Σελίδες

20 Μαρ 2011

Ενοχοποιούν το λαό για το χρέος της πλουτοκρατίας...


«Ακόμα και η φαινομενικά πιο αριστερή πρόταση μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια του αντιπάλου, αυτό όμως δε σημαίνει να φτάσεις και στο άλλο άκρο, να αγνοήσεις την αξία ανάδειξης αριστερών εναλλακτικών προτάσεων στην κρίση, όπως για παράδειγμα κάνει το ΚΚ στην Ελλάδα. Συνεπώς το δίλημμα προτάσεις ή κοινωνικές αντιστάσεις είναι ψευδές. Το ένα δυναμώνει το άλλο, και μας οδηγεί διαρκώς σε καλύτερες θέσεις.

ΞΕΠΕΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΚΑΙ ΘΡΑΣΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ...




Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, αποδοκιμάστηκε έντονα στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Στην αποψινή μαζικότατη συγκέντρωση του ΚΚΕ με αφορμή την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη , η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ έκανε την παρακάτω δήλωση
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

101η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ: Ο ξεσηκωμός και η θυσία των κολίγων.


Tην ερχόμενη Κυριακή, 27 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, θα γιορταστεί, αγωνιστικά, η101η επέτειος του Κιλελέρ, με πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση».
Μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες στο συλλαλητήριο καλούνται να πάρουν μέρος εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, νέοι των σπουδών, γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, για να σταλεί το μήνυμα ότι ο αγώνας όλων των λαϊκών στρωμάτων είναι κοινός κι ότι βρίσκεται σε «καλό δρόμο» η προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός κοινού, λαϊκού, αγωνιστικού μετώπου, που προωθούν από κοινού οι αγωνιστικές συσπειρώσεις ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ.
Η μικρομεσαία αγροτιά συνεχίζει σήμερα τον αγώνα, με στόχο την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, που θα προωθεί μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού.
Το «γιατί» της εξέγερσης
Ο αγώνας των κολίγων κατά των τσιφλικάδων, στα χέρια των οποίων πέρασαν τα τσιφλίκια των Οθωμανών, ξεκίνησε, σχεδόν, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, το 1881.

Έτσι μου είπαν να σας τα πω

Τραγούδι απο την ταινία "ΟΙ ΙΠΠΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ" σε στίχους και μουσική Νίκου Καλογερόπουλου. Ερμηνεύει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.


Άκου ρε γιε της καλογριάς,
ο φίλος σου είμαι ο πανουργιάς
και το δεξί σου χέρι
...κι εκείνος που καλύτερα
απ' ολουνούς σε ξέρει.
Λένε πως παίζεις με χανουμάκια,
με τουρκοπούλες και καλογριές
και σ' αραδιάζουνε βρισιές.

Απαλλοτρίωση των απαλλοτριωτών...


Παρατηρείται μια ιδιαίτερα έντονη γενικευμένη ανησυχία σ' όλο το φάσμα του επίσημου πολιτικού εποικοδομήματος εξουσίας - αστικά κόμματα, αστικά ΜΜΕ, επιστημονικοί αναλυτές και σχολιαστές του αστικού καθεστωτικού πλαισίου.
Επιστέγασμα όλων αυτών είναι η κυβερνητική πολιτική που παρουσιάζεται ως θεραπαινίδα αυτών των ανησυχιών. Προβάλλει κυβερνητικές επιτυχίες στις διαβουλεύσεις της στα θεσμικά όργανα των διεθνών τοκογλύφων, ΕΕ, τρόικα, ΔΝΤ κ.λπ. Ταυτόχρονα αναγγέλλει διαψεύδοντας αλλά εφαρμόζοντας επιπρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Κορωνίδα αυτού του αντιφατικού όσο και υποκριτικού συνονθυλεύματος είναι η μόνιμη δήλωση ότι τα συνεχιζόμενα και χωρίς ημερομηνία λήξεως αντιλαϊκά μέτρα επιβάλλονται για να επιβεβαιώσουν την αντιλαϊκή πορεία σωτηρίας και ανάκαμψης της Ελλάδας.

ΔΕΝ ΠΛΕΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΕΡΩΝΩ...

ΟΙ ΙΠΠΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ-ΔΕΝ ΠΛΕΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΕΡΩΝΩ
Μ.ΜΗΤΣΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ SOUNDTRACK ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
΄ΟΙ ΙΠΠΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ΄

ΜΟΥΣΙΚΗ-ΣΤΙΧΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Βάρβαρη κλιμάκωση στο βωμό των μονοπωλίων...

