Σελίδες

22 Φεβ 2011

Προβοκάτορες με αποστολή να χτυπηθεί το κίνημα...


Δημόσια καταγγελία για τη δράση προβοκατόρων που σχετίζονται με ομάδες «φιλάθλων» έκανε για πολλοστή φορά χτες από το βήμα της εκδήλωσης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Είπε μεταξύ άλλων:
«Επιτρέψτε μου όμως να θέσουμε ένα άλλο ζήτημα σχετικό με την βία στα γήπεδα. Είναι η δεύτερη φορά που το θέτουμε επίσημα, μπροστά σε δημοσιογράφους. Την πρώτη φορά, το θέσαμε δύο μέρες μετά την μεγάλη διαδήλωση που είχε γίνει στην Αθήνα και που δυστυχώς συνοδεύτηκε από τον θάνατο τριών αθώων ανθρώπων. Την δολοφονία των εργαζομένων - δολοφονία ήταν - στην Μαρφίν. Τότε, με στοιχεία που όχι απλώς έπεσαν στην αντίληψή μας αλλά τα εξακριβώσαμε, κάναμε την εξής καταγγελία: Οτι υπάρχουν ομάδες "φιλάθλων" σε εισαγωγικά, ή τμήματα ομάδων "φιλάθλων" τα οποία χρησιμοποιούνται στα γήπεδα ως ένα είδος γυμναστικής και

Επικίνδυνη πολιτική...


«Το πρόβλημα είναι εθνική κυριαρχία ή μια μορφή καπιταλιστικής κρίσης;...Οι εργαζόμενοι ...θέλουν ένα λαϊκοδημοκρατικό μέτωπο που αξιόπιστα και με επιμονή θα ζητήσει να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Ναι, αλλά αν φύγει αυτή η κυβέρνηση τι θα έρθει; ...Ας φανταστούμε μια λαϊκοδημοκρατική κυβέρνηση όχι με στόχο το σοσιαλισμό... Προέχει πάνω απ' όλα το χρέος. Εχουν διατυπωθεί προτάσεις. Δεν συγκλίνουν πουθενά οι αριστερές συλλογικότητες; Δεν μπορούν να εμφανιστούν με τα λάβαρά τους αλλά με κοινά, μίνιμουμ, συνθήματα-αιτήματα, στις 23 Φλεβάρη; Π.χ. ένα πλαίσιο περιλαμβάνει:
1. Να φύγει η κυβέρνηση. Εκλογές.
2. Μεταβατική κυβέρνηση (για κούρεμα/αναδιαπραγμάτευση του χρέους και άμεσο πρόγραμμα σωτηρίας). Κοινωνικοποίηση των τραπεζών.

Το πραγματικό δίλημμα...

   Αν κάτι επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του Στρος Καν πως ο Γ. Παπανδρέου επιζητούσε από την πρώτη στιγμή την παρέμβαση του ΔΝΤ δεν είναι βέβαια ότι ο πρωθυπουργός είναι αναξιόπιστος, όπως έσπευσαν να αποφανθούν η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι ευθύς εξαρχής αυτό που απασχολούσε την κυβέρνηση ήταν πώς θα περάσει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που δεν μπόρεσαν να περάσουν τις προηγούμενες δεκαετίες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 
Αυτός ακριβώς είναι ο πραγματικός λόγος που την έκανε να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, που είναι γνωστό για την εμπειρία του και την αποτελεσματικότητά του να επιβάλει τέτοια μέτρα. 

Οι επιχειρήσεις του αθλητισμού...



ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ η κουβέντα περί «βίας στα γήπεδα», 
με ένα και μόνο, όμως, ερωτηματικό: Πώς θα υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση και ...όχι μόνο από την αστυνομία.
Ακούμε για ηλεκτρονικά εισιτήρια και φακέλωμα όσων πηγαίνουν στο γήπεδο. 
Για ιδιωτικές αστυνομίες και μπράβους στην υπηρεσία των ΠΑΕ που θα τα φυλάνε. Για παρακολούθηση με κάμερες. 
Μόνο για μικροτσίπ στον εγκέφαλο δεν μας είπανε, αλλά ...κοντά είναι.
Προφανώς, πολύ θα τους βόλευε να γίνει ...οικεία εικόνα ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο με συνθήκες Αουσβιτς. 
Να θεωρείται φυσιολογική η κατάργηση κάθε ατομικού δικαιώματος σε όποιον επιλέξει να δει ποδοσφαιρικό αγώνα.

Είχαν έτοιμο το σχέδιο...



   Λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2009, το ΠΑΣΟΚ σκόπιμα επικέντρωσε την αντιπαράθεση με τη ΝΔ στο θέμα του ελλείμματος, αφήνοντας υπονοούμενα ότι αυτό ήταν μεγαλύτερο απ' όσο το παρουσίαζε η προηγούμενη, συνένοχη στο χτύπημα του λαού, κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ προπαγάνδιζε το αντιλαϊκό του πρόγραμμα και, ταυτόχρονα, αναζητούσε το κατάλληλο άλλοθι για να το υλοποιήσει εξ ολοκλήρου, με τους μικρότερους δυνατούς κραδασμούς. 
Σαν κόμμα της πλουτοκρατίας, είχε γραμμένες στα κιτάπια του τις ανατροπές που νομοθέτησε λίγους μήνες μετά στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, στην Υγεία και την Παιδεία, σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τους όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης και, άρα, με την κερδοφορία του κεφαλαίου.
   Το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα και το ψήφισε το Μάη του 2010 δεν ήταν παρά το εργαλείο που αναζητούσε για να προωθήσει στο μικρότερο δυνατό χρόνο τα πιο βάρβαρα μέτρα που γνώρισε ο λαός, μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ευρωενωσιακός αποπροσανατολισμός...


«Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη διότι επιβεβαιώνεται ότι δεν διεκδίκησε σθεναρά μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση» και «ο πρωθυπουργός οφείλει να αποκρούσει τη συνταγματοποίηση της οικονομίας που δεν θα επιτρέπει την άσκηση εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής». 
Πρόκειται για δύο αποσπάσματα από δύο ανακοινώσεις της «Δημοκρατικής Αριστεράς» αναφορικά με τις επαφές του πρωθυπουργού με τον Ντομινίκ Στρος - Καν και τις συναντήσεις που έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δε διεκδίκησε ευρωπαϊκή λύση, εισηγούμενη εμμέσως πλην σαφώς ότι μια αμιγώς ευρωπαϊκή «λύση» θα ήταν καλύτερη. 

Στον καιρό της ταξικής αναμέτρησης...


Συμβαίνει και στις καλύτερες των οικογενειών. Οπως τώρα στις ΗΠΑ, όπου οι αρθρογράφοι διαβλέπουν πίσω από τις απεργιακές κινητοποιήσεις «ενδείξεις ταξικού πολέμου». Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Αφού η συνταγή για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης κι εκεί και δω, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι μία και ενιαία.
Είτε διαβάζεις τον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ να μιλά για την Ελλάδα, είτε τη συνταγή που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Μέτρα για την ενίσχυση του κεφαλαίου, μέτρα για το χτύπημα της εργατικής τάξης. Χωρίς μισόλογα, αν και με μπόλικα προσχήματα, όπως ότι όλα γίνονται για το χρέος, ενώ πολύ απλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι ψάχνουν τρόπους για το πώς αδιάθετα κέρδη των καπιταλιστών θα βρουν διέξοδο σε κερδοφόρες επενδύσεις.

Ποδόσφαιρο...


«Διδάξαμε ήθη» (!), δήλωσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αμέσως μετά τα όσα συνέβησαν στο «Καραϊσκάκης» το Σάββατο. Πάλι καλά που ο κ. Μαρινάκης δε δίδαξε και ...έθιμα.
*
Η δήλωσή του, πάντως, είναι πολύτιμη. Για όλους εμάς που αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Και το αγαπάμε γνωρίζοντας ότι, όπως κάθε τι λαϊκό, έτσι και το ποδόσφαιρο έχει κι αυτό αλωθεί. Το έχουν σφετεριστεί, το έχουν αμαυρώσει τα «αφεντικά» του. Με συνέπεια να κουβαλάει στις πλάτες του αυτά ακριβώς τα «ήθη και έθιμα». Τα «ήθη» των «αφεντικών» του.

Εθνική - Αλφα...


Η αντιεπιστημονικότητα πάει χέρι - χέρι με την μπαρουφολογία. Εδώ και τρία χρόνια, με αφορμή την κρίση, και τι δεν έχουμε ακούσει. Οι απολογητές του συστήματος, με πρώτα «τα άδεια κεφάλια» που έχουν αλώσει τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ό,τι σκονάκι τους σερβίρουν οι «από πάνω» το παπαγαλίζουν με το πιο βαρύγδουπο ύφος.
Με αφορμή, δε, τις εξελίξεις περί την Εθνική τράπεζα και την Αλφα, στο παρά ένα έφτασαν να καλέσουν τους τηλεθεατές τους να βγουν στους δρόμους και να κάνουν ...διαδήλωση υπέρ της συγχώνευσης. Οπως με περισπούδαστη σοφία εξήγησαν, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν βάλσαμο για την κοινωνία, για την οικονομία και - κυρίως - για την ...ψυχολογία του λαού!

Επαγρύπνηση...




Τα επεισόδια στο παιχνίδι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που λέγεται «βία στα γήπεδα» με άλλες στοχεύσεις.
Αλλωστε οι εξελίξεις στη συνέχεια αυτό δείχνουν, τόσο με τον εκρηκτικό μηχανισμό στα γραφεία της διοργανώτριας αρχής, όσο και με τη διαμαρτυρία στη ΝΕΤ. Είναι καιρός τώρα που τα αστικά επιτελεία και ΜΜΕ τσουβαλιάζοντας προβοκατόρικες ενέργειες όπως τον ξυλοδαρμό βουλευτή της ΝΔ, ή τη δολοφονία των εργαζομένων στη «Μαρφίν», με την οργανωμένη λαϊκή διεκδικητική δράση διαμορφώνουν τη θεωρία της ανομίας ως συνέπεια της γραμμής για ανυπακοή στην αντιλαϊκή πολιτική, για να χτυπήσουν το κίνημα. 
Αμέσως μετά τη μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα που δυστυχώς συνοδεύτηκε από τη δολοφονία των εργαζομένων στη «Μαρφίν» αποκαλύψαμε ότι υπάρχουν ομάδες «φιλάθλων» που προετοιμάζονται στα γήπεδα για να χρησιμοποιηθούν ως προβοκάτορες στις διαδηλώσεις, ορισμένοι μάλιστα χρησιμοποιούνται ως μπράβοι σε νυχτερινά κέντρα.