Σελίδες

19 Μαρ 2011

Υπάρχουν συνθήκες για φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης

Η αγροτική οικονομία μπορεί να λειτουργήσει σήμερα με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις αξιώσεις και τους σχεδιασμούς της οικονομικής ολιγαρχίας, που οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς στις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και στην ολοένα και πιο ακριβή διάθεσή τους στον ελληνικό λαό.
Τη θέση αυτή ανέπτυξαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, στη συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος, σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Οι θέσεις του ΚΚΕ για στήριξη της αγροτικής οικονομίας στην κατεύθυνση της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας, για την κυβέρνηση, που πιστά ακολουθεί την πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, χαρακτηρίζονται «ανέφικτες», ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπερασπίστηκε τις επιλογές και της ΕΕ και της κυβέρνησης, ζητώντας προτάσεις μέσα στο συγκεκριμένο αυτό πλαίσιο. Και όχι μόνο αυτό. Επιπλέον, προανήγγειλε νέες επιβαρύνσεις των μικρομεσαίων αγροτών, εξαιτίας της ανακατανομής του προϋπολογισμού της ΕΕ που θα υπάρξει με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ»

Καμιά συμμαχία με τους αστούς.

Οι δύο στρατηγικές γραμμές που συγκρούονται στο επίπεδο της οικονομίας και της πολιτικής, εκφράζονται ανάγλυφα και στον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα προσεγγίζουν την καπιταλιστική κρίση. Κυβέρνηση, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., από κοντά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι η χώρα αντιμετωπίζει «κρίση χρέους». Συσκοτίζουν τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης, σαν κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης, που καθιστούν αδύνατη τη διευρυμένη αναπαραγωγή του κοινωνικού κεφαλαίου, επειδή ακριβώς στη δοσμένη φάση δεν μπορεί να κερδοφορεί όπως πριν. Πασχίζουν λοιπόν με τη λογική διαχείρισης του κρατικού χρέους να «βγάλουν λάδι» τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική, που μπουκώνει με κρατικό χρήμα το κεφάλαιο, για να μεγεθύνεται, και γεννά κρατικά χρέη.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την επέμβαση ενάντια στο λαό της Λιβύης.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει στην εργατική τάξη της χώρας μας,  την επέμβαση των ιμπεριαλιστών με μπροστάρη την ΕΕ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, ενάντια στο λαό της Λιβύης.
      Οι ανθρωπιστικές κορώνες που ξεστομίζουν για την  παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης, δε μπορούν να κρύψουν τις φανερές ματιές τους για τα πετρέλαια και τις νέες εστίες κερδοφορίας που δημιουργούνται.
Πρέπει να καταδικαστεί τώρα η κυβέρνηση, που εμπλέκει τη χώρα μας και συμπράττει στους πολεμικούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, εκχωρώντας τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα εδάφη μας.

Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΛΥΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΦΥΛΑΝΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΛΥΚΟΥΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΦΥΛΑΝΕ



Το ΚΚΕ καταγγέλλει την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, που εξαπέλυσε ο διεθνής ιμπεριαλισμός, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, έχοντας στην πρώτη γραμμή τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό, τους μακελάρηδες Γαλλία – Βρετανία, με τη στήριξη των ΗΠΑ. Αυτή είναι η ΕΕ της «δημοκρατίας και της ελευθερίας», αυτός είναι ο «ελεύθερος κόσμος»!

H «προσφορά» των μονοπωλίων στην κοινωνία.....και η πυρηνική ενέργεια...

Διατροφικά σκάνδαλα (ορυκτέλαια σε ζωοτροφές, μελαμίνη στο γάλα), καταστροφή του περιβάλλοντος (διαρροή πετρελαίου από την εξέδρα της BP στην Καραϊβική), αποκλεισμός εκατομμυρίων ανθρώπων από τις θεραπείες που έχουν ανάγκη (απαγόρευση σε αφρικανικές χώρες να παράγουν αντίγραφα φαρμάκων) είναι ένα μικρό δείγμα της «προσφοράς» των μονοπωλίων στην κοινωνία, καθώς κυνηγούν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Οι περιορισμοί και το θεσμικό πλαίσιο που βάζουν τα κράτη δεν είναι παρά μπαλώματα στην αθεράπευτη αναρχία της καπιταλιστικής αγοράς.
Τι γίνεται, όμως, όταν τα μονοπώλια φτάνουν να διαχειρίζονται πυρηνικά εργοστάσια;

Καμία εμπλοκή της Ελλάδας!

