Σελίδες

21 Απρ 2011

Γρηγόρης Λαμπράκης.



21 ΑΠΡΙΛΗ 1963, ώρα 8 το πρωί, ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεδιπλώνει το λάβαρο της ειρήνης και ξεκινά από τον Τύμβο του Μαραθώνα για την «παράνομη» - σύμφωνα με την κυβέρνηση Καραμανλή - μαραθώνεια πορεία ειρήνης. 
Οι ασφαλίτες, οι χωροφύλακες και οι τραμπούκοι που τον ακολουθούν του στήσουν καρτέρι και δυο ώρες αργότερα, μετά το Πικέρμι, τον

«Χορηγοί» παντού...



Κανονικά, τα εγκαίνια μιας ανακαινισμένης βιβλιοθήκης ενός κρατικού μουσείου είναι ευχάριστη είδηση. Στον καπιταλισμό όμως υπογραμμίζει απλώς την κατάντια του αστικού κράτους σε όλο της το «μεγαλείο».
Ετσι, στις 28/4 εγκαινιάζεται η βιβλιοθήκη του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας, η οποία όμως ανακαινίσθηκε... με «χορηγία» του «Ιδρύματος Ωνάση»! Πρόκειται για, ένα ακόμη, αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής επιλογής, σε επίπεδο ΕΕ, να παραδοθεί, ουσιαστικά, η πολιτιστική κληρονομιά στο κεφάλαιο, χρησιμοποιώντας αρχικά ανώδυνους τρόπους, όπως η «πολιτιστική χορηγία», ώστε να «χρυσωθεί» το «χάπι».

Το έγκλημα της ΒΡ συνεχίζεται...



Ενας ακριβώς χρόνος συμπληρώθηκε από την έκρηξη στην πλατφόρμα DeepWater Horizon, στις 20 Απρίλη 2010, που κόστισε τη ζωή σε 11 εργαζόμενους και προκάλεσε τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ με επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και κυρίως όσων συμμετείχαν στις εργασίες καθαρισμού.
Ενδεχομένως οι επιπτώσεις θα παραμείνουν άγνωστες καθώς ουκ ολίγες φορές η αμερικανική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να σταματήσει τη δημοσιοποίηση ερευνών, ενώ δεν έχει κλείσει καν ούτε το νομικό ούτε και το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης καταστροφής του Κόλπου του Μεξικού. Ο λόγος απλός: Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα με μοναδικό αίτιο την καπιταλιστική ασυδοσία της

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: Παζαρεύει το «κούρεμα» με τράπεζες και ΕΚΤ.



Ευθύνες στην κυβέρνηση επειδή δεν προνόησε για μια «δίκαιη ρύθμιση των χρεών μας» (!) αποδίδει ο Αλ. Τσίπρας.
Συστάσεις για την άσκηση αποτελεσματικότερης διαχείρισης απηύθυνε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στο πλαίσιο συνέντευξής του χτες στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. 
Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση που προσέφυγε στο ΔΝΤ γιατί «διόγκωσε το χρέος» (!), αντί του σωστού, που κατά τους ισχυρισμούς του θα ήταν «να κερδίσουμε χρόνο, να οργανώσουμε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, να κάνουμε συμμαχίες με τις χώρες της ΕΕ (...) να σχεδιάζουμε από τότε ένα σχέδιο για την επίλυση της κρίσης του χρέους, για μια δίκαιη ρύθμιση των χρεών μας».

Πέφτουν οι «αντικαθεστωτικές» μάσκες...



Οσο περνάει ο καιρός πέφτουν οι μάσκες και καταρρέουν τα προσχήματα των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, οι οποίοι τώρα δε διστάζουν να ζητήσουν και χερσαία στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστών στη χώρα τους. 
Το αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής «Ουάσιγκτον Ποστ» και της γαλλικής «Λε Φιγκαρό», υποβλήθηκε από τους αντικαθεστωτικούς της πόλης Μισράτα στο όνομα της αντιμετώπισης των στρατευμάτων του Καντάφι και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε χτες στο Παρίσι ο επικεφαλής του αντικαθεστωτικού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντελ Τζαλίλ έχει ήδη υποβληθεί στις κυβερνήσεις της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, που σπεύδουν να ανταποκριθούν. 

«ΝΕΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ» ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ...



