Σελίδες

9 Δεκ 2011

Ενα δισεκατομμύριο ευρώ για την... Κοινωνιολογία!



Διαχρονικά τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια για την έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ενωση απολαμβάνουν η Πληροφορική/Τηλεπικοινωνίες (ICT). Τα σχετικά προϊόντα/υπηρεσίες, πέρα από την οικονομική τους διάσταση ενέχουν και την προσπάθεια κατεύθυνσης - προσαρμογής της κοινωνικής μας ζωής σε ευκολότερα διαχειρίσιμο περιβάλλον από την πλευρά του κυρίαρχου συστήματος. 
Στο τρέχον πρόγραμμα (FP 7) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτός από τα «τρέχοντα» ερευνητικά υποπρογράμματα, διάρκειας 3-5 χρόνων και κόστους περίπου 1-10 εκατομ. ευρώ το καθένα, προωθεί και τις λεγόμενες «ναυαρχίδες» της, ερευνητικά προγράμματα στην περιοχή ICT, 10ετούς διάρκειας, προσδοκώντας να καταστεί τεχνολογικά πρωτοπόρα με προϊόντα/υπηρεσίες στην υπηρεσία (ποιου άλλου;) του ανθρώπου! 
Ετσι υποστηρίζονται προγράμματα για την κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, για την ιατρική του μέλλοντος, για ρομπότ που θα βοηθούν τους ανήμπορους κλπ. (όλα για τον άνθρωπο...)!

 Επικεφαλής όμως των «ναυαρχίδων», με προϋπολογισμό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, είναι το πρόγραμμα «Futur ICT», δηλαδή, όπως διατείνονται οι υποστηρικτές του, η κατασκευή ενός υπολογιστικού συστήματος που θα μπορεί να μοντελοποιήσει ολόκληρο το ζώντα πλανήτη μας και να προβλέπει έτσι τη μελλοντική πορεία του! Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα έχει προβληθεί από πολλά Μέσα Ενημέρωσης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και το έχουν βαφτίσει και με άλλα ονόματα, όπως ο «Μοντελοποιός της Ζωντανής Γης». Η επίσημη ονομασία του είναι Σύστημα Επιταχυντού Γνώσης και Ανακούφισης Κρίσεων. Συμμετέχουν κυρίως ευρωπαϊκές χώρες (και η Ελλάδα) όπως και εκπρόσωποι από Κίνα, Ιαπωνία, Ισραήλ, ΗΠΑ, και επικεφαλής είναι καθηγητής της Κοινωνιολογίας από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης στην Ελβετία.
***
Γιατί όμως το συγκεκριμένο πρόγραμμα έγινε τόσο ενθουσιωδώς δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ας σταχυολογήσουμε τι λένε οι ίδιοι οι εμπνευστές του και έτσι ίσως γίνει πιο κατανοητό το γιατί.
Στη σχετική ιστοσελίδα (www.futurict.eu) κυριαρχεί το ότι σκοπός του όλου εγχειρήματος εν τέλει είναι «...να μπορούν να ανιχνεύουν επερχόμενες κρίσεις, ώστε να είναι δυνατή η αποφυγή τους...για μια διατηρήσιμη κοινωνία». Τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν θα είναι πληροφορίες για περιβαλλοντικές αλλαγές, για μείωση στρατηγικών πρώτων υλών, για οικονομική αστάθεια... ώστε να συνεργαστούν επιστήμονες από πολλούς κλάδους (φυσικοί, μαθηματικοί, βιολόγοι, μηχανικοί, οικονομολόγοι κ.ά.) για να δημιουργήσουν μια επιστημονική τράπεζα πληροφοριών πλανητικών διαστάσεων.
Το ενδιαφέρον από ερευνητική άποψη βρίσκεται στη διαχείριση των τεράστιων διαστάσεων πληροφοριών, στη μαθηματική επεξεργασία τους, στους σχετικούς αλγόριθμους, τα διάφορα μοντέλα που θα προταθούν, στους υπολογιστές που θα γίνει η επεξεργασία των δεδομένων κλπ.
Το ζουμί όμως της υπόθεσης, και εδώ βρίσκεται κατά τη γνώμη μου το ενθουσιώδες ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι το πώς και από ποιες πηγές θα αντληθούν οι πρωτογενείς πληροφορίες. Ως τέτοιες πηγές αναφέρονται το διαδίκτυο, τα διάφορα «κοινωνικά δίκτυα» - όπως το facebook -, τα κινητά τηλέφωνα και παρόμοια προσωπικά κινητά μέσα επικοινωνίας, και ένα τεράστιο πλέγμα αισθητήρων υποδομών, όπως οι χαφιεδοκάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας. Ο «μεγάλος αδερφός» μετεξελίσσεται σε... γίγαντα αδερφό!
Ερχεται ταχύτατα ο καιρός που ζητήματα όπως η προσωπική ζωή, ανταλλαγή απόψεων, προτιμήσεις, καθημερινότητα, προδιάθεση για οτιδήποτε κλπ. κλπ. θα ανήκουν στο παρελθόν!
Και καταλήγουν οι προτείνοντες το σχετικό πρόγραμμα ότι με αυτόν τον τρόπο και θα προλαμβάνονται πιθανές κρίσεις (οικονομικές, επιδημιών κλπ.) αλλά και θα δημιουργούνται ευκαιρίες δημιουργίας νέων επιχειρήσεων!!
***
Ενώ λοιπόν σε καθημερινή βάση, αλλού λίγο αλλού πολύ, δεχόμαστε έναν καταιγισμό μέτρων που αποδομούν ό,τι κοινωνικό πλαίσιο δημιουργήθηκε κυριολεκτικά με το αίμα των πρωτοπόρων τμημάτων της κοινωνίας, το υπάρχον απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα δε σταματά πουθενά. Προετοιμάζεται να δημιουργήσει ανθρωποειδή, να παρέμβει σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, να δημιουργήσει φόβο, να υποδουλώσει, να χειραγωγήσει, να διαχειριστεί τα «εξαρτήματα και τα ανταλλακτικά» της απάνθρωπης μηχανής του για να παρατείνει το επερχόμενο τέλος του. Καλή η έρευνα, η παραγωγή νέας γνώσης. Οταν όμως είναι «ηλίου φαεινότερον» πώς θα χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματά της, τότε η κοινωνική ευθύνη των ερευνητών προτάσσεται και γίνεται οδηγός της δράσης μας.
Καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου