Σελίδες

13 Απρ 2011

Η κρίση, τα μέτρα, η διέξοδος...



Αύριο αναμένεται η εξαγγελία των νέων άγριων αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων για την περίοδο 2011 - 2015. Ορισμένα μόνο από τα μέτρα, όπως έχουν διαρρεύσει, είναι: Νέα μείωση των μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο. Χτύπημα των επικουρικών ταμείων και των ΒΑΕ στην Ασφάλιση. Περικοπή ή μερική κατάργηση των 980 φορολογικών απαλλαγών (ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, δίδακτρα, τόκοι στεγαστικού δανείου κλπ.). Περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, όπως επιδόματα ανεργίας, ΕΚΑΣ, επιδόματα πολυτέκνων και ΑμΕΑ, μέσω και της σύνδεσής τους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που σημαίνει άγριο τσεκούρι και πιο μαζική εξαθλίωση. Ενταξη στον ανώτατο συντελεστή, 23%, του ΦΠΑ σε δεκάδες είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα θα ανακοινώσουν τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ των 50 δισ. ευρώ (αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας το έχουν βαφτίσει) ως ένα δήθεν μέτρο συμβολής στην αποπληρωμή των χρεών.

«Ελεγχόμενες εκρήξεις» στο ΠΑΣΟΚ.


Οι «ελεγχόμενες εκρήξεις» που κατά καιρούς εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, δίνουν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία στο λαό να αντιληφθεί το διαχρονικό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία ποτέ δεν στερούνταν μέσων για να αποπροσανατολίσει και να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για λογαριασμό του κεφαλαίου. 
Το τελευταίο, μάλιστα, επεισόδιο είναι αποκαλυπτικό. Κάτω από την πίεση της λαϊκής κατακραυγής για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ομάδα βουλευτών εξέφρασε επιμέρους ενστάσεις σε νομοσχέδιο για τα φρουτάκια (!), όταν την ίδια ώρα δεν ακούγεται κουβέντα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας που έρχεται τις επόμενες μέρες και προβλέπει νέα ληστρικά μέτρα και ανατροπές σε βάρος του λαού.
Ορισμένες παρατηρήσεις: Οι βουλευτές που εμφανίζονται να αντιδρούν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έχουν ψηφίσει τους προηγούμενους μήνες βαθιά αντιλαϊκά νομοσχέδια, όπως το συνταξιοδοτικό, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων και άλλα, που αντανακλούν τον πυρήνα της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ.

Η «αναδιάρθρωση»




Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, που φόρτωσε στη χώρα η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, ήταν προδιαγεγραμμένο ότι κάποια στιγμή θα έμπαινε στην ημερήσια διάταξη, αφού όταν έπεφταν οι υπογραφές στο αντιλαϊκό μνημόνιο, οι υπογράφοντες γνώριζαν ότι το κρατικό χρέος θα εκτοξευόταν σε επίπεδα που θα ξεπερνούσαν το 170% του ΑΕΠ. Τέτοια χρέη δεν μπορούν να αποπληρωθούν κι αυτό το γνώριζε και η τρόικα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που με πρόσχημα το χρέος ξεδίπλωσε ένα πρωτοφανές πογκρόμ σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι το κρατικό χρέος, ούτε η πληρωμή του. Είναι η οικονομική κρίση και οι συνέπειες που αυτή, αντικειμενικά, προκαλεί.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ – ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Αναδημοσίευση απο : REDFLY PLANET
Το δημοσιεύουμε όπως ακριβώς το λάβαμε, ασχέτως εαν έχουμε μερικές διαφωνίες, όχι τόσο με την κριτική της ομάδας του Τάκη Φωτόπουλου, για την ΕΛΕ, τις "χρεοκρατίες" και τις αστειότητες περι επαχθούς χρέους, αλλά κυρίως με τις προτάσεις και την αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης.



Τελευταία έχει αρχίσει μια μαζική διαφημιστική εκστρατεία της ρεφορμιστικής Αριστεράς (δηλαδή της Αριστεράς που δεν αμφισβητεί το ίδιο το σύστημα της διεθνοποιημένης οικονομίας της αγοράς και της έκφρασής της στον γεωγραφικό μας χώρο, της Ε.Ε.) για την προβολή μιας δήθεν «λύσης» στη βαθιά και κάθε μέρα επιδεινούμενη κρίση που μαστίζει τον Ελληνικό λαό.

Θέλουν το λαό στο καναβάτσο...


Στα κεραμίδια έχει ανέβει τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας σε σύμπραξη των δυνάμεων της «αριστεράς», της σοσιαλδημοκρατίας, ακόμα και της «λαϊκής δεξιάς», όπως είπε χτες, για έναν «συνασπισμό εξουσίας» που θα βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη. Μπερδεύοντας, μάλιστα, τον ίσκιο με το μπόι του, καλεί το ΚΚΕ να συνδράμει τις φαντασιώσεις του, στοχεύοντας επί της ουσίας σε εκείνες τις λαϊκές συνειδήσεις που ριζοσπαστικοποιούνται και αποστασιοποιούνται από το δικομματισμό, με στόχο να τις κρατήσει εγκλωβισμένες σε λύσεις διαχείρισης του καπιταλισμού και άρα διαιώνισης της εκμετάλλευσης.

Τα «φρουτάκια» και οι «οριζόντιες περικοπές».

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ «μεγαλοστέλεχος» της ΕΕ (ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Β Ρομπάι) έσπευσε χτες να διαψεύσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους...
Για κάποιον παράξενο λόγο όλοι αυτοί θεωρούν ότι έχουν κάποια ...αξιοπιστία, φαίνεται, γι' αυτό βγαίνουν και κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις.
Ομως - όπως και οι προηγούμενοι - το είπε ...όλο το παραμύθι. 
Δηλαδή και το δεύτερο σκέλος του, που λέει πως «πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις».
Κι εκεί είναι φυσικά η ουσία του πράγματος: Με αναδιάρθρωση ή χωρίς, με χρεοκοπία ή χωρίς, με επιμηκύνσεις ή χωρίς πρέπει να συμπιεστούν οι μισθοί, να πάει η δημόσια περιουσία στις πολυεθνικές, να καταργηθεί κάθε εργατική κατάκτηση.
Γιατί τα κέρδη του κεφαλαίου είναι που τους ενδιαφέρουν (εντάξει, ίσως κάποιοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα κέρδη ενός μέρους του κεφαλαίου περισσότερο από τα κέρδη κάποιου άλλου). 
Τα υπόλοιπα είναι ...λεπτομέρειες.

Αγριεύουν τα πράγματα...



Οσο πλησιάζει η ώρα για την ανακοίνωση του νέου κύματος αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων, τόσο εντείνεται το σφυροκόπημα των συνειδήσεων από την αστική προπαγάνδα. Χτες είχαν την τιμητική τους στα κανάλια τα «ρετιρέ», ενώ προβλήθηκε σαν στοιχείο προόδου ότι αυξήθηκαν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης άρα, λένε, ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα. Ο,τι βυθίζει τον εργάτη στη δυστυχία το προβάλλουν σαν στοιχείο προόδου. Και για όσους δεν πείθονται υπάρχει και ο μπαμπούλας: η χώρα καταρρέει, έλεγε ένας τύπος στον «Σκάι».
Πιο πρακτική η κυβέρνηση επιλέγει γνωστές δοκιμασμένες μέθοδες: προχτές χτύπησε με τα ΜΑΤ τους συμβασιούχους στην Αθήνα, χτες στον Πειραιά έκανε ένα βήμα ακόμα: οργάνωσε ολόκληρη στρατιωτικού τύπου επιχείρηση για να στείλει στο νοσοκομείο με σπασμένα κεφάλια μεταλλεργάτες διαδηλωτές.

Είναι σκέτοι ΠΑΣΟΚοι - όλοι τους!


Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν το κόψιμο των μισθών.Ολοι τους!
Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν την περικοπή των συντάξεων.Ολοι τους!
Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν το κόψιμο των δώρωνΟλοι τους!
Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν το μνημόνιο με τις «επικαιροποιήσεις» του. Ολοι τους!
Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που με την ψήφο τους προσκάλεσαν στην Ελλάδα, αρωγό των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.Ολοι τους!

Ο βρώμικος «ΣΚΑΪ»

Ο «ΣΚΑΪ TV» χτες, συμφωνώντας ουσιαστικά με την άγρια επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στους ανέργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, έβγαλε χολή, καθοδηγούμενος στο αντεργατικό του μίσος από συμφέροντα του κεφαλαίου, τα ιδιοτελή συμφέροντα του εφοπλιστή ιδιοκτήτη του, όπως και ο δημοσιολόγος Ιπποφάντης που ταυτίστηκε μ' αυτά. 
Τι είπε; 
Οτι το σωματείο δεν αγωνίζεται για τους ανέργους, αλλά επειδή ακολουθεί τις οδηγίες του Κόμματος. 
Μήπως θα έπρεπε να ακολουθήσει τις καταστροφικές για τους εργάτες οδηγίες των καπιταλιστών που ο ίδιος έδινε στη συνέχεια; 

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΟΛΟΓΙΑ....




ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣΑