγκόσμιας οικονομίας και αγορών που μας αντιμετωπίζουν με φόβο ή και κερδοσκοπικές διαθέσεις, με οίκους αξιολόγησης που ξεπερνούν τις δικαιοδοσίες και την ισχύ των εθνικών μας κοινοβουλίων».

«Ανεύρετη λύση»...... της σοσιαλδημοκρατίας.


«Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη καθημερινά επιδεινώνεται (...) Εκπληκτικό δεν είναι το γεγονός αυτό καθαυτό, όσο η εμμονή των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της ΕΕ να αναζητούν στην ευρωπαϊκή κρίση δημόσιου χρέους μια "ανεύρετη λύση" που δεν θα αμφισβητεί τον κυριαρχικό ρόλο των χρηματαγορών.
Οι χρηματαγορές, όταν αφήνονται να λειτουργήσουν ως ο αξιολογητής και ρυθμιστής κάθε οικονομικής δραστηριότητας, όπως συμβαίνει σήμερα, αναγνωρίζουν ένα μόνο δικαίωμα, αυτό του κεφαλαίου, κατεδαφίζοντας κάθε κοινωνική κατάκτηση και προστασία. Πριμοδοτούν τα "Μνημόνια", δηλαδή τις γνωστές πολιτικές αντιδραστικής αναδιανομής πλούτου και εξουσίας υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, ξεπουλήματος κάθε δημόσιου αγαθού στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Βαθαίνουν όμως παράλληλα την ύφεση και την κρίση χρέους, φέρνουν την Ευρωζώνη στο χείλος της διάλυσης».
Τα παραπάνω δήλωσε χτες ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ 
Γ. Μηλιός. 
Φαίνεται πως η ηγεσία του ΣΥΝ βρήκε στις «χρηματαγορές» τον ιδανικό αποδιοπομπαίο τράγο. 

Διακοπές: Απιαστο όνειρο.

Μνημόνιο εξετελέσθη: Και γδαρμένοι
και «επιλεκτικώς» χρεοκοπημένοι!

Κάθε απεργία, κάθε κινητοποίηση, κάθε λαϊκή διαμαρτυρία, έχει να αντιμετωπίσει τη γνώριμη, πλέον, σπέκουλα:
«Πλήττεται ο τουρισμός»!
*
Αυτοί, βέβαια, που κατηγορούν τους απεργούς ως «σαμποτέρ» (!) του τουρισμού, στην πραγματικότητα αγωνιούν μη θιγούν τα κέρδη τους.
Σε ένα σύστημα, όπου βασιλεύει η ιδιοποίηση των μέσων παραγωγής, είναι προφανές ότι τα μονοπώλια έχουν καπαρώσει ως «ιδιοκτησία» τους (!) ακόμα και τον ήλιο και τη θάλασσα!

Αντικαπιταλισμός στα λόγια...


Ο ένας απ' τη δεύτερη σελίδα του «Πριν» αναφωνεί: «Ωρα τόλμης για την αριστερά», την οποία καλεί να δώσει «πολιτική γραμμή για εξέγερση του λαού και ανατροπή της νέας τυραννίας κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ». 
Ο επόμενος, μερικές σελίδες παρακάτω, αναφωνεί: «Εμφύλιος την ώρα της μάχης», αναφερόμενος στο ΚΚΕ και στον ΣΥΝ, επισημαίνοντας ότι «η δράση των προβοκατόρων και των κατασταλτικών μηχανισμών διχάζει αντί να ενώνει την αριστερά». 

«Επιλεκτική χρεοκοπία». Η κρίση είναι βαθύτερη από όσο λένε...



Η είδηση λέει ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έκανε δραματική έκκληση στην ΕΕ για νέες ρυθμίσεις για το χρέος, λίγες ημέρες μετά το μεσοπρόθεσμο και το δάνειο του ΔΝΤ! Έτσι, θα γίνει έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 15/7/2011. Φαίνεται πως τίποτα δεν βγαίνει από τα απανωτά μέτρα που λαμβάνονται με τόσο βαθιά κρίση.


Θεωρητικά η μείωση του ελληνικού χρέους -ακόμη και μέσω της «επιλεκτικής χρεοκοπίας»- φαίνεται ότι βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της EE,

Να σπάσουμε το φαύλο κύκλο...


Το «μεσοπρόθεσμο» και ο εφαρμοστικός που το συνοδεύει, οδηγούν πιο βαθιά στη φτώχεια εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, που το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες να αντεπεξέλθουν ακόμα και στα αυτονόητα για τη συντήρησή τους.
Τα μέτρα που μειώνουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης, με πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, με το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, συνοδεύονται με αφαίμαξη μέσω της αύξησης στην άμεση και έμμεση φορολογία, που έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές προϊόντων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης και επιβάλλει φορολογικά χαράτσια, είναι μερικά μόνο απ' όσα μετατρέπουν σε κόλαση τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, στο όνομα του να μειωθεί δήθεν το χρέος.

Το χρέος ή η κρίση;


Το πρόβλημα της κοινωνίας, λένε οι κομμουνιστές, είναι η οικονομική καπιταλιστική κρίση και όχι το δημόσιο χρέος, που οι κυβερνώντες το παρουσιάζουν ως τον μπαμπούλα στο όνομα του οποίου παίρνονται τα αντιλαϊκά μέτρα.
Η αλήθεια, όμως, είναι εντελώς διαφορετική και αυτό αποδεικνύεται ακόμα και με τους αριθμούς. 
Τι λένε αυτοί;
Πρώτον, τα 330 δισ. ευρώ χρέους της Ελλάδας, είναι σταγόνα στον ωκεανό των 42,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι το παγκόσμιο κρατικό χρέος.