Σελίδες

5 Μαΐ 2011

Ο αληθινός φασισμός

ΜΙΧΑΗΛ ΡΟΜ
Τα μάτια των αποστεωμένων ανθρώπινων πορτρέτων που απεικονίζονται στις φωτογραφίες των αρχείων των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου κοιτούν τους ζωντανούς επίμονα και διαπεραστικά. Τους ζωντανούς που συνεχίζουν να μη διδάσκονται από το παρελθόν και έτσι ο φόβος να το ξαναζήσουν, μέρα με την μέρα, αυξάνει. Γιατί «ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον... οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν... πάλι θε ν' απλώσει σα χολέρα πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου και δίπλα σου θα φθάσει κάποια μέρα αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου». Η δημοφιλέστερη των αντιπολεμικών ταινιών - τρομαχτικά επίκαιρη σήμερα που επιχειρείται να «δεθεί όλη η χώρα με αμοιβαία ευθύνη» όπως στους καιρούς που αναφέρεται το φιλμ - κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους ανθρώπους που θεωρούν δικαίωμα και καθήκον τους να σκέφτονται και να εκλογικεύουν.

Υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας

Στις 9 Μάη του 1945 η κόκκινη σημαία 
της Σοβιετικής Ενωσης υψωνόταν στο 
Ράιχσταγκ, στο κτίριο του Κοινοβουλίου της Γερμανίας. 
Σήμανε το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, 
τη συντριβή του φασισμού.
Το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ έχει απευθύνει κάλεσμα προς τους εκπαιδευτικούς για το γιορτασμό των 66 χρόνων από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Δεν πρόκειται για ένα τυπικό επετειακό κάλεσμα, αλλά για ένα προσκλητήριο στον αγώνα ενάντια στην πλαστογράφηση της Ιστορίας, ενάντια στους μηχανισμούς, που προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να επιβάλουν ως ιστορική αλήθεια ό,τι εξυπηρετεί, την κάθε χρονική στιγμή, τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. Οπως επιδιώκουν να «μετατρέψουν» την 9η Μάη από Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών σε «Μέρα της Ευρώπης» (δηλαδή της ΕΕ), έτσι προσπαθούν να κόψουν και να ράψουν κάθε ιστορικό γεγονός, κάθε ιστορική περίοδο, που υπενθυμίζει πως ο κόσμος, τελικά, πηγαίνει μπροστά.
Είναι, αλήθεια, «τυχαίο» πως το σχολείο που διδάσκει ως «φυσιολογική» κατάσταση τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, που βάζει μαθηματικά προβλήματα με παραδείγματα τις απολύσεις και τα κέρδη των εργοδοτών, παράλληλα, μαθαίνει στα παιδιά πως ο κομμουνισμός και ο φασισμός είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος;

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ: Καλλιτέχνης - παράδειγμα ήθους και ανθρωπιάς.



«Οι περασμένες μέρες πίσω μένουν, μια θλιβερή γραμμή κεριών σβησμένων... 
τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει, τι γρήγορα που τα σβηστά κεριά πληθαίνουν»...
Τούτη η άνοιξη «πήρε» πολλούς άξιους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού. Χτες η γη έκλεισε στην αγκαλιά της τον πιο γλυκό, τον πιο καλό άνθρωπο, τα πιο ευαίσθητα μάτια του ελληνικού σινεμά, τον Θανάση Βέγγο. 
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε, χτες το μεσημέρι, στο ναό της Αγ. Μαρίνας στο Θησείο, όπου έπεσαν οι «τίτλοι τέλους» γι' αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο.
Τον μεγάλο ηθοποιό, του οποίου ο θάνατος βύθισε στη θλίψη όλη την Ελλάδα, αποχαιρέτησαν πλήθος κόσμου και επωνύμων. 
Στην κηδεία του, από μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, που σημείωσε: «Αποχαιρετάμε έναν λαμπρό ηθοποιό. 