Τσεκούρι σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα και στις φοροελαφρύνσεις των λαϊκών νοικοκυριών, ανατιμήσεις έμμεσων φόρων (ΦΠΑ κ.ά.), τιμολογίων κ.ο.κ. Πακέτα ιδιωτικοποιήσεων για την αδηφαγία των μονοπωλίων.
Την επόμενη σφοδρή κλιμάκωση απέναντι στο λαό και πακέτα με νέα μέτρα για ακόμη 75 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 ετοιμάζουν τις μέρες αυτές τα λησταρχεία του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Οι τελικές αποφάσεις τους πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής και στα Συμβούλια Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ - Γιούρογκρουπ) της περασμένης βδομάδας πήραν, όπως είναι είναι απόλυτα ευνόητο, και τη σύμφωνη γνώμη από το ΔΝΤ. 
Αύριο Δευτέρα συνεδριάζει σε «έκτακτη σύσκεψη» το Γιούρογκρουπ με αντικείμενο τις «λεπτομέρειες» του συνολικού πακέτου για τη διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Χωρίς ντροπή...

Τουλάχιστον προκλητικό το δημοσίευμα πριν από λίγες μέρες της εφημερίδας «ΝΕΑ» με τίτλο: «Οι τεχνικές για να γίνει η απόλυση μια νέα αρχή - Πώς να διαχειριστείτε την απώλεια εργασίας»...
Είναι προφανές τι πραγματεύεται. Με τη βοήθεια μιας «ειδικού», οργανωτικής ψυχολόγου και συμβούλου εργασίας, υποδεικνύει στους ανέργους ότι πρέπει να συμβιβαστούν με τη νέα τους ...ιδιότητα και - προς Θεού! - να μη διοχετεύσουν την οργή τους στους «εργοδότες», αλλά να την καταπιούν ...δημιουργικά! 
Να χειριστούν το σοκ και την άρνηση, το φόβο και τον πανικό, το θυμό, «μπροστά σε άλλους δεν δυσφημείς τον προηγούμενο εργοδότη γιατί αυτό δεν θα αρέσει στον επόμενο», να αντιμετωπίσουν τις προσδοκίες, παραδεχόμενοι ότι «το να βρουν δουλειά είναι ζήτημα προσωπικής ευθύνης», να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη, μεταξύ άλλων, «φροντίζοντας τον εαυτό τους, την οικογένεια, τους φίλους τους, ξεκινώντας σπορ» κ.ά...
Ούτε ίχνος τσίπας απ' τις φυλλάδες των αστών. 
Τη δουλειά τους βέβαια κάνουν. 

Για τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΚΕ εξέτασε τις εξελίξεις στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό να μελετήσουμε καλύτερα, συλλογικά τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, τις αντιθέσεις και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τη στάση των αστικών τάξεων και των πολιτικών δυνάμεων, τις τάσεις που διαπερνούν τα γεγονότα, ώστε από καλύτερες θέσεις να προωθήσουμε τα καθήκοντα που αντιστοιχούν στο Κόμμα μας, ως τμήματος του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, για την ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, της πάλης για την εξουσία.
Στην περιοχή μας (Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Βόρειος Αφρική, Καύκασος) εκτυλίσσονται σοβαρές, επικίνδυνες εξελίξεις, που χαρακτηρίζονται από την ένταση των αντιθέσεων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων, σε μια περιοχή που διαθέτει ενεργειακό πλούτο κι αποτελεί «πέρασμα» των πρώτων υλών από την Κεντρική Ασία, την Κασπία, τη Μέση Ανατολή, τόσο προς τη Δύση, όσο και προς τις γοργά ανερχόμενες δυνάμεις της Ασίας (Κίνα, Ινδία κ.ά.).

Ιστορικά ξεπερασμένος...