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Πριν μερικές μέρες ο Φίλιπ Γκόρντον, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον Δ. Δρούτσα, δήλωσε:
«Η Ελλάδα είναι ένας εταίρος που μας βοηθάει πολύ».
*
Η τοποθέτηση του Αμερικανού αξιωματούχου επιβεβαιώνει ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται «άξια» της κληρονομίας της.
***
Για να γίνει σαφές τι εννοούμε μιλώντας για ΠΑΣΟΚική «κληρονομία», ας γυρίσουμε μερικά χρόνια πίσω.
*

«Ελεύθερη αγορά» σημαίνει...μονοπώλια.


Οι αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης εγκαλούν επαγγελματίες που διακινούν στην αγορά τα ίδια προϊόντα με ...χαμηλότερες τιμές
«Ελεύθερη αγορά» σημαίνει μονοπώλια και υπέρογκα επιχειρηματικά κέρδη που προέρχονται από τη ληστρική τους δράση σε βάρος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων.
Αυτό επιβεβαιώνεται με κραυγαλέα και αδιάψευστα στοιχεία και από τον τρόπο που γίνεται η διακίνηση και διαμορφώνονται οι τιμές στα λιπαντικά μεγάλων πολυεθνικών, που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στον κλάδο, επιβάλλοντας τιμές υψηλότερες ακόμα και 317% σε σχέση με άλλες χώρες στα ίδια ακριβώς προϊόντα!

Απέναντι σ' ένα σύστημα..

Παράξενοι καιροί. `Η, απλώς, αποκαλυπτικοί;
Στην Ιαπωνία καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις και το φταίξιμο ρίχνεται σε μια «θεομηνία».
Στη Λιβύη καταστρέφεται το ίδιο το δικαίωμα ενός λαού να επιλέξει με το δικό του τρόπο τη διακυβέρνησή του και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας του. Κι εδώ στο φταίξιμο μπλέκουν «θεούς και δαίμονες».
Και στη μια και στην άλλη περίπτωση είναι το καπιταλιστικό κέρδος που κινητοποιείται ως δύναμη καταστροφής.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη ποτέ δεν ήταν δημιουργική για τους λαούς. Σήμαινε - αντιστοιχούσε σε αύξηση των καπιταλιστικών κερδών με παράλληλη αύξηση της δυστυχίας των ανθρώπων.

Συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό τυχοδιωκτισμό στη Λιβύη

  • Με πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα συμμετέχει η Ελλάδα
  • Λιμάνια, αεροδρόμια και άδειες υπερπτήσεων πήραν από την ελληνική κυβέρνηση Γαλλία και Βρετανία
Την εμπλοκή της Ελλάδας με στρατιωτικά μέσα στη σχεδιαζόμενη πολεμική επιδρομή εναντίον της Λιβύης αποφάσισε χτες η κυβέρνηση.
Το «πράσινο φως» για την ενεργό συμμετοχή της χώρας με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στις πολεμικές επιχειρήσεις που ετοιμάζουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα έδωσε, χτες, ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλου, και Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτη.
Ταυτόχρονα, άδειες υπερπτήσεων, λιμάνια και αεροδρόμια καθώς και κάθε άλλη απαραίτητη διευκόλυνση για τις πολεμικές επιχειρήσεις, που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν στη Λιβύη, ζήτησαν και ήδη πήραν από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, Γαλλία και Βρετανία.
Μάλιστα, σήμερα το πρωί θα βρεθεί εκτάκτως στο Παρίσι ο Γ. Παπανδρέου μετά από πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύνοδο των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη. Η πρωτοβουλία για τη σύνοδο, ουσιαστικά πολεμικό συμβούλιο, ανήκει στον Ν. Σαρκοζί.

«Αυτό φέρνει το ΠΑΣΟΚ»...

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Τι κι αν είσαι απ' τη Λιβύη,
εργατάκι και φτωχό...»
  «Το ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας την οριακή κατάσταση που επικρατεί στο Λεκανοπέδιο, προχώρησε με θάρρος κι ευθύνη στην πρόταση για μετατροπή ολόκληρου του χώρου του Ελληνικού σ' ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα της Ευρώπης. Το ξεπούλημα και των τελευταίων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει στην πόλη μας αποτελεί μια εγκληματική πολιτική και όχι μια αναπτυξιακή πολιτική. Θα υποβαθμίσει την πόλη, θα υποβαθμίσει τις υποδομές της, θα υποβαθμίσει τις προοπτικές της. Πραγματική ανάπτυξη είναι η προστασία αυτών των χώρων. Θέλουμε το πράσινο και όχι το γκρίζο. Αυτό φέρνει το ΠΑΣΟΚ».
(Γιώργος Παπανδρέου, 2/2/2009, σε εκδήλωση της ΤΕΔΚΝΑ με θέμα «Αττική και περιβάλλον»)
*