Σελίδες

12 Φεβ 2011

Τι απομένει εκτός απ' τον ξεσηκωμό;

Αρνιέμαι αρνιέμαι αρνιέμαι

οι άλλοι να βαστάνε τα σκοινιά
αρνιέμαι να με κάνουν ό,τι θένε
αρνιέμαι να πνιγώ στην καταχνιά.


Αρνιέμαι αρνιέμαι αρνιέμαι
να είσαι συ και να μην είμαι εγώ
που τη δική μου μοίρα διαφεντεύεις
με τη δική μου γη και το νερό.


Αρνιέμαι αρνιέμαι αρνιέμαι
να βλέπω πια το δρόμο μου κλειστό
αρνιέμαι να 'χω σκέψη που σωπαίνει
να περιμένει μάταια τον καιρό. 

Για τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία

Είναι εφικτή μια άλλη πρόταση εξουσίας; Είναι ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς εργαζόμενους. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι απέναντι σε μια τέτοια επίθεση η αντιπρόταση για άλλη εξουσία - που θα κινείται σε μια κατεύθυνση πέρα από τα όρια του συστήματος - είναι αναγκαία, και με βάση την αναγκαιότητα θα βρούμε και την εφικτότητά της. Η κυβέρνηση η ίδια, δεν θεωρεί ότι η πολιτική της αποτελεί διέξοδο. Μονόδρομο τη χαρακτηρίζει, όχι όμως και διέξοδο. Οι ίδιοι ομολογούν ότι με τα μέτρα που παίρνουν ούτε το χρέος θα μειωθεί ούτε βελτίωση θα υπάρξει. Απλά παίρνουν μέτρα για να διασωθεί και να επιβιώσει στο διεθνή ανταγωνισμό το ελληνικό κεφάλαιο. Κινούνται από τη δική τους ταξική σκοπιά με βάση την αναγκαιότητα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ,ΕΦΥΓΕ Ο ΜΠΟΥΜΠΑΡΑΚ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ;;;;;

Από το Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ, στο Πορτ Σάιντ, στο Ασιούτ, στη Μανσούρα, στη Μαχάλα, στην Τάντα, από άκρη σε άκρη ο αιγυπτιακός λαός πανηγύριζε χτες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν δρόμους, πλατείες και κάθε ανοιχτό χώρο για να γιορτάσουν την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, την ικανοποίηση, δηλαδή, του αιτήματος αιχμής των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων και απεργιών εδώ και 18 ημέρες. Η είδηση ήρθε από το στόμα του αντιπροέδρου και αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος, με τηλεοπτικό διάγγελμα, ανακοίνωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε από την προεδρία και παρέδωσε τις εξουσίες του στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.

Η «έκρηξη» της ανεργίας...


Η αύξηση με γοργούς ρυθμούς των ανέργων, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Παρά τις προσπάθειες των επίσημων αρχών να συγκαλύψουν το όλο και διογκούμενο πρόβλημα με τη χρήση παραποιημένων στοιχείων, η ανεργία άρχισε να απειλεί σοβαρά την εργατική οικογένεια. Η διόγκωση φυσικά της ανεργίας πρώτα και κύρια οφείλεται στις ίδιες τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στις καπιταλιστικές οικονομίες, με την έκρηξη των νέων τεχνολογιών και τη διαχείριση των αποτελεσμάτων τους από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Δηλαδή, με την εφαρμογή σύγχρονων μέσων παραγωγής και την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας απαιτείται λιγότερη ζωντανή εργασία για τον ίδιο ή και μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, δηλαδή απαιτούνται λιγότεροι εργαζόμενοι. Οσοι περισσεύουν, περνούν στις στρατιές των ανέργων και τις αυξάνουν. Αντί οι νέες τεχνολογίες να μειώνουν τον εργάσιμο χρόνο και να αυξάνουν τον ελεύθερο, με την καπιταλιστική χρησιμοποίησή τους αυξάνουν τους ανέργους.

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΑΠ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ...



Επίθεση κατά των λαϊκών αντιδράσεων στην κυβερνητική πολιτική, που παραδίδει το οδικό δίκτυο στους μεγαλοεργολάβους, δίνοντάς τους το ελεύθερο να λυμαίνονται τους δρόμους με διόδια, εξαπέλυσε χθες ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, επιτιθέμενος συνολικά σε όσους αντιπαλεύουν τη βαρβαρότητα της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο Γ. Παπανδρέου επιστράτευσε την προπαγάνδα περί «ανομίας», η οποία, όπως είπε, τυγχάνει «της πλήρους κάλυψης και των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων της υπόλοιπης Αριστεράς και της ανοχής της ΝΔ». Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Α. Τσίπρα για το θέμα και αναφερόμενος στις λαϊκές αντιδράσεις, έκανε λόγο για παρότρυνση «σε αυθαιρεσία και αυτοδικία που επιβαρύνει όλους τους φορολογούμενους» και τελικά τραυματίζει «και την δημοκρατία και την πατρίδα και τα συμφέροντα των πολιτών».

ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΟΥΣ...


Να καλλιεργήσει κλίμα συναίνεσης επιχειρεί εκ νέου η κυβέρνηση, μπροστά στο βάθεμα της κρίσης και τα επόμενα πακέτα μέτρων που συναποφάσισε με την τρόικα. Χτες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με εντολή του πρωθυπουργού, απέστειλε επιστολή σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς καλώντας σε διάλογο «για την εκπόνηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής», με ορίζοντα το 2015.
Σύμφωνα με την επιστολή, τα κόμματα καλούνται «να ορίσουν εκπροσώπους για έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και παρουσίασης του σχεδίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, στο τέλος Μαρτίου, με τελικό στόχο την έγκρισή του από την Ελληνική Βουλή εντός του Μαΐου». 

Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ...

Ο ελληνικός λαός ήταν και είναι δίπλα στον αιγυπτιακό λαό, αλλά όχι και οι αστικές κυβερνήσεις όπως ισχυρίστηκε χτες ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι «ο αιγυπτιακός λαός πρέπει να είναι βέβαιος ότι, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός θα είναι στο πλάι τους». 
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήταν πάντα με το πλευρό του καθεστώτος Μουμπάρακ, με αυτό έκαναν μπίζνες (πολλές οι επιχειρήσεις Ελλήνων καπιταλιστών στην Αίγυπτο), αυτό είχαν ως πρότυπο ανάπτυξης και δημοκρατίας για την ευρύτερη περιοχή, αυτό είχαν ως στρατηγικό σύμμαχο, αυτό είχαν στη Σοσιαλιστική Διεθνή... 

ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΙ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ...

Ενα ευφάνταστο «επιχείρημα» για να χτυπήσει όσους αρνούνται να καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων, φοβίζοντάς τους αλλά και στρέφοντας άλλους εναντίον τους, βρήκε ο ΛΑ.Ο.Σ. 
Ετσι, ο εκπρόσωπός του χτες έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το "Δεν πληρώνω" εξυπηρετεί τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που ψάχνουν αφορμή να σπάσουν τις χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις των κατασκευαστριών εταιρειών. Εάν οι εταιρείες αυτές πάνε από το 1% σε επιτόκια ύψους π.χ. 6%, τότε τα διόδια θα γίνουν πολύ ακριβότερα. Η άλλη λύση είναι να επανακρατικοποιηθούν τα διόδια και το κράτος να κατασκευάζει πάλι τους δρόμους, οπότε θα τελειώσουν το 2050...».

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΣΚΟΙ...

Οσο και αν ωρύεται ο τύποις πρωθυπουργός, κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά το σαθρό ιδεολόγημα ότι τάχα στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές ο λαός ενέκρινε την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει. «Η νομιμοποίηση που μας έδωσαν οι πολίτες, είναι η δύναμή μας. Και όσοι ακόμα προπαγανδίζουν το αντίθετο, προσβάλλουν τον ίδιο τον ελληνικό λαό, γι' αυτό και πήραν την απάντηση ακόμα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές», ισχυρίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ερμηνεύοντας κατά πώς τον βολεύει το εκλογικό αποτέλεσμα. 
Θέλει να ξεχνάει ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα σε ένα χρόνο έχασε πάνω από ένα εκατομμύριο από τους ψηφοφόρους του 2009, ότι οι συνδυασμοί του ΠΑΣΟΚ πήραν το ένα τρίτο όσων ψήφισαν, δηλαδή το ένα τρίτο του ήμισυ των εκλογέων, ότι «πράσινοι» περιφερειάρχες και δήμαρχοι στον πρώτο γύρο συγκέντρωσαν το... πλειοψηφικό ποσοστό του 15%-20% του εκλογικού σώματος. 

ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΤΩΝ 8...

Εκτός απ' όλα τ' άλλα είναι και κακοί ηθοποιοί.
Ολοι αυτοί εκεί στο τσίρκο στα δελτία των 8 που παριστάνουν τους αναλυτές.
Πήδηξαν από τις καρέκλες τους, φώναζαν για την τρόικα «είναι απαράδεκτοι», ρωτούσαν με αγωνία πού θα βρεθούν αυτά τα 50 δισ., για να διαπιστώσουν με ανακούφιση ότι ευτυχώς δε θα πουληθούν και τα μνημεία!
Αν ήταν μόνο ένα κακόγουστο θέατρο, μικρή η ζημιά. Αλλά με κάτι τέτοια ένα χρόνο τώρα προσπαθούν να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση, να την παρουσιάσουν περίπου ως θύμα κάποιων κακών τροϊκανών, μια αγαθή κοπελίτσα που δε θέλει αλλά τη βιάζουν...
Κι αυτό την ώρα που με εξάστηλους τίτλους στις χτεσινές εφημερίδες προβάλλονταν οι δηλώσεις Παπανδρέου ότι δεν του καίγεται καρφί για τις αντιδράσεις, αυτός θα προωθήσει την πολιτική του.