Οσο και αν φαντάζει απίστευτο, μια χούφτα χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί στις ΗΠΑ πήραν ...1,455 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολική οικονομική ενίσχυση από το κράτος για να αντιμετωπίσουν την κρίση τους. 
Η Citigroup ήταν η τράπεζα που έλαβε τη μεγαλύτερη ενίσχυση κατά τη διάρκεια της κρίσης στις ΗΠΑ, καθώς, σύμφωνα με την 30ή και τελευταία έκθεση του «Congressional Oversight Panel», μέσω των διαφόρων κρατικών πακέτων στήριξης, η Citigroup έλαβε μετρητά και εγγυήσεις συνολικού ύψους 476,2 δισ. δολ. 
Δεύτερη στη σχετική λίστα είναι η Bank of America με 336,1 δισ. δολ. και τρίτη η Morgan Stanley με 135 δισ. δολ. Ακολουθεί η JP Morgan Chase με 129,6 δισ. δολ., η Wells Fargo με 107,2 δισ. δολ. και η Goldman Sachs με 89,6 δισ. δολ. 
Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά 19 τράπεζες έλαβαν οικονομική ενίσχυση το ποσό των 1,455 τρισ. δολ. 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ & ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ



Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική καλούν αύριο Κυριακή 20 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στα γραφεία της ΕΕ και την πρεσβεία των ΗΠΑ.


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΠΛΟΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ



ΑΘΗΝΑ 19/3/2011

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ...


Σε μια ιδιόμορφη αναμέτρηση με το χρόνο αλλά και με το νόημα των λέξεων είχαν εισέλθει, ήδη, από το επόμενο λεπτό της υιοθέτησης της τελευταίας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόσο όσοι την υποστήριξαν, όσο και όσοι προτίμησαν την αποχή, αλλά και εκείνοι στους οποίους αναφέρεται, δηλαδή η λιβυκή ηγεσία. Λίγο λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος 1973, όλοι οι γνωστοί όψιμοι «ανησυχούντες» ανθρωπιστές, οι ίδιοι που είχαν σειρά επικερδών συμφωνιών με το καθεστώς Καντάφι και ουδόλως προβληματίζονταν για τα δικαιώματα του λιβυκού λαού, τα οποία σήμερα επικαλούνται, μέχρι πριν κάποιες μέρες είχαν επιδοθεί σε απειλές για άμεση ανάληψη δράσης «εφόσον δεν εφαρμοστεί η απόφαση». Δεν μπορούσαν, όμως, να κρύψουν τις διαφωνίες, τους διαγκωνισμούς και κυρίως τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες της οποιασδήποτε κίνησής τους στα συμφέροντά τους.

Ο υπάκουος δεν είναι και υπεύθυνος...


Αν η υπακοή ήταν ταυτισμένη με την υπευθυνότητα, ο άνθρωπος δε θα είχε σηκωθεί στα δυο του πόδια κι ο Γαλιλαίος θα είχε πεισθεί ότι η Γη είναι τόσο επίπεδη όσο ο εγκέφαλος των εξουσιαστών του. 
Αν η υπακοή ήταν κι υπευθυνότητα ο άνθρωπος θα ήταν άλογο ον ανίκανο να σκεφτεί και να επιλέξει. Διατυπώνω το αξίωμα μετά λόγου γνώσεως και θα μπορούσα να το υπερασπιστώ γράφοντας δέκα διδακτορικά σε διαφορετικούς τομείς με μούσα τον Προμηθέα, με αχίλλειο φτέρνα τα αισθήματα και με πίστη στον άνθρωπο τον ικανό για συλλογικά και υποκειμενικά θαύματα. Ομως, αυτός ο υποκριτικός θαυμασμός για την αυτοκρατορική, στυγνά καπιταλιστική Ιαπωνία, που εκφράζεται με όρους αγοράς επί των πτωμάτων του λαού της, μου φέρνει αναγούλα.

Καμιά θυσία



Η κυβέρνηση προχωρά με γοργά βήματα την ομοβροντία των νέων αντιλαϊκών μέτρων ύψους 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, μπροστά στην ανάγκη να δώσει την όποια κρατική ιδιοκτησία σε επιχειρήσεις, που είναι κυρίως στρατηγικής σημασίας για την οικονομία, αλλά και δημόσια γη, προκειμένου να βρουν διέξοδο δράσης και κερδοφορίας αδιάθετα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, ως ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου.

Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς ενόψει της απεργίας

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Απόφαση για απεργία έλαβε και το τοπικό Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, μετά από πρόταση - παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και άλλων εργαζομένων
Χαρακτηριστικά γενικής απεργιακής κινητοποίησης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς στο Νομό Ιωαννίνων, αγωνιστικού αναβρασμού στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, παίρνει η πανεργατική παν-γιαννιώτικη απεργία στις 23 Μάρτη. Στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση που πήρε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων υπό το βάρος των αγωνιστικών πιέσεων του ΠΑΜΕ και την παρέμβαση εργαζομένων, προστέθηκε και ο δημόσιος τομέας. Με ομόφωνη απόφασή του, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την παραπάνω ημερομηνία.