Σελίδες

22 Δεκ 2011

Χρονοδιάγραμμα νέων ανατροπών στο Ασφαλιστικό .


Δεδομένες οι επόμενες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, με επί της ουσίας συμφωνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Το έδαφος για νέες, γενικευμένες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις στρώνει η κυβέρνηση της μαύρης συμμαχίας. Πίσω από τη συμπαιγνία που στήθηκε χτες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τις δήθεν «διαφωνίες» των υπουργών της ΝΔ για την τρίτη κατά σειρά περικοπή των επικουρικών συντάξεων, τα στελέχη της τρικομματικής κυβέρνησης έβαλαν τις βάσεις για επιτάχυνση της εφαρμογής των προαποφασισμένων αντιασφαλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Τη σφαγή των επικουρικών συντάξεων έχουν συνυπογράψει και τα τρία κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., αφού αποτελεί στρατηγική επιλογή τους στα πλαίσια της ενιαίας αντιασφαλιστικής πολιτικής τους. Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως ξεκαθάρισε χτες ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, θα είναι έτοιμο μέχρι τις 15 Γενάρη και ανεξάρτητα από το χρόνο ψήφισής του στη Βουλή, η περικοπή των συντάξεων θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2012.

Οι υπουργοί της ΝΔ προσπάθησαν χτες να κρυφτούν πίσω από την εξέταση των στοιχείων των «αναλογιστικών μελετών» πριν τοποθετηθούν, προκειμένου να κερδίσουν πολιτικό χρόνο τριών βδομάδων και να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα. Από την πλευρά τους, οι υπουργοί του ΛΑ.Ο.Σ. βρήκαν την ευκαιρία, σε ρόλο «λαγού», να ανοίξουν θέμα παράτασης της θητείας της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου.
«Η πολιτική μας στους τομείς Κοινωνικής Ασφάλισης και εργασίας είναι θέμα ιδιαίτερα σημαντικό (...) Ενόψει της ανάγκης να προωθηθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, πριν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα στα μέσα Ιανουαρίου», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο πρωθυπουργός, δίνοντας το εύρος της αντιλαϊκής επέλασης που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Κάλεσε, μάλιστα, τους υπουργούς να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στην Κοινωνική Ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις (μειώσεις μισθών και εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα), ώστε «να ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ των εταίρων, ο οποίος θα πρέπει να γίνει με την κατάλληλη καθοδήγηση από την κυβέρνηση, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Την προώθηση, δηλαδή, των ανατροπών για την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, που απαιτεί η ντόπια και ξένη πλουτοκρατία για να επενδύσει τα συσσωρευμένα κεφάλαιά της.
Προαπαιτούμενο για επόμενο μνημόνιο
Αναφερόμενος ειδικότερα στο νομοσχέδιο που θα επιφέρει μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί και να είναι κατατεθειμένο έως τις 15 Ιανουαρίου»,σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για «ρητή δέσμευση που συμπεριλαμβανόταν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» και «αποτελεί μέρος της πολιτικής που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση πριν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την τρόικα».
Σε κάθε περίπτωση, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων αποτελεί προαπαιτούμενο για την υπογραφή του νέου μνημονίου. «Στις επόμενες τρεις εβδομάδες που έπονται, πρέπει να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των επικουρικών ταμείων (...) για να έχουμε μια αποτελεσματική διαβούλευση με τους εταίρους της τρόικας στα μέσα του Ιανουαρίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Λ. Παπαδήμος. «Εάν δεν ολοκληρωθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έως τα μέσα του Ιανουαρίου, θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές δυσκολίες στις διαβουλεύσεις με την τρόικα», σημείωσε ο ίδιος.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, μετά τις τοποθετήσεις των υπουργών, σημείωσε: «Πιστεύω ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία, ότι είναι αναγκαία η αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των επικουρικών ταμείων». Οι υπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ στήριξαν τις προτάσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνη. Ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, ανέφερε μάλιστα ότι «αν δεν προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις όπως αυτή των επικουρικών συντάξεων, οι πιέσεις από την τρόικα θα είναι όλο και μεγαλύτερες».
Απόλυτα σύμφωνοι ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.
Από την πλευρά της ΝΔ ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Δήμας, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ισχυρίστηκε ότι «απουσιάζει η δημοσιοποίηση των αναλογιστικών μελετών για τα Επικουρικά Ταμεία Ασφάλισης, κάτι που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα». Ωστόσο, ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ δε θα μπει εμπόδιο στις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, τόνισε: «Υπάρχει, βέβαια, αναφορά στην 5η Επικαιροποίηση του Μνημονίου για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης του αριθμού των Ταμείων και σταθεροποίησης των δαπανών σε βιώσιμα επίπεδα».
Με βάση αυτή την πρόβλεψη στο μνημόνιο, για μείωση των επικουρικών συντάξεων και των Ταμείων, πρότεινε να προχωρήσουν οι «αναγκαίες προσαρμογές», το «πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και αφού εν τω μεταξύ υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση όλων μας». Με άλλα λόγια, μόλις η ΝΔ «ενημερωθεί», θα υπερψηφίσει το τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις!
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, στο ίδιο αποπροσανατολιστικό πλαίσιο, ισχυρίστηκε ότι «η μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων είναι εκτός δημοσιονομικού πλαισίου του κυβερνητικού έργου», για να προσθέσει όμως ότι είναι «αναγκαία» προσαρμογή. Ο Λ. Παπαδήμος πάντως ξεκαθάρισε ότι «η μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων είναι έργο αυτής της κυβέρνησης». Οι διαδικαστικές διαφωνίες ανάμεσα στους υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έδωσαν την ευκαιρία στον υπουργό Μεταφορών του ΛΑ.Ο.Σ., Μ. Βορίδη, να προτάξει την«ανάγκη» για παράταση της συγκυβέρνησης ως προϋπόθεση για να ψηφίσει το κόμμα του τα αντιλαϊκά μέτρα.
Οπως είπε, «ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει πάρει θέση υπέρ της παράτασης της κυβέρνησης και της αναμόρφωσης του κυβερνητικού σχήματος με στόχο να εξαντλήσει όλο τον κοινοβουλευτικό της χρόνο. Χρειάζεται η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Με κυβέρνηση ειδικού σκοπού εμείς δεν ψηφίζουμε μέτρα όπως τη μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων». Ο ίδιος, βέβαια, ούτε και άλλο στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ. δεν έθεσε την παραμικρή ένσταση για τις βάρβαρες περικοπές που έρχονται για τις επικουρικές συντάξεις.



Σε ανακοίνωση για τη νέα επίθεση στις επικουρικές συντάξεις, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. προετοιμάζεται για νέα σαρωτική μείωση των επικουρικών συντάξεων. Οι συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων που προωθούνται, στόχο έχουν να εξισώσουν τις επικουρικές συντάξεις προς τα κάτω. Να τις μετατρέψουν σε ένα μικρό συμπλήρωμα στις κύριες συντάξεις, οι οποίες θα είναι επιδοματικού χαρακτήρα.
Η ΝΔ είναι υπέρ της νέας σφαγής των επικουρικών συντάξεων, παρά τις δήθεν αντιρρήσεις που προβάλλει, αφού ως κυβέρνηση είχε ανοίξει το δρόμο με το νόμο Πετραλιά, που προέβλεπε τη συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων. Προχτές επίσης επανέφερε την πάγια θέση της για δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σκάβοντας το λάκκο των ασφαλισμένων. Με σημερινή (σ.σ. χτεσινή) της ανακοίνωση ζητάει εκ βάθρων αλλαγές στο θέμα, προσπαθώντας να στρώσει το έδαφος για νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα.
Τα κόμματα της πλουτοκρατίας είναι συνένοχα γι' αυτά που έγιναν και για τα χειρότερα που φέρνουν σε βάρος του λαού, για να προστατεύσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Καμιά αναμονή. Ολοι στη μάχη, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της αντιλαϊκής βαρβαρότητας. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες».

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος22/12/11, 6:29 μ.μ.

    Ο Καρατζάς τι είναι ; Εμεις θα σας το πούμαι ΑΠΛΑ: Θέλει να γίνει ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ, ώστε ΤΗΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ ΩΣ Αντιπρόεδρος και ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ως είθησται, να ΚΑΝΕΙ με μερικές μονάδες της Αστυ/μιας και ορισμένα τμήματα των ΕΝ.ΔΥΝ. .... ΠΡΑΞΗΚΟΠΗΜΑ !!! ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΩΣ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝ.ΔΥΝ. ... ΤΕΛΕΙΩΣ .... ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ !! ΑΦΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕ ΣΤΟ ΠΡΑΞΗΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 11/11/11, ΓΙΑΤΙ ΝΑ .... ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΔΩ ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή