Σελίδες

15 Μαΐ 2011

Ρεαλιστική διέξοδος, από τη σκοπιά του λαού...



Τα αδιέξοδα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος αναδεικνύονται όλο και πιο έντονα από την προσπάθεια των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων να διαχειριστούν την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων. 
Οι αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις εντός και εκτός ΕΕ, για τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης δράσης του κεφαλαίου, αλλά και οι αντεγκλήσεις για τον τρόπο και το χρόνο της ελεγχόμενης απαξίωσης κεφαλαίου και τον επιμερισμό της ζημιάς μεταξύ των διαφόρων μερίδων των μονοπωλίων, αποτελούν αντανάκλαση των ασίγαστων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, η απαξίωση της εργατικής δύναμης και μέρους του κεφαλαίου είναι μονόδρομος για την πλουτοκρατία και νομοτέλεια στην κρίση. Εκεί στοχεύουν όλα τα μέτρα που μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης, όπως η κατάργηση εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η γενίκευση της προσωρινής απασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων, η αύξηση της ανεργίας κ.λπ.

Πλούσια τα ελέη...

1. Γέμισαν οι δρόμοι της Αθήνας από διαφημιστικά τοκογλύφων. 
Από τη στιγμή που η τοκογλυφία υψώθηκε ως θρίαμβος πάνω από τα κεφάλια μας, οι χύμα εκπρόσωποί της κυκλοφορούν ελεύθερα, μας χαιρετούν και δεν θ' αργήσουν να μας συναναστρέφονται. Από δω και στο εξής, ο καθείς με τον τοκογλύφο του ή καλύτερα: δείξε μου τον τοκογλύφο σου να σου πω ποιος είσαι. 
Ο γνωστός για τη ρηχότητά του πρωθυπουργός διαδίδει πως όλα παίζονται, ελπίζοντας να σταματήσουμε ν' αντιμετωπίζουμε μετά βδελυγμίας τους τοκογλύφους. Γιατί όχι; 
Καταρχάς, είναι αξιέπαινοι για την αφοσίωσή τους στο κέρδος, και είναι πιο διακριτικοί από τις τράπεζες, που μονίμως σε γυρεύουν, ενώ εδώ πας εσύ γυρεύοντας. Επίσης, ο τοκογλύφος «προστατεύει» τα εν οίκω, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που διασύρει τα εν δήμω διεθνώς. 

Ανιστόρητοι και αντιδραστικοί...



Μια ερωτηματική ατάκα του συρμού συνηθίζεται από τους απολογητές του καπιταλιστικού καθεστώτος όταν τους υποδεικνύεται ο σοσιαλιστικός τρόπος οργάνωσης και ανάπτυξης: «Ξέρετε να υπάρχει πουθενά το σύστημα που προτείνετε;». 
Θα μπορούσε να τους υποδειχτεί η εβδομηκονταετής πορεία σοσιαλιστικής οικοδόμησης κι ανάπτυξης της ΕΣΣΔ παρά τους πολέμους, τους αποκλεισμούς, την τσαρική καθυστέρηση και τα εγκληματικά λάθη στρεβλώσεων που επέτρεψαν την ανατροπή της. 

Παγίδα τα περί λογιστικού ελέγχου του χρέους...



Σε συντριπτική ήττα και αποδοχή του εξωτερικού χρέους της πλουτοκρατίας, οδηγεί τα λαϊκά στρώματα ο ευρύτερος χώρος του οπορτουνισμού, μέσω της παγίδας που στήνει για τη δήθεν σύσταση «Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους». 
Πίσω από την εχθρική για το λαό, λογική του «παράνομου» και «νόμιμου» χρέους, που, για ακόμη μία φορά, εξέθεσε ο παραπάνω χώρος στο Αμφιθέατρο της Νομικής το περασμένο Σαββατοκύριακο, κρύβεται η προσπάθεια ουσιαστικής αποδοχής των εξωτερικών δανείων που λάμβανε το αστικό κράτος για την ανάπτυξη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου τις προηγούμενες δεκαετίες. 