Πολλά ερωτήματα για υπόθεση που αφορά 3.000 στρέμματα γης.
Μια περίεργη υπόθεση με πολλά ερωτήματα βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά το πόρισμα που έχει συντάξει ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας, με το οποίο αποκάλυψε την προσπάθεια της Μητρόπολης Δημητριάδος να «αξιοποιήσει», για λογαριασμό της, έκταση 3.000 στρεμμάτων, στις Νηές Σούρπης Αλμυρού, που ανήκουν στο Δημόσιο.
Τα γεγονότα έχουν ως εξής:
Τον Απρίλη του 2010, η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας, μετά από έρευνα που διεξήγαγαν υπάλληλοί της, συνέταξε, διά του εν λόγω προϊσταμένου της, πόρισμα στο οποίο κατέληγε ότι η έκταση στις Νηές Σούρπης Αλμυρού, που η



Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 21ης Απρίλη 1967.



Συμπληρώθηκαν 44 χρόνια από τη μαύρη για το λαό επέτειο επιβολής της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας στην Ελλάδα. 
Μια στιγμή στη νεότερη Ιστορία, η μνήμη της οποίας ξύνει τις ίδιες πληγές της σύγχρονης πραγματικότητας, για τους ίδιους ακριβώς λόγους που η βαρβαρότητα της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, μήτρα της χούντας, δρα στην περιοχή, σπέρνοντας πολέμους, με τη συμμετοχή και της ελληνικής πλουτοκρατίας.
Στην επιβολή της χούντας τεράστια ευθύνη έχουν τα τότε αστικά κόμματα. 
Ως προς την επιβολή της, μια άποψη της κυρίαρχης προπαγάνδας απαντά ότι

Ψέματα και αλήθειες...



Γράφει:  ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
«Το ΚΚΕ έχει επενδύσει στη "Γερμανός"», ισχυριζόταν ο Πάγκαλος (συνέντευξη στη «Real News», 17/5/2009) και συμπλήρωνε:«Παραιτούμαι αν διαψευστώ». Ο ψεύτης, ο συκοφάντης, διαψεύστηκε έκτοτε δεκάδες φορές. Ακόμα, όμως, να παραιτηθεί...
Τα συνηθίζουν αυτά στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Για παράδειγμα, ο Λοβέρδος δήλωνε στις τηλεοράσεις προ διμήνου ότι αν σε μια βδομάδα δεν πληρώνονταν οι φαρμακοποιοί «θα παραιτηθεί». Οι φαρμακοποιοί παραμένουν - και για πολλές βδομάδες από τη «δέσμευση» Λοβέρδου - απλήρωτοι. Οσο για τον Λοβέρδο, παραμένει υπουργός. Δεν παραιτήθηκε...



Δημοσιογραφική απάτη...



O δημοσιολόγος του συγκροτήματος Αλαφούζου «κύριος» Παπαδημητρίου, αναφερόμενος επί δύο μέρες τώρα στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ στην υπόθεση αναδιάρθρωσης ή όχι του κρατικού χρέους, αν πρέπει να γίνει άμεσα ή αργότερα, συζήτηση που εντείνεται στους κόλπους των κεφαλαιοκρατών, των αστικών επιτελείων, είπε ψευδώς ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης. 
Είναι η πολλοστή φορά που το κάνει, γνωρίζοντας πως το ΚΚΕ δεν τάχθηκε ποτέ υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης περί αναδιάρθρωσης, δηλαδή καταστροφής, απαξίωσης, υποτίμησης κεφαλαίου, όπως και αν το πούμε το ίδιο είναι. 
Το ΚΚΕ είπε ότι προϋπόθεση εξόδου σε όφελος του καπιταλισμού από την κρίση, που είναι νομοτέλεια, είναι η

Οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση...



Εντείνεται η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους. 
Οι τραπεζίτες, με επικεφαλής το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας θεωρούν καταστροφή της καπιταλιστικής οικονομίας την αναδιάρθρωση. 
Αλλοι τη θεωρούν αναγκαία, μεταθέτοντας τη συζήτηση αν πρέπει να γίνει τώρα ή το 2013, όταν θα λειτουργεί ο ευρωενωσιακός μηχανισμός διαχείρισης κρατικών χρεών. 
Οι συζητήσεις αυτές έχουν άμεση σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για το κεφάλαιο. 
Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού είναι αντικειμενικό γεγονός, νομοτέλεια. Οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή στον καπιταλισμό γίνεται για το κέρδος,