Σελίδες

22 Απρ 2011

Εικόνες από το μέλλον των «δημόσιων νοσοκομείων»



Τα μέτρα που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση για τα δημόσια νοσοκομεία προβλέπουν περαιτέρω περικοπές του υπουργείου Υγείας ύψους 1,3 δισ. ευρώ για το 2011 και 350 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Είναι μέτρα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του λαού. 
Και είναι βέβαιο ότι σε συνδυασμό με το σχέδιο των συγχωνεύσεων, τον ΕΟΠΥΥ, που θα καλύπτει ένα βασικό πακέτο παροχών προς τους ασφαλισμένους και στη συνέχεια θα πουλά υπηρεσίες για να έχει έσοδα, τη λογική του να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία ως αυτόνομες μονάδες στην κατεύθυνση του να περιοριστεί στο ελάχιστο ή να κοπεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, έτσι κι αλλιώς η κατάσταση που έχει δρομολογηθεί είναι δραματική.

Η Κούβα και η σιωπή των κομμουνιστών.




Το πρόβλημα


Ερευνώντας κανείς σε βάθος το «τι έφταιξε» και ο σοσιαλισμός βάλτωσε σε σημείο που η παλινόρθωση του καπιταλισμού να αποτελεί τη «διέξοδό» του, συχνά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «μεγάλα ιδανικά έπεσαν σε πολύ μικρές πλάτες» με αποτέλεσμα να λυγίσουν και να τα μετατρέψουν στο αντίθετό τους.

Δεν είναι ιστορικά παράξενο. Πολλές επαναστάσεις πνίγηκαν στην αδυναμία των επαναστατικών υποκειμένων να διαχειριστούν τα μεγάλα ιδανικά τους.

«Πεζικό του ΝΑΤΟ»...



«Πεζικό του ΝΑΤΟ» χαρακτήρισε τους αντικαθεστωτικούς ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χαλίντ Καΐμ και δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με αυτή την εκτίμηση, όποια άποψη και αν έχει για το καθεστώς Καντάφι. 
Ισα ίσα η δράση των αντικαθεστωτικών από την πρώτη στιγμή μέχρι τώρα δικαιώνει απόλυτα τον παραπάνω χαρακτηρισμό. 
Δεν κρύβουν πλέον ότι κινούνται ως αναπόσπαστο τμήμα της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, καθώς και ότι είναι πλήρως ενσωματωμένοι στους στόχους της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, δηλαδή το ξαναμοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Λιβύης. 

ΑΝΑΤΑΣΗ...



Μαγική εικόνα: Πλήθη κόσμου διαδηλώνουν στους δρόμους αξιώνοντας να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο. Εξαλλοι με τις καθυστερήσεις συνταξιούχοι σπεύδουν να επιστρέψουν τα 200 ευρώ από το δώρο του Πάσχα για να συμβάλουν στην εθνική ανόρθωση. Νέα παιδιά που ψάχνουν δουλειά με το κιάλι, τρέχουν να γραφτούν σε ειδικούς καταλόγους εθελοντών για τζάμπα δουλειά. Ολοι προετοιμάζονται για τα χειρότερα και υποτάσσουν τα όνειρά τους στο κυβερνητικό σχέδιο: Περικοπή των πάντων για να μπορέσουν να κάνουν Πάσχα σαν άνθρωποι οι κυρίες Λάτση - Αλαφούζου και λοιπό συνονθύλευμα.

Κατηγορούν για αδράνεια... όσους δρουν υπέρ των μονοπωλίων .



Η... αδράνεια και η εσωστρέφεια αποτελούν κατά την «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΑΠ) τα σημερινά προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος. Στην ανακοίνωσή της για την 1η Μάη, η παράταξη σημειώνει πως «τα συνδικάτα οφείλουν επιτέλους να βγουν από την ακινησία και την εσωτερική αναδίπλωση». Αλήθεια, πού την είδε η ΑΠ την «ακινησία»; Ακινησία είναι η καθημερινή προπαγάνδιση από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ των αναγκών της ανταγωνιστικότητας; Ακινησία αποτελεί η ενεργέστατη συμβολή των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε κατεύθυνση υπονόμευσης της ταξικής ενότητας των εργαζομένων, καλλιέργειας συντεχνιασμών, συμβιβασμού, μοιρολατρίας;

Στα 141 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν...