Επιχειρηματικός οργασμός στην αγορά ακινήτων...


Με σκούρο χρώμα είναι το 46% των ιδιωτικών περιουσιών 
της περιοχής Κεραμεικού - Μεταξουργείου, που αποτελείται 
από κενά οικόπεδα ή υποβαθμισμένα κτίρια.
 Ολόκληρα τετράγωνα που τα ορέγονται 
μεγάλα συμφέροντα


Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επιχειρηματικό αλισβερίσι που αφορά κυρίως τη γη. 
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ έχει δημοσιεύσει το τελευταίο διάστημα σειρά δημοσιευμάτων για τους σχεδιασμούς αυτούς. 
Αυτό που προκύπτει είναι μια οργανωμένη μεθόδευση, στην οποία εμπλέκονται επιχειρηματίες που αγοράζουν γη σε πολύ χαμηλές τιμές, με δεδομένη την υποβάθμιση της περιοχής, αλλά και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που με σχέδια αναπλάσεων που έχουν στα σκαριά θα προκαλέσουν εκτόξευση της αξίας της γης.
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

Η έξαρση της εγκληματικότητας και οι πραγματικές αιτίες.
κρηκτική είναι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας και την ευρύτερη περιοχή. Ελληνες και μετανάστες εργάτες, λαϊκές οικογένειες, μικροί επαγγελματίες, είναι στο έλεος διαφόρων κυκλωμάτων. 
Με αφορμή τη δολοφονία του 44χρονου που πήγαινε να πάρει το αυτοκίνητό του, για να πάει τη γυναίκα του στο μαιευτήριο για να γεννήσει, τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι μηχανισμοί τους, μαζί με τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προέβαλλαν ως κύρια αιτία, τους μετανάστες. 
Εμφανίστηκαν διαρροές που έκαναν λόγο για δολοφονία από «κάποιους μελαψούς», χωρίς ωστόσο να προκύπτει μέχρι τώρα επίσημα κάτι τέτοιο. 
Μετά από αυτό το άγριο έγκλημα, σημειώθηκε η δολοφονία του 21χρονου μετανάστη και την επόμενη μέρα, το άγριο πογκρόμ ακροδεξιών συμμοριών με θύματα εκατοντάδες μετανάστες και Ελληνες.

Το ντουλάπι του Θεού



Το ντουλάπι του Θεού δεν είναι το κουτί της Πανδώρας. Ετσι όπως το 'φτιαξα εγώ στο φτωχό μυαλό μου, δεν περικλείει το σύμπαν. Είναι στην κουζίνα του τωρινού κόσμου, το ντουλάπι με τα εργαλεία για μαγείρεμα και τα λάδια, τις ζάχαρες, τ' αλάτι, τ' αλεύρι, το γάλα, τ' αυγά... Εχει μαχαίρια, και κουτάλες, και σουρωτήρια, και μεγάλες τσανάκες, και μπρικάκια του καφέ. Το ντουλάπι του Θεού είναι πείρα συλλογική, και γνώση, και πολλή αγάπη για να τρώνε και να σκέφτονται κι εντέλει να ζούνε ελεύθερα οι άνθρωποι.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Η κατρακύλα συνεχίζεται...



Βύθιση 73,1% το Γενάρη.
Σε διαδικασία βύθισης συνεχίζουν και για το 2011 όλοι οι δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας, εξέλιξη που θα αποτυπωθεί και στην παραπέρα πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ σε συνέχεια της κατρακύλας 6,2% στο δ' τρίμηνο του 2010 και με 4,5% σε ετήσια βάση.
Η οικοδομική δραστηριότητα (όγκος υπό ανέγερση νέων κτιρίων) για το μήνα Γενάρη του 2011 συρρικνώθηκε 
σε ποσοστό 73,1%.