Τρελαθήκανε!

Το ΔΝΤ - μετά από μακρές συνομιλίες και σε πλήρη συνεννόηση με όλα τα υπουργεία - βγήκε χτες και είπε: Ως Ελληνες χρωστάτε 350 δισ. ευρώ. 
Μέχρι το 2015 θα πρέπει να ξεπουλήσετε ό,τι έχετε και δεν έχετε για να εισπράξετε 50 δισ. ευρώ και να τα δώσετε στους τοκογλύφους. 
Και τότε, το 2015, αφού θα έχετε ξεπουλήσει όχι νησιά, δάση, βουνά και παραλίες, αλλά μέχρι και την τελευταία πέτρα που υπάρχει σε αυτό τον τόπο, εφόσον δεν έχει αυξηθεί κι άλλο το χρέος σας (που θα αυξηθεί), θα χρωστάτε «μόνο» 300 δισ. ευρώ!
*
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διοχετεύει την είδηση ότι προωθεί νέο πακέτο κρατικής ενίσχυσης των τραπεζών ύψους 30 δισ. ευρώ.

Υγεία...

Στην κλαδική μελέτη που πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα (Δεκέμβρης 2009) με θέμα τα «Ιδιωτικά Νοσοκομεία» διαβάζουμε:
*
1) Παρά την αρνητική μακροοικονομική συγκυρία, τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα συνεχίσουν να κερδίζουν μερίδιο αγοράς έναντι των δημοσίων, καλύπτοντας το 2012 το 31% της αγοράς έναντι 27% το 2008.
Σημειωτέον ότι από το 2000, που το μερίδιό τους στην αγορά ήταν 13%, τα ιδιωτικά νοσοκομεία με βάση την πρόβλεψη για το 2012, θα έχουν αυξήσει το μερίδιο αγοράς τους κατά 140%!

Δε θα γλιτώσει κανείς!


«Κανείς δε θα μείνει ανεπηρέαστος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»! Την απειλή αυτή, αλλά και την προειδοποίηση ότι μέσα στους στόχους της κυβέρνησης είναι να ξεθεμελιώσει τα πάντα και να παραδώσει τους εργαζόμενους βορά στις αξιώσεις της πλουτοκρατίας, διατύπωσε χτες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, με αφορμή τα νέα μέτρα - καρμανιόλα, που συναποφάσισαν με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για ευθεία απειλή σε βάρος του ελληνικού λαού, όχι χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, αν αναλογιστούμε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν:
  • Να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2015 ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

Νομίζει πως μας δουλεύει...

Τον ενοχλημένο από τους ελέγχους της τρόικας παρίστανε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Ποιος Ελληνας μπορεί να είναι υπερήφανος, ποια Ελληνίδα μπορεί να είναι υπερήφανη, ποιος σε αυτή την αίθουσα, από τους 300 της Βουλής, μπορεί να είναι υπερήφανος, όταν βλέπει να έρχονται κάθε τρίμηνο οι υπεύθυνοι της τρόικας, να μας ελέγχουν, να μας αξιολογούν αν πράξαμε σωστά, να εισηγούνται αν θα μας δώσουν την επόμενη δόση του δανείου και, μάλιστα, για θέματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, για αλλαγές που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια;», αναρωτήθηκε με περισσή υποκρισία. 
Εσπευσε βέβαια αμέσως μετά να δηλώσει ότι δε φταίει η τρόικα «για την εξάρτηση για κάθε δόση του δανείου», ενώ βάφτισε πατριωτική τη στάση της κυβέρνησης επειδή «αναλαμβάνει τις ευθύνες που μας αναλογούν». 

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο...

«ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ τα πράγματα όχι για να ικανοποιήσουμε τις Βρυξέλλες, αλλά για να απελευθερωθεί η Ελλάδα, να τελειώνουμε». Δήλωση του πρωθυπουργού είναι αυτή, χτες, από τη Βουλή...
Μόνο, που δε μας εξηγεί με τι ακριβώς θέλει «να τελειώνουμε». Προφανώς, με τις κατακτήσεις των εργαζομένων, με τον όποιο δημόσιο χαρακτήρα έχει απομείνει και, αν είναι δυνατόν, με κάθε διάθεση αντίστασης!
Εάν συμβούν αυτά, θα ικανοποιηθούν παρεμπιπτόντως και οι Βρυξέλλες, μα, πάνω από όλα, η πλουτοκρατία, εγχώρια, ευρωπαϊκή και παγκόσμια (αν και συνήθως αυτές διαπλέκονται).
Μια και εκεί είναι η ουσία του πράγματος: Με αφορμή την υποτιθέμενη «κρίση χρέους», να οδηγήσουν την κοινωνία 100 χρόνια πίσω.