Σελίδες

2 Ιαν 2011

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2011 : Στην υπηρεσία των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου.


Η κυβέρνηση συσκοτίζει την επίδραση της εκδήλωσης της κρίσης στη δημοσιονομική κατάσταση. Στην πραγματικότητα, η αυξανόμενη διαχειριστική δυσκολία της κυβέρνησης αφορά το βάθεμα της κρίσης κατά το 2010 και την εκμηδένιση της πιθανότητας ουσιαστικής ανάκαμψης μετά το 2011 με επάνοδο στο προ κρίσης επίπεδο.
Οι ίδιες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η προσφυγή της κυβέρνησης στο μηχανισμό στήριξης και στο μνημόνιο αποτέλεσε στρατηγική της επιλογή.
Αποτελεί συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας ότι η επιλογή αυτή ήταν αναγκαστική για την αποφυγή της χρεοκοπίας και τη διασφάλιση της καταβολής των μισθών και των συντάξεων. Χρεοκοπία και στάση πληρωμών που δρομολογεί για τη λαϊκή οικογένεια. Αλλωστε, και τα ίδια τα στοιχεία που περιλαμβάνει στον προϋπολογισμό για το 2011 διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Τράπεζες: Αστρονομικά κέρδη και «παιχνίδια κυριαρχίας»...

ΜΕΣΑ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ καταβρόχθισαν δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια, φέτος παρουσιάζουν τα δεύτερα μεγαλύτερα έσοδα στην ιστορία τους και συνεχίζουν να καταβροχθίζουν...
Ο λόγος, φυσικά, για τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, που βγαίνουν από την κρίση αλώβητες και απίστευτα ενισχυμένες.
ΤΗΝ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ αποκαλύφθηκαν τα ποσά που πήραν από το πακέτο «σωτηρίας» της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, στη διάρκεια της κρίσης, τα περισσότερα από το πακέτο «σωτηρίας» πήγαν στη Citigroup (2.2 τρισ.), ενώ ακολουθούν Merrill Lynch (2.1 τρισ.), Morgan Stanley (2 τρισ.), Bank of America (1.1 τρισ.), Bear Stearns (960 δισ.), Goldman Sachs (620 δισ.), J. P. Morgan Chase (260 δισ.) και Wells Fargo (150 δισ.).

ΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ της «Γουόλ Στριτ Τζιόρναλ», πριν από μια βδομάδα, αποκάλυπτε μιαν ακόμη πτυχή των δραστηριοτήτων αυτών των «ευαγών ιδρυμάτων» του καπιταλισμού. Συγκεκριμένα,