Σχολεία «τρίτης ταχύτητας» για τη διαμόρφωση μιας μορφωτικής ελίτ

Τη στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί το «νέο σχολείο» της αγοράς και της αμάθειας, επανιδρύει τα πάλαι ποτέ Πρότυπα Σχολεία. Σ' αυτά θα φοιτά η μελλοντική μορφωτική ελίτ, που θα μορφώνεται επίμονα και ταξικά, αποκομμένη από την εργατική τάξη και την υπόλοιπη κοινωνία. Οι στόχοι είναι ευνόητοι και δένουν αρμονικά με όλες τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που έχουν γίνει και που θα γίνουν στο μέλλον.
Το σχετικό σχέδιο νόμου αναφέρει ρητά ήδη στην πρώτη του παράγραφο, ότι τα νέα Πρότυπα - Πειραματικά Σχολεία (Π.Π.Σ.) έχουν σκοπό την «υποστήριξη του στόχου της αριστείας».

Ενας χρόνος από τις δολοφονίες στη ΜΑΡΦΙΝ και την προβοκάτσια στο Σύνταγμα.



Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τις 5 Μάη 2010 όταν τρεις τραπεζοϋπάλληλοι οι Επαμεινώνδας Τσακάλης 36 χρόνων, Παρασκευή Ζούλια 35, και Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32, τεσσάρων μηνών έγκυος, έχασαν τη ζωή τους στο υποκατάστημα της ΜΑΡΦΙΝ στην οδό Σταδίου 23, από την προβοκατόρικη δολοφονική δράση κουκουλοφόρων στο κέντρο της Αθήνας, μια μέρα πανεργατικής απεργίας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. 
Η προβοκάτσια είχε στηθεί από μηχανισμούς που εκείνη τη μέρα έδρασαν σε διαφορετικούς χώρους: στη Σταδίου, έξω από τη Βουλή, αλλά και μέσα σε αυτή. Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη τη μέρα, έγινε απόπειρα να εμπλέξουν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ στις προβοκάτσιες. 
Πρωτεργάτης σε εκείνη την απόπειρα ήταν ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης μέσα από τη Βουλή. Μια απόπειρα που έπεσε πολύ γρήγορα στο κενό, με συγκεκριμένα στοιχεία που αποκάλυπταν το μέγεθος της προβοκάτσιας.

Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΥΡΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ...



Ο Γκλίξμπουργκ ποζάρει για τις ανάγκες του καρατζαφεροειδούς εντύπου 
κι από πάνω: «Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΗΛΘΕ!!! - Αρθρον του Γεωργίου Καρατζαφέρη» με την προτροπή στον λαό να ψηφίσει «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα «διά την ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ» (η φωτογραφία του σχετικού πρωτοσέλιδου περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά «Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη», εκδόσεις «Αλεξάνδρεια»).



«Μαγνήτισε τον κόσμο ο γάμος Γουίλιαμ - Κέιτ», αναφωνούσε η «Καθημερινή» από την πρώτη σελίδα του... Πρωτομαγιάτικου φύλλου της.
Εκστασιασμένη η εφημερίδα από τις «σκηνές παραμυθένιας μεγαλοπρέπειας» του πριγκιπικού γάμου, φρόντισε να συνοδεύσει το σχετικό «ρεπορτάζ» με φωτογραφία του πριγκιπικού ζεύγος πάνω στην πριγκιπική άμαξα, με όλα τα πριγκιπικά άλογα, τις πριγκιπικές φοράδες, τους πριγκιπικούς ιπποκόμους και τους πριγκιπικούς αυλικούς που τη συνόδευαν.