Συμπληρώνονται σήμερα 141 χρόνια από τη γέννηση (22 Απρίλη 1870) του Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, στην πόλη Σιμπίρσκ στο Βόλγα. 
Με αυτήν την αφορμή, ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης», στο ένθετο «7 Μέρες μαζί», φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στον Λένιν, το όνομα του οποίου είναι ταυτισμένο με το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα, τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.
Η ζωή και η δράση του Λένιν είναι αξεχώριστα δεμένη με την ίδρυση και τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος. 
Μελετώντας και αναπτύσσοντας παραπέρα το μαρξισμό στις συνθήκες του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού, παίρνοντας ο ίδιος άμεσα μέρος στην πρακτική δράση για την επαναστατική ανύψωση της

Οι σύγχρονοι τσιφλικάδες...



Τα τελευταία γεγονότα στην Μανωλάδα, επαναφέρουν με τον πλέον ανατριχιαστικό τρόπο εικόνες από το μέλλον της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της. Στις 31 Μάρτη 2011, ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Η ελληνική γεωργία καινοτομεί», μεταξύ των παραδειγμάτων προς μίμηση που ανέφερε, ήταν και αυτό της παραγωγής φράουλας στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας. Είπε χαρακτηριστικά: «Οι νέοι άνθρωποι αναρωτιούνται: Υπάρχει προοπτική γι' αυτό τον τομέα ή πρέπει να τον εγκαταλείψουμε; Το δικό σας παράδειγμα αποδεικνύει ότι μπορούμε να

Περί αναδιάρθρωσης...




«(β) Αν, βάσει της ανάλυσης βιωσιμότητας, συνάγεται ότι ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής δεν μπορεί ρεαλιστικά να επαναφέρει το δημόσιο χρέος σε μία βιώσιμη πορεία, το δικαιούχο κράτος μέλος υποχρεούται να προσέλθει καλόπιστα σε ενεργές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές του για να εξασφαλίσει την άμεση συμμετοχή τους στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους. Η παροχή της χρηματοδοτικής συνδρομής εξαρτάται από την ύπαρξη αξιόπιστου σχεδίου του κράτους μέλους, καθώς και επαρκούς του δέσμευσης για την εξασφάλιση κατάλληλης και αναλογικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Η πρόοδος της εφαρμογής του σχεδίου παρακολουθείται δυνάμει του προγράμματος και λαμβάνεται υπ' όψιν στην απόφαση για τις εκταμιεύσεις.
Κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το δικαιούχο κράτος μέλος τηρεί τις ακόλουθες αρχές:


Μονόδρομος...



Ογδόντα χρόνια από το κραχ του 1929 ουδείς αμφισβητεί πλέον ότι ο παγκόσμιος καπιταλισμός βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση του. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
Μόνο το 2008 τα κεφάλαια που «εξανεμίστηκαν», λόγω της καθίζησης των χρηματιστηρίων, ξεπέρασαν τα 25 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ξεπέρασε το 43% του παγκόσμιου ΑΕΠ και υπερέβη όλο μαζί το άθροισμα των ΑΕΠ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και της Κίνας. Εως το Μάρτη του 2009 τα ποσά που χάθηκαν είχαν εκτιναχθεί στο 58% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ξεπερνώντας ακόμα και την κατρακύλα των χρηματιστηρίων την περίοδο του κραχ του '29.

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ...



Τους 854.437 έφτασαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στις λίστες του ΟΑΕΔ τον Μάρτη του 2011 αυξημένοι κατά 119.928 από τον αντίστοιχο Μάρτη του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Ο αριθμός των ανέργων αποτυπώνει μέρος της πραγματικότητας με δεδομένο ότι χιλιάδες άνεργοι απογοητευμένοι δεν εγγράφονται καν στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Αυτό γιατί ο Οργανισμός έχει μετατραπεί με ευθύνη των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ σε σταθερό οικονομικό αιμοδότη των εργοδοτών σε βάρος των χιλιάδων ανέργων και των οικογενειών τους. Την ίδια στιγμή, που οι μεγαλοεπιχειρηματίες τροφοδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ από τα Ταμεία του Οργανισμού για την δήθεν «αναχαίτιση» της ανεργίας, οι άνεργοι καλούνται να επιβιώσουν στις σημερινές συνθήκες με 454 ευρώ το μήνα επίδομα ανεργίας!