Σελίδες

6 Φεβ 2011

Ανυπακοή είναι ο νόμος του λαού...

Σε ένα αντιδραστικό ντελίριο επιδίδονται το τελευταίο διάστημα τα αστικά ΜΜΕ και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της πλουτοκρατίας, βάζοντας στο στόχαστρο το εργατικό λαϊκό κίνημα και το ίδιο το δικαίωμα του λαού να παλεύει ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους νόμους που υπηρετούν το κεφάλαιο. Ολοι, μ' ένα στόμα, λοιδορούν, βρίζουν, συκοφαντούν και απειλούν με καταστολή τους αγώνες που οργανώνoυν φορείς και συνδικάτα, για να εμποδίσουν την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων και να αποτρέψουν τα καινούργια που έρχονται. Για να αλλάξουν οι αντιλαϊκοί συσχετισμοί, να διεκδικήσει ο λαός το δίκιο του και να το επιβάλει.

Ιδεολογήματα της άρχουσας τάξης και των εκπροσώπων της...

Καθώς βαθαίνει η αντεργατική επίθεση και ενώ οι εργαζόμενοι βαδίζουν προς την απεργία στις 23 Φλεβάρη, πυκνώνουν δημοσιεύματα και απόψεις προκειμένου να εμποδίσουν την οργάνωση των αγώνων, να συσκοτίσουν το πραγματικό ταξικό περιεχόμενο αυτής της επίθεσης, να κρατήσουν την εργατική τάξη άβουλη και υποταγμένη και τελικά να την αφοπλίσουν ιδεολογικά.
Γι' αυτό η αντιμετώπιση των ιδεολογημάτων της άρχουσας τάξης που προβάλλονται από διάφορα μέσα και διαφορετικές πλευρές είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για να γίνουν οι αγώνες ακόμα πιο αποτελεσματικοί, για να οργανωθεί σε βάθος και να κλιμακωθεί η ταξική πάλη.
Ιδού ορισμένες από τις ιδεολογικές «κατασκευές» της πλουτοκρατίας και όσων την υπηρετούν: 

Να γίνει η απεργία ένα μεγάλο βήμα μπροστά για τη λαϊκή αντεπίθεση...

«Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και στους λαούς της Αιγύπτου, της Τυνησίας, του Μαρόκο, της Υεμένης και αλλού, που μαζικά, μαχητικά ξεσηκώνονται και επιχειρούν να σπάσουν τις αλυσίδες της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης, της βίας και του αυταρχισμού.
Η βία, η άγρια καταστολή, ο αποπροσανατολισμός και η κάθε μορφή εργοδοτικής και κρατικής χειραγώγησης μόνο προσωρινά μπορούν να ανακόψουν την πορεία των λαών προς τα εμπρός, προς το δρόμο της κατάκτησης της πραγματικής λαϊκής εξουσίας.
Καλούμε τους εργαζόμενους της χώρας μας να εκφράσουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους λαούς αυτών των χωρών. Οσα περισσότερα θα είναι τα πλήγματα που θα δεχτεί ο ιμπεριαλισμός σε κάθε χώρα, τόσο καλύτερα για όλους τους λαούς του κόσμου.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ : Πολύμορφες πιέσεις για να καμφθεί η λαϊκή οργή...

Στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, βρήκε και το τέλος αυτής της εβδομάδας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να επιμένουν και να περιμένουν την αποχώρηση του, από το 1981, Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Ενα ενδεχόμενο, που πιθανώς κατά την έναρξη των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων να φαινόταν μάλλον μακρινό, αλλά πλέον, μετά και από το αίμα που χύθηκε στους αιγυπτιακούς δρόμους, μοιάζει μάλλον αναπόφευκτο.
Τα αλλεπάλληλα διαγγέλματα του Χόσνι Μουμπάρακ, κατά τα οποία δεσμεύτηκε να μην είναι υποψήφιος και πάλι στις προεδρικές εκλογές του Σεπτέμβρη,

Αταξικό κήρυγμα για τη διαιώνιση της αστικής εξουσίας...


Mε κεντρικά συνθήματα «Εθνική ανεξαρτησία - Λαϊκή κυριαρχία - Πατριωτική αναγέννηση», ανακοινώθηκε η ίδρυση της «Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών».
Η διακήρυξη και οι στόχοι που θέτει η Κίνηση συσκοτίζουν την αναγκαιότητα να αποκαλυφθεί ο πραγματικός χαρακτήρας της κρίσης, σαν κρίση του καπιταλισμού, και να αναδειχτεί η μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος, που ταυτίζεται με την οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, δεμένη με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, το κέρδισμα της εξουσίας από την εργατική τάξη και το λαό.
Η «Κίνηση» αποδίδει τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην εξάρτηση του

Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το αντιλαϊκό μνημόνιο...

   Tο ΠΑΣΟΚ επιλέχθηκε από την ντόπια πλουτοκρατία για «αλλαγή φρουράς» στην κυβερνητική εξουσία, επειδή κρίθηκε πιο ικανό να αναλάβει τη διακηρυγμένη μέσα από το πρόγραμμά του προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που είχε ανάγκη το ντόπιο και ευρωενωσιακό κεφάλαιο. Πολύ νωρίτερα από την υπογραφή του μνημονίου (3 Μάη 2010) με την τρόικα, το ΠΑΣΟΚ είχε προσδιορίσει με λεπτομέρεια τις βασικές κατευθύνσεις και στοχεύσεις της επίθεσης που θα εξαπέλυε σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Από την πρώτη στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου αναγόρευσε την κρίση σε «ευκαιρία» για να εφαρμοστούν εκβιαστικά οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είχαν ήδη δρομολογήσει οι στρατηγικές αποφάσεις της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ενεργειακός πόλεμος της Μεσογείου...

   Μια απλή ανάγνωση του Σχεδίου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, αρκεί για να αντιληφθεί ο αναγνώστης ότι η όποια συζήτηση αφορά τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων με νέες θυσίες της εργατικής τάξης και του λαού. Η διαχείριση του χρέους ορισμένων υπερχρεωμένων κρατών αποτελεί απλά το εφαλτήριο για να επιταχυνθούν προαποφασισμένες στρατηγικές κατευθύνσεις, όπως η ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ.
Κατευθύνσεις στον τομέα της ενέργειας που θα οδηγήσουν σε νέα επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης, επιδείνωση της θέσης των εργαζόμενων του κλάδου, παράδοση ενεργειακών κοιτασμάτων σε ιδιωτικούς ομίλους, μείωση της λιγνιτικής παραγωγής σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία.

Η ζύμη των τριαντάρηδων...

Υπάρχει μια γενιά, οι σημερινοί 30άρηδες, που τείνει να χαθεί κυριολεκτικά, έχοντας συνθλιβεί όχι μόνον απ' τις ραγδαίες εξελίξεις, αλλά κι από την ταχύτητά τους. Είναι η γενιά που δεν προλαβαίνει να σκεφτεί, αδυνατεί να σχεδιάσει και, προπάντων, δεν πρόλαβε να αφομοιώσει την εμπειρία τεράστιων προαναγγελθέντων γεγονότων με εξέχουσα βαρύτητα, όπως ο πόλεμος κι εν τέλει η εξάρθρωση της Γιουγκοσλαβίας.
Είναι η γενιά που έμεινε απλησίαστη από τις πολιτικές πρωτοβουλίες, για λόγους που δεν χωράνε στην παρούσα στήλη, ποτισμένη με ψευδαισθήσεις και παροράματα, πολύ καλά εκπαιδευμένη, αλλά εξειδικευμένα μονοδιάστατα.
Τώρα γεμίζει τα πεζοδρόμια με τη στάμπα του άνεργου συμβασιούχου. Αδυνατεί να ακουμπήσει σε γεννήτορες με σφαγμένα δικαιώματα και συκοφαντημένους ως βολεμένους ή λαμόγια.

Η πολιτική του ΣΥΝ και το σύστημα...

«Το δημόσιο χρέος, που δημιούργησε η νεοφιλελεύθερη πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (...) χρησιμοποιείται ως απειλή και βρόχος στην κοινωνία για την κατάργηση κάθε εργατικής κατάκτησης και κοινωνικής προστασίας και τη συνεχή αναδιανομή πλούτου και εξουσίας υπέρ του κεφαλαίου. Σήμερα γίνεται όμως φανερό στον καθένα ότι η πολιτική του Μνημονίου (...) επιδεινώνει την κρίση χρέους. 
Ανοιξε έτσι η συζήτηση για πιθανή έκδοση ευρωομολόγου και δημοσιοποιούνται σχέδια για την "επαναγορά" (προεξόφληση) μέρους του δημόσιου χρέους από το ελληνικό κράτος. Τα σενάρια αυτά αποδεικνύουν ότι υπήρχαν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όπως από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει, ότι το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, αλλά πολιτική επιλογή για την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου».

ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΒΟΛΕΥΤΕΣ...






Στηριζόμενο σε ένα ρεπορτάζ του Νίκου Βαφειάδη που δημοσιεύτηκε στην "Καθημερινή" 
(διέφυγε την προσοχή της αρχισυνταξίας και δημοσιεύτηκε) είναι το βίντεο απ' το contra chanel. 
Λεπτομέρεια ο δημοσιογράφος εξ αιτίας αυτού του ρεπορτάζ απολύθηκε από την Καθημερινή.