Να καταργηθούν τώρα οι βουλευτικές συντάξεις

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος, Σπ. Χαλβατζή, με αφορμή την προσφυγή πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικές αυξήσεις.
Την ξεκάθαρη θέση που επανειλημμένα έχει διατυπώσει το ΚΚΕ, ότι πρέπει να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη, επανέλαβε χτες από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, με αφορμή την απαίτηση 800 και πλέον πρώην βουλευτών να πάρουν αναδρομικές αυξήσεις, στο ύψος των αμοιβών και των συντάξεων των ανώτατων δικαστικών.

Υπογράφτηκε η συμφωνία ενδο-παλαιστινιακής συμφιλίωσης.



«Γυρνάμε οριστικά πίσω τη μαύρη σελίδα του διχασμού», διακήρυξε, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, μετά την υπογραφή της συμφωνίας εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων «Χαμάς» - «Φατάχ», η οποία πλαισιώθηκε από 13 ακόμη Οργανώσεις που συμμετέχουν στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. 
Ο Αμπάς υποστήριξε ότι ο παλαιστινιακός λαός «πάντα απέρριπτε τον καταστροφικό αυτό διχασμό» και συμπλήρωσε ότι «ενωμένοι οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να καταδικάζουν την κατοχή και ν' αγωνίζονται για ένα ανεξάρτητο βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Σκόπιμη διαστρέβλωση...



Η διαστρέβλωση των κρίσιμων ερωτημάτων, ιδίως σε κρίσιμους καιρούς, είναι μια παλιά τακτική αποπροσανατολισμού, ακόμη και αν οι προθέσεις είναι «αγαθές», κάτι που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να συμβεί, αφού ο καθένας κρίνει και πράττει στη βάση των πεποιθήσεών του.
Με βάση συγκεκριμένες πεποιθήσεις δρα και η πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που δηλώνει από τη μία αντίθετη στη μείωση της δημόσιας συμμετοχής κάτω από το 51%, αλλά από την άλλη θεωρεί «γεγονός» και αδιαπραγμάτευτη, την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία οδηγεί τη ΔΕΗ όλο και περισσότερο στο να λειτουργεί όπως ο κάθε ιδιώτης.

«Σε ποια πλευρά της γραμμής στέκεσαι»



which side are you on(σε ποια πλευρά της γραμμής στέκεσαι)
Οταν ο τραγουδοποιός Pete Seeger καλούσε τους απεργούς να επιλέξουν σε ποια πλευρά της γραμμής θα σταθούν, δεν είχε στο μυαλό του τον ...Πεταλωτή! Οριζε καθαρά ότι από δω μεριά είναι οι εργάτες κι από κει τα αφεντικά και τα τσιράκια τους.
Ο Πεταλωτής με το χτεσινό του άρθρο στα ΝΕΑ καταφεύγει στη γνωστή θεωρία περί «σιωπηλής πλειοψηφίας», που κατά την εκάστοτε κυβέρνηση στηρίζει την εφαρμοζόμενη - κάθε φορά - πολιτική. 
Το πάει παραπέρα: Ερχεται σήμερα να ζητήσει από τους διανοούμενους να στηρίξουν μαχητικά την κυβερνητική πολιτική. 
Δηλαδή, το κόψιμο μισθών, τη μείωση συντάξεων, το σακάτεμα των νέων παιδιών στο ξεκίνημα της ζωής τους, την απόλυτη εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, το βάθεμα, δηλαδή, της ταξικής διαφοροποίησης.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ο ΣΥΡΙΖΑ, Η ΚΑΤΟΧΗ, Ο ΓΥΨΟΣ, Η ΣΑΡΑ, Η ΜΑΡΑ & ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ...




Σε κοινή συγκέντρωση καλούν οι δυνάμεις του 
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 
με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ψήφιση του μνημονίου. 
Αυτό που χρήζει σχολιασμού δεν είναι βέβαια η πρωτοβουλία τους, αλλά το σκεπτικό που τη συνοδεύει και το περιεχόμενό της. 
Πρώτα πρώτα, το γεγονός ότι ανάγουν σε ορόσημο τη συγκεκριμένη ημερομηνία και κατ' επέκταση το μνημόνιο, αποσπώντας το σκόπιμα από τη στρατηγική που το επέβαλε, δρα αποπροσανατολιστικά στη συνείδηση του λαού. 
Πολύ περισσότερο όταν στο σχετικό κάλεσμα διαπιστώνεται ότι «όλοι και όλες έχουν πλέον καταλάβει ότι τα αλλεπάλληλα Μνημόνια έχουν ένα και μόνο στόχο: την ευημερία των πιστωτών και των διεθνών τοκογλύφων εις βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και της νεολαίας». 

ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ.



Στις 5 του Μάη 1818 γεννιέται στην πόλη Τριρ 
της Γερμανίας ο Κάρολος Μαρξ, 
θεμελιωτής του επιστημονικού κομμουνισμού, που ως δάσκαλος και ηγέτης του προλεταριάτου, με τη διδασκαλία του αποκάλυψε τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης και έδειξε το δρόμο για την κομμουνιστική ανανέωση του κόσμου.
Στην προσωπικότητα του Μαρξ συγχωνεύτηκαν οι ιδιότητες του 

Αυτός είναι φόρος!



Ο  Παπακωνσταντίνου είναι αυτός που:
1) Αύξησε τόσο τους φορολογικούς συντελεστές όσο και τους έμμεσους φόρους για τα λαϊκά στρώματα, αλλά μείωσε κατά 5 ολόκληρες μονάδες τους φορολογικούς συντελεστές των «εχόντων και κατεχόντων», που από 45% που φορολογούνταν τα κέρδη τους, ο φόρος τους έπεσε στο 35%, μετά μειώθηκε στο 25% και τώρα στο 20%!
2) Εκπροσωπεί ένα κράτος και μια πολιτική που - σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ - τα εισοδήματα από εργασία τα φορολογεί κατά μέσον όρο με συντελεστή 35%, ενώ τα κέρδη από επιχειρηματική δράση με συντελεστή 15%.

«Οσιος» ο πρωτεργάτης της αντεπανάστασης, φασίστας πάπας...



Τη Μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιήθηκε η τελετή «οσιοποίησης» του πολωνικής καταγωγής, αρχιφασίστα πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, έξι μόλις χρόνια από το θάνατό του.
Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' υπήρξε κορυφαία μορφή στην επιχείρηση του ιμπεριαλισμού, κορυφαίος φασίστας, συνεργάτης του Χίτλερ, πρωτεργάτης για την αντεπανάσταση και την ανατροπή του σοσιαλισμού, ήδη από τη δεκαετία του '70, ενώ η εκλογή του το φθινόπωρο του 1978 στον παπικό θρόνο θεωρήθηκε «ασυνήθιστο», καθώς μέχρι τότε, και για 455 χρόνια, όλοι οι πάπες ήταν Ιταλοί, ενώ ο τελευταίος εκλεγείς πἀπας "πεθαίνει" μυστηριωδώς. 

«Εργα και ημέρες» του οπορτουνισμού στην εκπαίδευση...



Σήμερα, σε συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης και ταχύτατης εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, οι δυνάμεις του οπορτουνισμού παίζουν το γνωστό διαχρονικό τους ρόλο: Λειτουργούν σαν ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων. Σε προηγούμενη φάση στήριξαν με τις θέσεις τους την ουσία των αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση, σήμερα στέλνουν το λαό και τους εκπαιδευτικούς και πάλι στην αγκαλιά της αστικής πολιτικής, που μόνο δεινά προμηνύει.

Η ΣΠΙΘΑ... ΤΗΣ "ΜΑΛΑΚΙΑΣ"...



Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η μάζωξη της ΣΠΙΘΑΣ, της οποίας ηγείται ο Μίκης Θεοδωράκης, 
περίπου διακόσια μέτρα μακρυά από την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος. 
Τα πανό είχαν συνθήματα όπως «Δεν είναι μαλακες, είναι προδότες»,