Σελίδες

31 Μαρ 2011

Προς ένα διαφοροποιημένο, μορφωτικά υποβαθμισμένο Λύκειο...


Ενα βήμα πιο κοντά στο σχολείο της ημιμάθειας και της διαφοροποίησης είναι το «νέο Λύκειο». Η χτεσινή παρουσίαση των γενικών αρχών του και του ωρολόγιου προγράμματός του χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να πείσει ότι πρόκειται για μέτρο που θα αποσυνδέσει το Λύκειο από τη διαδικασία εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση και θα αποφορτίσει τον σκληρά σήμερα εργαζόμενο μαθητή. Στην πραγματικότητα, το Λύκειο θα είναι ακόμα περισσότερο απ' ό,τι σήμερα προσανατολισμένο στις εξετάσεις (υποχωρώντας ταυτόχρονα κι από τον όποιο γενικό μορφωτικό ρόλο είχε), αφού από τη Β' Λυκείου ακόμα οι μαθητές θα χωρίζονται σε κατευθύνσεις, ανάλογα με το πού θα δώσουν εξετάσεις, ενώ στη Β' και Γ' Λυκείου οι μαθητές θα παρακολουθούν επιλεγόμενα... «μαθήματα εμβάθυνσης», «με βάση τις ανάγκες τους για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ», όπως λέει το υπουργείο. Και μόνο από τον όρο «μαθήματα εμβάθυνσης» γίνεται φανερό ότι άλλοι μαθητές θα εμβαθύνουν π.χ. στη φυσική και τη χημεία και άλλοι θα μένουν σε ένα μίνιμουμ γνώσεων.

Δεδομένη η αμερικανική εμπλοκή στο παζάρι για το Αιγαίο...


Συνέχεια στις αποκαλύψεις που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το «WikiLeaks»
Eνεργή εμπλοκή και παρέμβαση στα παζάρια για «λύση πακέτο» στο Αιγαίο έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με βασικό κίνητρο την ομαλοποίηση της λειτουργίας του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική του πτέρυγα και με δεδομένη τη μεγαλύτερη βαρύτητα που έχει η Τουρκία στην ευόδωση των σχεδίων του. Αυτό προκύπτει από το τηλεγράφημα που έστειλε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα, ενημερώνοντας τους προϊσταμένους του στην Ουάσιγκτον για την αντίδραση της Αγκυρας στο διάβημα που έκανε ο ίδιος για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, το καλοκαίρι του 2009.
Στο τηλεγράφημα που αποκαλύπτει το «WikiLeaks» (δημοσιεύεται στην «Καθημερινή») ο Αμερικάνος πρέσβης στην Αγκυρα Τζέιμς Τζέφρι περιγράφει τι διεμείφθη στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ερτουγρούλ Απακάν.

Νέο μπουρλότο για το λαό μέχρι τα μέσα Απρίλη...


Ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες ο νόμος - σκούπα, που θα συμπεριλάβει μέτρα συνολικού ύψους 70 δισ. ευρώ.
Νομοσχέδιο - «σκούπα» με νέα σαρωτικά μέτρα για το 2011, τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ, στο οποίο θα συμπεριληφθεί ακόμα το «Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στρατηγικό Πλαίσιο» 2012 - 2014, με μέτρα ύψους 18,5 δισ. ευρώ, καθώς και το πρόγραμμα «αποκρατικοποιήσεων», αναμένεται να παρουσιάσει στις 15 Απρίλη η κυβέρνηση.
Ο νέος αντιλαϊκός «τυφώνας» μέτρων και πρόσθετων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που δρομολογεί το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας για την επόμενη τετραετία, συζητήθηκε και εγκρίθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού,
Γ. Παπανδρέου.

"International law" serves the imperialists

Η «μία» αλήθεια...

Ολοένα και περισσότερο δυναμώνει ο θόρυβος που προκαλούν κυβερνητικά στελέχη, ηγεσία ΝΔ και αστικά ΜΜΕ, καλώντας εν χορώ και ρυθμικά τον πρωθυπουργό «να πει την αλήθεια για την οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη». Ακολουθώντας το παράδειγμα του Κ. Μητσοτάκη, που πρώτος ζητούσε επίμονα να ειπωθεί «η αλήθεια στο λαό όσο σκληρή και αν είναι», στο μεϊντάνι βγήκαν τις τελευταίες μέρες οι Α. Λοβέρδος, Αλ. Παπαδόπουλος, Ε. Βενιζέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ.ά. 
Ποια όμως είναι η αλήθεια που θέλουν διακαώς να πει ο πρωθυπουργός, που όμως οι ίδιοι δεν λένε; Απλά να πει ότι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη και άρα χρειάζονται ακόμα πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα. 
Στην πραγματικότητα ζητούν να χρησιμοποιήσει, για ακόμα μια φορά, τη δοκιμασμένη μέθοδο του σοκ και δέος,

Τα «αριστερά» άλλοθι του ιμπεριαλισμού...


«Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να τεθεί είναι η εξής: υπάρχει μια επαναστατική διαδικασία στο Μαγκρέμπ και στη Μέση Ανατολή; Ναι. Ποιος κάνει την επανάσταση; Ο λαός. Είναι κατά συνέπεια αποφασιστικής σημασίας να μη συντριβεί το επαναστατικό κύμα στη Λιβύη. Θα ήταν αρκετό να νικήσει τον Καντάφι για να σταλεί το εξής μήνυμα: "Οποιος βομβαρδίζει πιο σκληρά και για περισσότερο καιρό το λαό του στη διάρκεια μιας επανάστασης νικάει". Αλλά αυτό θα ήταν το καταστροφικό σημάδι μιας νίκης της αντεπανάστασης! (...) Υποστηρίζω, λοιπόν, την ιδέα να συντριβεί ο τύραννος ώστε να μην μπορέσει να συντρίψει την επανάσταση. (...) Ασφαλώς και υπάρχει ένας κίνδυνος κλιμάκωσης, αλλά φοβάμαι ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο σφαγής!»(εφημερίδα «Λιμπερασιόν»).
Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι αυτός που τα λέει τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη. Ποιος είναι;

Παραμύθια τέλος...


Κάτι έχουν πάθει στον αστικό Τύπο με την αλήθεια.
-- Λέγοντας την αλήθεια για να εξασφαλίσουν συναίνεση στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση προσπάθησαν να πείσουν τον κόσμο ότι στη Λιβύη γίνεται επανάσταση καθώς, όπως έλεγαν, μαζικά δυνάμεις του στρατού του Καντάφι περνούσαν στο πλευρό των εξεγερμένων. Τώρα, οι ίδιοι οι επιτόπου ανταποκριτές διαπιστώνουν με θλίψη πως κάτι τύποι με «Ντάτσουν» παριστάνουν την εξέγερση και πως δεν μπορούν να σταθούν χωρίς ένταση της εξωτερικής βοήθειας.
-- Λέγοντας την αλήθεια, για να κρύψουν δηλαδή το έγκλημα, διαβεβαίωναν πως η Ιαπωνία δεν έχει καμιά σχέση με το Τσέρνομπιλ, η Ιαπωνία είναι μια αναπτυγμένη καπιταλιστική χώρα και ο λαός της υπόδειγμα πειθαρχίας. Τώρα διαπιστώνουν πως η ανθρωπότητα έχει απέναντί της το ισοδύναμο τεσσάρων Τσέρνομπιλ και σύμφωνα με τις χτεσινοβραδινές ειδήσεις προστίθεται άλλο ένα πυρηνικό εργοστάσιο σε κατάσταση «βγαίνει καπνός»...

Είπαν το 844ο...


Δεν θα μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις. Δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα.
Είναι η 422η (ή μήπως η 423η;) στη σειρά σχετική δήλωση που έκανε ο Πεταλωτής. Κατορθώνοντας κατ' αυτό τον τρόπο να πει - επί του ιδίου θέματος - το 844ο 
(ή μήπως το 846ο;) κυβερνητικό ψέμα.
Βλέπετε, κάθε φορά που οι κυβερνώντες λένε ότι δεν θα πάρουν νέα μέτρα, τελικά «αποφασίζουν και διατάζουν» δυο φορές περισσότερα μέτρα από εκείνα που «δεν» θα έπαιρναν.
Καθιστώντας έτσι το ψέμα διπλάσιο. Και σε μέγεθος. Και σε γελοιότητα.

«Σφίγγει η θηλιά στην Πορτογαλία» η οποία «κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ να ζητήσει βοήθεια από ΔΝΤ και ΕΕ», έγραφαν τα χτεσινά «Νέα».

«Ελεγχόμενη χρεοκοπία»


Υποτίμηση των μισθών.
Υποτίμηση των συντάξεων.
Υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης.
Υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.
Υποτίμηση των δημοσίων δαπανών.
Υποτίμηση των κοινωνικών δαπανών.
Υποτίμηση των λαϊκών δικαιωμάτων.
Υποτίμηση των πολιτικών ελευθεριών.
*
Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση μαζί με τους συμμάχους της στην ΕΕ και το ΔΝΤ εναντίον του ελληνικού λαού.
Η πτώχευση, που υποτίθεται ότι η ακολουθούμενη πολιτική στοχεύει στην αποτροπή της, έχει επέλθει.

Αντικομμουνιστική υστερία...


Το «Ιδρυμα Μνήμης για τα θύματα του Κομμουνισμού» (VOCMF), ένας από τους πλέον διαδεδομένους φορείς του αντικομμουνισμού στις ΗΠΑ, απευθύνεται στους αναγνώστες της ιστοσελίδας του με την εξής ηλεκτρονική επιστολή:
«Από το γραφείο του Edwards Lee, Ph.D.
Πρόεδρου του Ιδρύματος Μνήμης για τα θύματα του Κομμουνισμού
25, Μάρ. 2011
Αγαπητέ φίλε,
Αν αμφιβάλλει κανείς για την αναγκαιότητα του "προγράμματος σπουδών για τον Κομμουνισμό" στην Αμερική, αρκεί να δει τι συνέβη στο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, του Σικάγο, το οποίο μάλιστα αναγνωρίζεται σαν ένα από τα καλύτερα δημόσια σχολεία της πόλης.