Σελίδες

20 Μαΐ 2011

Εκτίμηση για τις μεγάλες διαδηλώσεις στην Ισπανία...



Τις τελευταίες μέρες στην Ισπανία γίνονται μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στον εκεί δικομματισμό, την ανεργία, την φτώχεια, την διαφθορά και τις επιπτώσεις της κρίσης. Οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές και είναι ένδειξη μιας γενικής κινηματικής ανόδου στην Ευρώπη κατά την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι απολύτως βέβαιο ότι, όσο περισσότερο πλήττονται οι λαοί της Ευρώπης από τις άγριες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις της ΕΕ και των κατα τόπους κυβερνήσεων, τέτοιου είδους κινητοποιήσεις και ξεσηκώματα θα πληθαίνουν.

«…η ύπαρξη της αστικής τάξης δεν συμβιβάζεται άλλο με την κοινωνία»*.

« Η κοινωνία δεν μπορεί πια να ζήσει κάτω από την κυριαρχία της αστικής τάξης, δηλαδή η ύπαρξη της αστικής τάξης δεν συμβιβάζεται άλλο με την κοινωνία…»
Η κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, κάνει “αισθητό” το ότι η κρίση αυτή είναι παγκόσμια. 
Γι' αυτό χτυπάει όλα τα ιμπεριαλιστικά κράτη, κατά κύματα και με αυξομειούμενες εντάσεις. 
Το κοινό παραμύθι των κέντρων της καπιταλιστικής προπαγάνδας, για τους λαούς της ΕΕ, που «αφηγείται» και η ελληνική κυβέρνηση στον ελληνικό λαό, ότι δηλαδή, τα μέτρα στην Ελλάδα ήταν αναγκαία εξαιτίας και της «αλόγιστης σπατάλης», ότι και καλά, ζήσαμε ως λαός «πάνω από τις δυνατότητές μας», 
με συνέπεια την διόγκωση του δημόσιου χρέους, δεν το χάφτουν πια ούτε μικρά παιδιά. 
   Η γενίκευση το έφθειρε.

Ζητούν «υπευθυνότητα» στα βάρβαρα μέτρα...

Ο Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ δήλωσε ότι «δε θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο» 
και ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «μπορεί να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο». 
Συμπέρασμα: Είναι βέβαιο ότι θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο...
Οχι φυσικά γιατί θεωρούμε ότι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας είναι πάντα αληθείς, έχουν φερεγγυότητα και αξιοπιστία. 
Είναι μάλλον απίθανο να πιστεύει έστω ένας Ελληνας ότι ισχύει κάτι τέτοιο.
Απλά, όταν δύο υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν αντιφατικές δηλώσεις, σημαίνει απλούστατα ότι ετοιμάζεται κάποιο ...«μεγάλο κόλπο» και προσπαθούν να βρουν τον καλύτερο τρόπο να το παρουσιάσουν.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο τυχοδιωκτισμού και αντιφάσεων...



Αποκηρύσσει τη «χρεολογία» που ο ίδιος αναπαράγει (!) και κουνάει το δάχτυλο στο ΚΚΕ.
Στην «κακιά στιγμή» και στη λάθος διαχείριση του καπιταλισμού χρεώνει 
ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την κρίση - κατ' αυτόν «κρίση χρέους» - και τις συνέπειές της στο λαό, αφού, όπως ισχυρίστηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας (ρ/σ «Κόκκινο»), 
«ατυχήσαμε να έχουμε πολιτικές ηγεσίες που μετέτρεψαν μια διαχειρίσιμη κρίση χρέους σε οικονομική τραγωδία εθνικών διαστάσεων»!

Μνημόνια (1), (2), (3), ... (1013),......



Αν όλα αυτά, δηλαδή το κόψιμο μισθών και συντάξεων, 
η κατάργηση των δώρων, 
ο διπλασιασμός της ανεργίας και του πληθωρισμού, η αύξηση του χρέους, η διόγκωση των ελλειμμάτων, η καταστροφή των μικρομάγαζων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η καταβύθιση του βασικού μισθού στα 500 ευρώ, ο εκβαρβαρισμός των εργασιακών σχέσεων, η γιγάντωση της ύφεσης και της οικονομικής ασφυξίας, το ξεχαρβάλωμα νοσοκομείων, σχολείων και Πανεπιστημίων, 

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ...



Μέσω των μετατάξεων θα γίνουν - αρχικά - οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα, 
επιβεβαίωσε χτες για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, προσθέτοντας ένα ακόμη... «κριτήριο» για την έγκριση των μετατάξεων από το ΑΣΕΠ, αυτό του πειθαρχικού παραπτώματος. 
Η αναγγελία έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή. 
Υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις για τη δραστική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου καλώντας τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε αυτή την πολιτική.

Συναγερμός για γενικευμένη αντιλαϊκή συστράτευση



Νέα σφοδρά μέτρα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, που την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να εγκριθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα, μπροστά στην κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στο λαό και με δεδομένη τη στρατηγική τους συμφωνία, εντείνονται οι διεργασίες ανάμεσα στα κόμματα της πλουτοκρατίας, με στόχο τη διαμόρφωση «πλατφόρμας συναίνεσης» για την εφαρμογή του σκληρού προγράμματος προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Το τελικό σχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξετάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών 
Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο

Με αισιοδοξία και δύναμη...



Χιλιάδες νέοι και νέες επέλεξαν στις προχτεσινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο, τα ψηφοδέλτια που στήριξε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και η ΚΝΕ. 
Αυτό από μόνο του είναι μήνυμα αισιοδοξίας. 
Γιατί, πίσω από αυτές τις χιλιάδες ψήφους, υπάρχει η κοπιαστική καθημερινή δουλειά των δυνάμεων του ΜΑΣ μέσα στις σχολές. 
Γιατί φέτος, πιο ανοιχτά και πιο αποφασιστικά από κάθε άλλη φορά, το ΜΑΣ έθεσε επί τάπητος το θέμα της ίδιας της οργάνωσης του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, την ανάγκη οι ίδιοι οι φοιτητές να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση, όχι μόνο των εκλογών, αλλά των ίδιων των συλλόγων και της λειτουργίας τους. 

Τους ζορίζουν οι αντιφάσεις του συστήματος...




Φαίνεται ότι το αστικό πολιτικό σύστημα ζορίζεται. 
Αυτό αποδεικνύει η επιμονή εδώ και αρκετό καιρό των αστικών ΜΜΕ, άλλων επιτελείων, εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και των μεγαλοεπιχειρηματιών για «συναίνεση» των δύο αστικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. 
Η κυβέρνηση, με δηλώσεις στελεχών της και του κυβερνητικού εκπροσώπου, αναζητά την ανοιχτή πλέον στήριξη της ΝΔ για την εφαρμογή του νέου, ακόμη πιο βάρβαρου αντιλαϊκού προγράμματος αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων, του λεγόμενου «μεσοπρόθεσμου» και όποιων συμπληρωματικών χρειάζονται για να κάνουν ακόμη πιο φτηνή την εργατική δύναμη. 

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ Οχι στο «κίνημα» που μπαίνει εμπόδιο στην ταξική πάλη


Με αφορμή τις πρόσφατες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που γίνονται από την Κυριακή 15 Μάη σε πλατείες πόλεων της Ισπανίας με συνθήματα ενάντια στη «διαφθορά των πολιτικών, την οικονομική κρίση, τους τραπεζίτες, την ανεργία», από το λεγόμενο κίνημα «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα», που συντονίζεται μέσω διαδικτύου, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας εξέδωσε χτες ανακοίνωση αναλύοντας την κατάσταση. 
Σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι το «κίνημα» αυτό «επιτίθεται στη διεύρυνση της ταξικής πάλης, πρόκειται για ένα διαταξικό μόρφωμα με ξεκάθαρο μικροαστικό χαρακτήρα», και προσθέτει:

Τεκμήριο αληθείας...


Τo 1981 η τάξη που κατέχει την εξουσία ισχυριζόταν διά των κομμάτων της ότι η είσοδος της Ελλάδας στην ΕΟΚ θα ήταν ένας «παράδεισος» όπου οι Ελληνες θα έτρωγαν «με χρυσά κουτάλια».
*
Το ΚΚΕ τόνιζε τότε ότι η είσοδος της Ελλάδας στην ΕΟΚ ισοδυναμούσε για τον λαό με είσοδο στο «λάκκο των λεόντων». Οτι ο μόνος κερδισμένος από αυτή την υπόθεση θα ήταν η άρχουσα τάξη εις βάρος του λαού, ο οποίος θα υφίστατο όλες τις συνέπειες της ανισόμετρης ανάπτυξης στο πλαίσιο του καπιταλισμού.
*
Το ποιος έλεγε την αλήθεια και ποιος έλεγε το ψέμα έχει αποδειχτεί περίτρανα. Δεν χρειάζεται καν η μαρτυρία του Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι όλη η προηγούμενη τριακονταετής προπαγάνδα ήταν μια απάτη, προσθέτοντας μάλιστα κάτι ακόμα βαρύτερο: