Σελίδες

18 Δεκ 2011

Τράπεζες: «Ο πίθος των Δαναΐδων»



Σε σύγχρονο «πίθο των Δαναΐδων» εξελίσσεται το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αφού καταβρόχθισε τα «πακέτα» των τρισεκατομμυρίων (δολαρίων και ευρώ) από κρατικές ενισχύσεις και ενισχύσεις διαφόρων οργανισμών, τώρα ζητάει ακόμη περισσότερα, για να καλύψει τις «μαύρες τρύπες» του.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, η μία μετά την άλλη, όλες οι μεγάλες τράπεζες ανακοινώνουν προγράμματα μαζικών απολύσεων στο όνομα της κρίσης. 
Μόνον αυτή τη βδομάδα η γαλλική Credit Agricole ανακοίνωσε 2.350 απολύσεις και η αμερικανική Morgan Stanley άλλες 1.600.
Με τα μέχρις στιγμής γνωστά στοιχεία θα γίνουν 120.000 απολύσεις στον τραπεζικό τομέα μέσα στο 2012. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «πογκρόμ» κατά των τραπεζοϋπαλλήλων.
ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ και παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες ξεκοκάλισαν τα πακέτα των τρισεκατομμυρίων, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης συνεχίζουν τις υποβαθμίσεις συντηρώντας το φαύλο - κύκλο.
Την Πέμπτη, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε έξι μεγάλες, διεθνείς τράπεζες, επικαλούμενος τις «αυξημένες προκλήσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές». 

Πιο συγκεκριμένα, ο Fitch υποβάθμισε τις αμερικανικές Bank of America και Goldman Sachs, τη βρετανική Barclays, τη γαλλική BNP Paribas, τη γερμανική Deutsche Bank και την ελβετική Credit Suisse.
Μια μέρα πριν ο ίδιος οίκος είχε υποβαθμίσει πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες. Συγκεκριμένα, τις γαλλικές Banque Federative du Credit Mutuel και Credit Agricole, τη φιλανδική OP Pohjola Group, τη δανέζικη Danske Bank και την ολλανδική Rabobank Group.
Στην υποβάθμιση 10 ισπανικών τραπεζών προχώρησε η Standard & Poor's, διατηρώντας τες υπό παρακολούθηση για ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση, ενόψει της εξέτασης της αξιολόγησης της ισπανικής οικονομίας. Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η υποβάθμιση προέκυψε μετά την εφαρμογή νέων κριτηρίων αξιολόγησης και αναβάθμισης της μεθοδολογίας της για τις τράπεζες.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ του αμερικανικού Τύπου, η αμερικανική κεντρική τράπεζα, Fed, δεν μελετά να παράσχει περαιτέρω βοήθεια προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Γερουσιαστές που παρακολούθησαν την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ο κ. Μπερνάνκι «ήταν σαφής» ότι η Fed δεν προτίθεται να προβεί σε πιθανή διάσωση ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.
Αντιθέτως, την πρόθεσή της να συνδράμει την προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρεών της Ευρωζώνης με 10 δισ. δολ., τα οποία θα διαθέσει μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εξέφρασε η Ρωσία διά στόματος συνεργάτη του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες της Ρωσίας να διατηρήσει «ζωντανή» τη μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν στο 1,6 τρισ. ευρώ έφτασαν μόνον οι κρατικές ενισχύσεις υπέρ του χρηματοπιστωτικού τομέα, από τις οποίες επωφελήθηκαν οι τράπεζες την περίοδο από τον Οκτώβρη του 2008 έως την 31η Δεκέμβρη 2010. Ενώ, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg έως το Μάρτη του 2009 η Fed είχε δεσμεύσει - είτε σε δάνεια είτε σε εγγυήσεις ή άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις - για τη διάσωση των μεγάλων τραπεζών 7,77 τρισ. δολάρια. Ποσό μεγαλύτερο του 50% του ΑΕΠ των ΗΠΑ εκείνο το έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου